Scandalul de corupție din Parlamentul European: Șoc și o multitudine de întrebări


Un subiect ce poate bulversa actuala sesiune plenară a parlamentului

După dezvăluirile legate de zguduitoarea afacere de corupție între unii eurodeputați și Qatar, care a condus până la inculparea unei vice-președinte a parlamentului, respectiv Eva Kaili (social-democrată elenă), întrebările privind contextul, cauzele în care a apărut acest scandal se multiplică. Nu este exclus, spun jurnaliștii prezenți la actuala sesiune plenară a PE ca, după dezvăluirile referitoare la acest scandal de corupție de o amploare fără precedent în istoria instituției europene, însoțite de arestarea, duminică, a Evei Kaili, actuala sesiune a PE să cunoască momente tensionate. Cine era la curent cu acțiunile Qatarului? Cum se va derula procedura judiciară? sunt unele din întrebările auzite în lumea europarlamentarilor.

”O anchetă este în curs de derulare și urmărim cu atenție evoluția ei”, a declarat, prudent, șeful diplomației europene, Josep Borrell, calificând drept ”foarte preocupante” informațiile despre acest scandal, în condițiile în care unda de șoc continuă să se extindă.

”Un incident scandalos ce trebuie elucidat”

”Este vorba, într-adevăr, de un incident scandalos care acum trebuie elucidat fără echivoc și cu toată rigoarea legii, întrucât este în joc credibilitatea Europei”, a estimat la rândul sau ministrul german de Externe, dna Annalena Baerbock. ”Este un scandal în legătură cu care trebuie să fie scos la lumină adevărul, pentru a ne asigura că așa ceva nu se va mai repeta”, a insistat șefa diplomației irlandeze, Simon Coveney.

Afacerea, a arătat până acum ancheta, se referă la mari vărsăminte efectuate de Qatar pentru a influența decizii în această mare instituție a Uniunii Europene. Alte trei persoane sunt de asemenea arestate de justiția belgiană, la două zile după interpelarea lor. Potrivit presei belgiene, fostul eurodeputat italian Pier-Antonio Panzeri, actualmente lider al ONG Fight Impunity, a fost de asemenea arestat duminică. Autoritățile elene au anunțat înghețarea tuturor bunurilor Evei Kaili.

Eurodeputatul german din grupul Verzilor Daniel Freund s-a arătat surprins de amploarea scandalului, nemaicunoscut vreodată în PE. ”Se știe, spune el, că de ani de zile, au fost state care au încercat să influențeze, între altele prin corupție, poziția Uniunii Europene și a Parlamentului European. Am văzut ce a făcut Azerbaidjanul, am văzut ce au făcut Rusia și alte state, dar amploarea în cazul actual este totuși surprinzătoare”, a subliniat Daniel Freund. ”Așteptăm să vedem ce rezultate are ancheta”, a adăugat el, exprimându-și temerea că și alți deputați ar putea fi implicați în acest scandal.

”Este o atingere foarte gravă adusă reputației Parlamentului European… este o afacere rușinoasă și de netolerat”, a declarat Paolo Gentiloni, Comisarul european pentru problemele economice, la o emisiune a postului de televiziune RAI. Parlamentul European, a subliniat el, a fost întotdeauna strict în materie de drepturi. El nu a fost dotat cu puteri suficiente dar în ce privește principiile el a fost întotdeauna un punct de referință… Dacă se confirmă că cineva a primit bani pentru a influența opinia PE, eu cred că aici este vorba de una dintre afacerile de corupție cele mai dramatice din ultimii ani”, a spus comisarul european citat.

Eva Kaili nu a putut beneficia de imunitatea parlamentară întrucât infracțiunea ce-i este reproșată a fost constatată ”în flagrant delict”: saci de bancnote au fost descoperite în apartamentul eurodeputatei cu ocazia perchezițiilor.

Ce urmează?

Ceea ce se poate aștepta este o adevărată preluare în mâini politice a acestui scandal și adoptarea unor poziții forte din partea instituțiilor europene, spune Elsa Foucraut, specialistă în lupta contra corupției și profesor la Science Po din Paris. Apoi, mai ales, lansarea cu rapiditate a unor reforme vizând întărirea regulilor etice. Eurodeputatul Daniel Freund speră, în tot cazul, ca scandalul actual să determine PE să întărească regulile anticorupție și să supravegheze sever activitățile de lobbying ale statelor terțe.

Citeste continuarea pe curierulnational.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Antonia a stârnit, din nou, imaginația internauților! Detaliul cu care a atras atenția pe rețelele sociale

Urmatoarea stire

Salariul unui profesor debutant va crește cu 7,31% în 2023, spune ministrul Ligia Deca /  Aceasta ar însemna o creștere a salariului net până la 2.344 de lei, un venit “incredibil de mic” – calculele senatorului Ștefan Pălărie

Stiri pe aceeasi tema