Schimbări majore pe piaţa muncii din România în 2023. Ce meserii disparIată ce schimbări majore au loc pe piaţa muncii din România în 2023 și ce meserii dispar!

Schimbări majore pe piaţa muncii din România în 2023

Pe piața muncii vor avea loc schimbări majore anul acesta! Servicii precum cel de secretară, agent call center, poştaş, casier sau operator date vor dispărea, conform specialiștilor și patronilor, deoarece vor deveni locuri de muncă automatizate sau pentru care se pot găsi alternative digitale mult mai ieftine de către companii.

Conform unor sondaje, peste 58% dintre români vor să-şi schimbe jobul în 2023, realtează Antena3 CNN.

Românii se îndreaptă unor, ușor spre zona de antreprenoriat sau IT, dar și marketing sau HR, potrivit sondajului publicat de Centrul de Carieră, relatează aceeași sursă citată.

Meserii care riscă să dispară

– secretară

– agent call center

– poştaş

– casier sau operator date

Românii vor să-şi schimbe job-ul în 2023

Potrivit sondajului publicat de Centrul de Carieră:

– 58% se gândesc la schimbarea locului de muncă;

– 55% se gândesc la reconversie profesională.

Ocupaţii preferate de români în 2023

Potrivit sondajului publicat de Centrul de Carieră:

– antreprenor;

– IT-ist;

– specialist marketing sau HR.

Reconversie profesională

Potrivit sondajului publicat de Centrul de Carieră:

– de la fotbalist la IT-ist;

– de la preot la specialist HR.

Salariile românilor au crescut de la 1 ianuarie 2023

Conform unui comunicat al Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, această modificare a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată reprezintă o creştere de 17,6%, ceea ce în valoare absolută înseamnă 450 de lei, iar în valoare netă salariul se va situa la suma de de 1.863 lei:

„Stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru anul 2023 s-a făcut prin negociere şi acordul comun al Guvernului, reprezentanţilor patronatelor şi sindicatelor, în cadrul şedinţei Consiliului Naţional Tripartit. De majorarea salariului de bază minim de 3.000 de lei vor beneficia 2.181.134 de salariaţi”, a precizat ministrul Muncii.

Declarațiile ministrului de Finanțe, la finalul ședinței de Guvern

Adrian Câciu, a făcut o serie de precizări la finalul ședinței de Guvern, în cadrul căreia a fost aprobată creșterea salariului brut pe economie:

„Pe partea de ordonanţă de măsuri fiscal-bugetare, după cum ştiţi, măsurile în domeniul drepturilor salariale pe care le luăm pentru anul 2023 sunt următoarele: majorarea începând cu data de 1 ianuarie 2023 a cuantumului brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie, salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, cu 10% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, cu încadrarea în grila reglementată de legea-cadru numărul 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022. Menţinerea în plată în anul 2023 la nivelul aferent lunii decembrie 2022 a indemnizaţiilor lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora, prevăzute în anexa numărul 9 la legea-cadru numărul 153/2017, dar şi menţinerea, în anul 2023 a cuantumului sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi a celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2022″, a declarat Adrian Câciu.

 

Citeste continuarea pe redactia.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Premierul Ciucă, întrevedere cu ministrul francez de Externe. Șeful Executivului a mulţumit Franței pentru susţinerea aderării României la Schengen

Urmatoarea stire

Andreea Carina, glasul dumnezeiesc care i-a cucerit pe juraţii de la Românii au Talent 2023. S-a dat imediat Golden Buzz

Stiri pe aceeasi tema