Scrisoarea unui deținut, găsită în zidurile Cazinoului din Constanța. Era ascunsă într-o cutie de chibrituri


Scrisoarea, redactată în limba germană, a fost scrisă, cel mai probabil, de un deținut politic care a fost adus să participe la lucrările de reabilitare a Cazinoului la începutul anilor ’50. Bărbatul era de loc din Sibiu și fusese condamnat la 9 ani de închisoare. ”Viața mea este în mâinile Domnului, căci liber nu voi fi prea curând”, este scris în document.

Scrisoarea a fost găsită într-un zid al Cazinoului din Constanța. Foto: Facebook

Scrisoarea bărbatului a fost tradusă, iar primarul Constanței, Vergil Chițac a postat-o pe pagina lui de facebook.

”Un nou mesaj cu mare încărcătură istorică și emoțională a fost descoperit zilele acestea în zidurile Cazinoului. Este vorba despre biletul redactat în limba germană al unui deținut politic din Sibiu,” scrie Vergil Chițac pe facebook.

Cazinoul Constanța a fost renovat la începutul anilor 1950 cu ajutorul deținuților politici. De aici și aceste mărturii cutremurătoare ascunse în zidurile clădirii.

Potrivit semnăturii, scrisoarea aparține unui sibian pe nume Marton Iulius, din Cisnădie și a lucrat ca zidar și dulgher la Cazinoul din Constanța. Potrivit biletului, acesta a început să lucreze acolo din anul 1951, iar mesajul a fost scris un an mai târziu.

Traducerea biletului:

„Iubite prieten ce vei găsi aceste rânduri, Dumnezeu să te binecuvânteze.

Sunt aici ca deținut politic din 1951, 16 Vll (iulie), până (acum) 1952, V (mai), fiind zidar și dulgher la muncă. Am fost condamnat la 9 ani și de la 10 a l-a (ianuarie) 1949 viața mea este în mâinile Domnului, căci liber nu voi fi prea curând. Dar Dumnezeu este milostiv.

Cu salutări, Marton Iulius, domiciliat la Heltau-Cisnădie, lângă Hermannstadt-Sibiu”

„În fața unor astfel de momente, nu-și au rostul foarte multe cuvinte. Data viitoare când trecem prin fața Cazinoului, să nu uităm de Marton Iulius și de frații lui de suferință,” mai scrie primarul Constanței în postarea sa pe rețeaua socială.

Citeste continuarea pe click.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Potențialii recruți din Transnistria fug peste graniță

Urmatoarea stire

400 de dolari pentru 7 zile lângă aeroport. ”Mi-au spus că trebuia să știu”

Stiri pe aceeasi tema