Scandal în Parlament la adoptarea Declarației la un an de război


Plenul comun al celor două Camere a adoptat cu mare scandal, marţi, 7 martie, Declaraţia Parlamentului României la împlinirea pe 24 februarie a unui an de la declanşarea războiului de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Ședința a fost marcată și de o dispută iscată de faptul că mai mulți parlamentari și-au asumat redactarea unui singur paragraf. 

Tonul l-a dat senatoarea independentă Diana Șoșoacă, care a luat cuvântul când parlamentarii dezbăteau un alt punct de pe ordinea de zi, anume informarea președintelui cu privire la aprobarea forţelor şi mijloacelor Armatei României şi ale MAI care sunt trimise la misiuni şi operaţii, în afara teritoriului naţional.

Șoșoacă a susținut că toate acțiunile de la București arată că „România a devenit teatru de război”, iar „românii vor deveni carne de tun”.

„Tot ceea ce ne informează domnul preşedintele lor, pentru că pe mine nu mă reprezintă, un preşedinte cu cetăţenie germană care face interesele Austriei şi Germaniei, care vinde ţara pentru un post la NATO pe care nu îl mai apucă, este inacceptabil”, a mai spus senatoarea independentă în tribună.

Deputatul liberal Pavel Popescu a intervenit și el și a comparat-o pe Șoșoacă cu o grenadă.

„Este absolut inacceptabil că niște colegi care vin într-un soi de hemoragie, aici, zilnică, din Ambasada Rusiei (…) Este ca și cum ați arunca o grenadă, stimată doamnă senator. Este atât de toxic”, a spus liberalul.

Mai mulți parlamentari își asuma redactarea unui paragraf

Liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a precizat că formaţiunea sa a cerut ca în declaraţia Parlamentului să fie introdus un paragraf, care exprimă așteptarea României ca autoritățile ucrainene să trateze cu „atenție și celeritate” situaţia etnicilor români din Ucraina, respectiv necesitatea de a proteja patrimoniul şi biodiversivitatea Deltei Dunării.

„Trebuie să liniștim de la tribuna Parlamentului toți românii. Nu intrăm în război. Nu ne trimitem copiii în război (…) Noi, partidul AUR, am cerut să fi introdus în declarație un paragraf (…) Trebuie să nu uităm de românii noștri din Ucraina. Trebuie să punem piciorul în prag când vine vorba de canalul Bîstroe și de distrugerea Deltei Dunării”, a precizat George Simion

Și senatorul social-democrat, Titus Corlățean, și-a revendicat în plen „drepturile de autor” pentru paragraful amintit de Simion.

„Ultimul paragraf este scris de mâna mea (…) Este un element de poziție constant al statului român. Declarația de astăzi a Parlamentului României este un act corect din punctul de vedere al dreptului internațional și un act de demnitate națională, cu menținerea celor două elemente pe care nu avem a le negocia cu partea ucraineană”, a spus social-democratul.

Lucrurile nu s-au oprit aici, pentru că Dan Barna, președintele Uniunii Salvați România (USR) a susținut că declarația a fost depusă și scrisă de formațiunea politică pe care o reprezintă, în consultare cu social-democratul Titus Corlățean.

Declarația aceasta, pentru care va rupeți toți acum cămașa pe piept, a fost depusă de USR acum mai bine de două săptămâni. Declarația aceasta fost o inițiativă pentru ca Parlamentul României sa fie in rând cu Parlamentele Europei (…) Declarația aceasta este un text făcut și în consultare cu Corlățean. AUR n-a participat la ședința comună a comisiilor de politică externă”, a afirmat și Dan Barna.

Declarația a fost adoptată cu 285 de voturi „pentru”, 5 „contra” şi 2 abţineri.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citeste continuarea pe mainnews.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

cum creezi experiența și la ce filme de Oscar să te uiți

Urmatoarea stire

Vouchere consistente de la Guvern. 15.000 de lei de familie, deja banii au ajuns pe card la 1000 de familiii

Stiri pe aceeasi tema