Se fură ”de foame”, din magazine. Produse alimentare banale, protejate cu sisteme antifurtMiercuri, 15 Februarie 2023, ora 23:10

1033 citiri

Scăderea nivelului de trai a dus la creșterea furturilor mărunte, din magazine. Dacă până anul trecut predominau furturile de alcool, în ultima perioadă au crescut furturile de produse alimentare.

Polițiștii admit faptul că furtul de alimente este strâns legat de situația economică a populației care s-a înrăutățit, iar prețurile la alimentele de bază aproape s-au dublat. Unele magazine au început să protejeze cele mai sustrase alimente cu sisteme antifurt.

Pe rolul instanțelor din Alba sunt judecate multe dosare de furt din magazine. Prejudiciul este în general redus, de câteva zeci sau sute de lei. Se fură produse alimentare ce pot fi ascunse în haine: unt, salam, cașcaval, brânză și alte produse alimentare de acest gen.

„Avem o creştere la furturile din societăţi comerciale, în special aici sunt furturile de pe rafturi. În ultima perioadă, înregistrăm şi furturi de bunuri de consum, adică alimente. Dacă până în urmă cu un an-doi predominau furturile de băuturi alcoolice sau de ţigări, în ultima perioadă înregistrăm şi furturi, cu prejudicii mici, e adevărat, de 10, 15, 20, 25 de lei, de bunuri de consum. Adică alimente”, a spus comisarul şef Mihai Rus, adjunctul comandantului IPJ Alba.

Reprezentantul IPJ Alba a subliniat că ponderea identificării acestor autori este foarte mare din totalul faptelor semnalate. Cele mai multe astfel de furturi au fost înregistrate în zona municipiilor şi oraşelor mai mari din judeţ, mai puţin în zona rurală.

Întrebat dacă unii dintre autorii depistaţi au încercat să-şi justifice gestul prin acela că „au furat de foame”, poliţistul a răspuns că au fost şi „situaţii de genul acesta”.

Numărul furturilor din magazinele alimentare a crescut pentru că produsele s-au scumpit foarte mult, explică analiştii. Spre exemplu, untul este mai scump cu 40% față de anul trecut. E un indicator al sărăciei, al scăderii abrupte a puterii de cumpărare. Și unele produse nealimentare de bază precum pasta de dinți au început să fie protejate cu sisteme antifurt.

Citeste continuarea pe ziare.com

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

”Aveam 20 de ani și eram foarte tânără”

Urmatoarea stire

Probleme de funcționare pentru Twitter. Utilizatori din toată lumea, inclusiv din România, nu se pot conecta sau nu li se încarcă fluxul de postări.

Stiri pe aceeasi tema