Rusia. Atentat la Sankt Petersburg. Un cunoscut propagandist pro-război, fost luptător în Donbas și susținător înfocat al președintelui Putin, a fost ucis într-o explozie direcționată, în timp ce ținea un discurs într-o cafenea. Alte 16 persoane sunt rănite.


O cameră exterioară a surprins momentul în care suflul exploziei a spulberat geamurile cafenelei. Potrivit serviciilor de securitate citate de presa rusă, în cafenea a explodat un singur dispozitiv. Ținta atacului pare a fi fost propagandistul Vladlen Tatarski, al cărui nume real este Maxim Fomin.

Martorii au relatat că, invitat să țină un discurs, Tatarski a primit o figurină drept cadou de la o fată care participa la întrunire. Câteva minute mai târziu, aceasta a explodat. Deși alte 16 persoane au fost rănite, doar Tatarski a fost ucis.

Potrivit Reuters, care citează un site local din Sankt Petersburg, cafeneaua respectivă i-ar fi aparținut în trecut lui Evgheni Prigojin, patronul grupării militare private Wagner.

Bloggerul Tatarski  este originar din regiunea ucraineană Donețk și, după invazia din 2014, a luptat în trupele republicii autoproclamate. După 2020 s-a mutat la Moscova și a devenit unul dintre cei mai vocali și duri susținători ai războiului din Ucraina. Are peste 560 de mii de urmăritori pe Telegram, ceea ce îl face unul dintre cei mai influenți bloggeri militari, care activează de la începutul invaziei din 2022. 

În momentul în care Vladimir Putin a proclamat alipirea la Rusia a regiunii Donețk, pe care Armata Rusă nu a cucerit-o nici până acum, Tatarski a realizat un “live” de la ceremonie, în care a spus că “Îi vom ucide pe toți, vom jefui vom avea nevoie să jefuim, vom face așa cum ne place”.

Deși Tatarski a criticat uneori deciziile comandanților militari ruși, el este totuși un susținător constant al președintelui Vladimir Putin.

Surse alternative: Reuters, Meduza

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday

Citeste continuarea pe www.biziday.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema