Scandalul munițiilor cu uraniu sărăcit pentru Ucraina. NATO respinge criticile Moscovei: “Periculos este războiul, care face mii de morţi”



Întrebat cu privire la planurile britanice şi nemulţumirile Rusiei, țările membre ale NATO “respectă regulile internaţionale şi dreptul internaţional în tot ceea ce fac pentru a susţine Ucraina”, a declarat Stoltenberg pentru AFP, relatează Agerpres.

“Ceea ce este periculos este războiul, care face mii de morţi”, a continuat el în cadrul lansării operaţionale a unei noi flote de aeronave-cisternă ale NATO-UE la o bază aeriană olandeză. “Lucrul cel mai important care poate fi făcut pentru a reduce riscurile este ca preşedintele (rus Vladimir) Putin să înceteze războiul”, a adăugat Stoltenberg.

Obuzele, eficiente împotriva tancurilor şi a altor vehicule blindate

Adjuncta ministrului britanic al apărării, Annabel Goldie, a confirmat luni că Regatul Unit va furniza Ucrainei obuze ce conţin uraniu sărăcit, eficiente împotriva tancurilor şi a altor vehicule blindate.

Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a avertizat că utilizarea lor va constitui “un pas în direcţia unei agravări suplimentare, o agravare serioasă” a conflictului. Aceasta “va reduce drastic, chiar va distruge” capacitatea Ucrainei de a “produce hrană necontaminată”, a adăugat Lavrov. John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţional de la Casa Albă, a calificat drept “înşelătoare” argumentele ruse.

Stoltenberg a mai declarat că situaţia din Bahmut, oraş din estul Ucrainei unde au loc de luni de zile lupte sângeroase, rămâne “dificilă”, în timp ce Kievul a anunţat joi că vrea să treacă la contraofensivă. “Războaiele sunt prin natura lor imprevizibile. Ceea ce vedem la Bahmut sunt lupte violente şi o situaţie dificilă”, a spus Stoltenberg. Însă el a asigurat că echipamentele şi formarea furnizată de NATO ucrainenilor “le va permite să înregistreze progrese şi (să obţină) noi cuceriri”.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Citeste continuarea pe observatornews.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Ce trebuie să pui neapărat pe masa de Paște. Îți aduce noroc și te ferește de rele!

Urmatoarea stire

Boloş: România nu are un sistem distorsionat faţă de ceea ce se întâmplă în UE cu sistemele de pensii speciale

Stiri pe aceeasi tema