Secretarul de stat Bogdan Dumea: “Haos speculativ pe pia╚Ťa energiei”

Secretarul de stat nem╚Ťean Bogdan Dumea (ministerul Digitaliz─ârii) salut─â deciziile Comisiei Europene cu privire la veniturile companiilor furnizorilor de energie bazat─â pe combustibili fosili ╚Öi ÔÇô foarte important ÔÇô denume╚Öte drept ÔÇ×haos speculativ pe pia╚Ťa energieiÔÇŁ actuala situa╚Ťie care a dus la cre╚Öterea pre╚Ťurilor ╚Öi deprecierea nivelului de trai.
Dumea punctează că înainte de această decizie a Comisiei Europene, Guvernul României a luat, pe baza propunerilor PSD, o hotărâre similară și mai tranșantă referitoare la plafonarea veniturilor tuturor producătorilor de energie.

Mai jos, integral, mesajul lui Bogdan Dumea:

<

Deciziile anun╚Ťate recent de Comisia European─â pentru combaterea cre╚Öterii pre╚Ťurilor la energie sunt menite s─â vin─â ├«n sprijinul gospod─âriilor ╚Öi firmelor UE care se confrunt─â cu facturi uria╚Öe la energie.

Plafonarea veniturilor companiilor care produc energie electric─â la costuri reduse ╚Öi plata unei contribu╚Ťii de criz─â din partea produc─âtorilor de energie bazat─â pe combustibili fosili sunt decizii similare celor care au fost deja adoptate de Guvernul Rom├óniei.

Se estimeaz─â c─â 140 de miliarde de euro vor fi mobilizate ╚Öi destinate amortiz─ârii de c─âtre statele membre ale UE a ╚Öocurilor cre╚Öterilor de pre╚Ť la energie.

Pe baza propunerilor PSD, Guvernul Rom├óniei deja a adoptat ╚Öi este ├«n vigoare plafonarea veniturilor tuturor produc─âtorilor de energie. Profiturile realizate urmare a practic─ârii unui pre╚Ť mai mare dec├ót cel de referin╚Ť─â, de 450 de lei/MWh, devin contribu╚Ťie ╚Öi se transfer─â ├«n Fondul de Tranzi╚Ťie Energetic─â (OUG 119/2022).

Banii din acest Fond de Tranzi╚Ťie Energetic─â sunt destina╚Ťi sus╚Ťinerii mecanismului de protec╚Ťie social─â ╚Öi sprijin. Ace╚Öti bani asigur─â plata rapid─â a compens─ârilor la care au dreptul furnizorii de energie, urmare a aplic─ârii unui pre╚Ť plafonat pentru consumatorii casnici ╚Öi noncasnici.

Sunt singurele m─âsuri corecte pentru a ╚Ťine sub control infla╚Ťia, cre╚Öterea pre╚Ťurilor ╚Öi care s─â pun─â cap─ât haosului speculativ din pia╚Ťa energiei>>.

V.N.

 

Citeste continuarea pe vestea.net

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

ÔÇőPress report: ÔÇőCe temperatur─â va fi ├«n biroul lui Iohannis la iarn─â. Factur─â la curent de 33.000 de lei pentru o familie din Sibiu. V├ónd festival, accept variante. A fost arestat cel mai mare ÔÇ×sp─âl─âtorÔÇŁ de bani din lume

Urmatoarea stire

Regina Elisabeta ╚Öi-a s─ârb─âtorit ziua de na╚Ötere de mai multe ori pe an! Care e motivul ╚Öi ce spune tradi╚Ťia

Stiri pe aceeasi tema