Rusia dă vina pe telefoanele mobile ale soldaților pentru atacul de la Makiivka. Ce se va întâmpla cu cei vinovațiRusia susţine că atacul ucrainean cu rachete HIMARS care a ucis cel puţin 89 de soldaţi ruşi la Makiivka, în Doneţk, a avut loc pentru că soldaţii îşi foloseau telefoanele mobile în noaptea de Anul Nou, scrie Reuters.

Folosirea de către soldaţi a telefoanelor care sunt interzise a permis inamicului să îşi localizeze ţinta, a declarat armata rusă.

Rusia a comunicat că la ora locală 00:01, în noaptea de Anul Nou, au fost trase şase rachete Himars, de fabricaţie americană, asupra şcolii din Makiivka, două rachete fiind doborâte de apărarea antiaeriană.

Comandantul adjunct al regimentului, locotenent-colonelul Baciurin, se numără printre cei ucişi, a precizat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat postat pe Telegram marţi seara târziu. Comunicatul mai spune că o comisie investighează circumstanţele incidentului, dar este “deja evident” că principala cauză a atacului a fost prezenţa şi “utilizarea în masă” a telefoanelor mobile de către trupele aflate în raza de acţiune a armelor ucrainene, în ciuda faptului că acest lucru era interzis. “Acest factor a permis inamicului să localizeze şi să determine coordonatele locaţiei personalului militar pentru un atac cu rachete”, susţine Ministerul rus al Apărării.

Oficialii găsiţi vinovaţi în cadrul anchetei vor fi aduşi în faţa justiţiei şi se iau măsuri pentru a preveni evenimente similare în viitor, mai spune comunicatul ministerului condus de Serghei Şoigu.

Cea mai mare parte a furiei de pe rețelele de socializare a fost îndreptată mai degrabă asupra comandanților militari decât asupra președintelui rus Vladimir Putin, care nu a comentat public atacul care a fost o altă lovitură după retragerile majore pe câmpul de luptă din ultimele luni.

Ucraina a lovit la puţin timp după Anul Nou o şcoală profesională din Makiivka transformată în cazarmă pentru soldaţii ruşi, majoritatea fiind recruţi. Deşi numărul persoanelor ucise nu poate fi verificat independent, cei 89 de morţi anunţaţi marţi de Moscova – un bilanţ actualizat de la 63 de morţi, câţi fuseseră anunţaţi luni  – reprezintă cel mai mare bilanţ al pierderilor recunoscute de Rusia în acest război. Ucraina susţine însă că numărul victimelor ar fi mult mai mare, afirmând că 400 de soldaţi au fost ucişi în atac şi alţi 300 au fost răniţi, deşi a spus ulterior că aceste cifre sunt în curs de verificare.

Şcoala profesională din Makiivka era plină de recruţi în acel moment – bărbaţi care se numărau printre cei 300.000 de oameni chemaţi la război în cadrul mobilizării parţiale ordonate în septembrie de Vladimir Putin. În plus, în apropierea locului era depozitată şi muniţia, care a explodat la rândul ei în momentul atacului, amplificând amploarea distrugerilor.

Unii comentatori şi politicieni ruşi au acuzat armata de incompetenţă, spunând că trupele nu ar fi trebuit să fie cazate într-un loc atât de vulnerabil. Pavel Gubarev, fost oficial de rang înalt al conducerii proruse din Doneţk, a declarat că decizia de a găzdui un număr mare de soldaţi într-o singură clădire a fost o “neglijenţă criminală”.

“Dacă nimeni nu este pedepsit pentru acest lucru, atunci situaţia se va înrăutăţi”, a avertizat el.

Vicepreşedintele consiliului local din Moscova, Andrei Medvedev, a declarat că era de prevăzut că vor fi învinuiţi soldaţii, şi nu comandantul care a luat decizia iniţială de a caza atât de mulţi oameni într-un singur loc.

Vladimir Putin a semnat marţi un decret prin care familiile soldaţilor din Garda Naţională care au fost ucişi în timpul serviciului vor primi 5 milioane de ruble (69.000 de dolari).

 

Editor : G.M.

Citeste continuarea pe www.digi24.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema