Schimbări de dispoziție, tulburări de memorie din cauza menopauzei? Ce recomandă Societatea Nord-Americană de Menopauzădecembrie 28

16:04
2022


de Alexandra Mănăilă
Timp citire articol: 3 minut(e)

Menopauza și perioada de dinainte de-a se instala, respectiv premenopauza le pot face pe unele femei să simtă că își pierd mințile. Schimbări de dispoziție, tulburări de memorie sunt doar câteva din problemele care apar din cauza menopauzei și care au un impact asupra sănătății mentale.

Unele schimbări care apar în mod natural în această etapă a vieții, dar și alți factori care contribuie la apariția unor stări supărătoare pentru femeile aflate la menopauză, au determinat Societatea Nord-Americană de Menopauză (NAMS) să ofere mai multe sfaturi pentru a trece cu bine de această perioadă dificilă.

Modificările hormonale sunt un motiv important pentru schimbările de dispoziție și alte simptome care apar în premenopauză și menopauză. Majoritatea femeilor sunt obișnuite cu propriul ritm hormonal, acesta este însă perturbat în timpul perimenopauzei, cu ani înainte ca menstruația femeii să se oprească definitiv, susține NAMS.

,,Aceste schimbări fizice au loc împreună cu alte stresuri survenite în această perioadă cum ar fi probleme de relație, divorț sau văduvie. Pentru unele femei, aceste stresuri includ îngrijirea copiilor mici, disputele cu adolescenții, întoarcerea copiilor mari acasă sau lipsa copiilor. Cariera, educația și îngrijirea părinților în vârstă se pot adăuga acestor tensiuni. Femeile aflate la mijlocul vârstei pot trăi, de asemenea, cu sentimente în schimbare privind stima de sine sau imaginea corporală”, a sugerat NAMS, potrivit unui comunicat de presă.

Sfatul Societății Nord-Americane de Menopauză este ca femeile care trec prin astfel de stări pentru a se simți să încerce să creeze un echilibru.

,,Amintiți-vă să aveți grijă de propriile nevoi, nu doar de cele ale familiei și de muncă. Acest lucru vă poate ajuta să faceți față noilor provocări și să vă mențineți încrederea în sine”.

Dacă femeile au experimentat depresia în tinerețe, sunt mai vulnerabile la aceste stări în timpul perimenopauzei.

,,Depresia este asociată cu un dezechilibru chimic în creier. Observați dacă vă confruntați cu oboseală prelungită, pierderea interesului pentru activitățile normale, scădere în greutate, tristețe sau iritabilitate”, au  atras atenția experții de la NAMS.

Dacă depresia a revenit, e bine ca femeile aflate la menopauză să apeleze profesioniștii în sănătate mintală. Medicamentele pentru depresie sunt cele mai eficiente atunci când sunt utilizate în tandem cu consiliere sau psihoterapie. Femeile care au schimbări de dispoziție, tulburări de memorie pot experimenta sentimente crescute de anxietate.

,,Deși se pot rezolva de la sine, episoadele frecvente pot fi un semn de avertizare pentru tulburările de panică. Simptomele pot include dificultăți de respirație, dureri în piept, amețeli, palpitații ale inimii sau sentimente că mintea o ia razna, simptome care apar înaintea unei bufeuri și care pot imita sau declanșa un atac”, avertizează NAMS, potrivit siteului medicinenet.com.

Tratamentele includ tehnici de relaxare sau de reducere a stresului, psihoterapie și medicamente la indicaâia medicilor. În ceea ce privește menținerea memoriei ascuțite, femeile trebuie să fie active fizic, social și mental.

,,Multe femei în perimenopauză raportează dificultăți de concentrare sau probleme de memorie pe termen scurt. Nu încercați să vă diagnosticați și să vă tratați. Apelați la medicul dumneavoastră pentru ajutor”, a recomandat NAMS.

 

Citeste continuarea pe 360medical.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Ger cumplit în America de Nord. Temperaturile au scăzut cu 30 de grade în doar jumătate de oră

Urmatoarea stire

Legea securităţii cibernetice a liberalului Burduja, atacată la CCR de Avocatul Poporului, USR şi Forţa Dreptei

Stiri pe aceeasi tema