Rusia amenință Polonia cu REPRESALII „dure” după confiscarea unei clădiri în care funcționa liceu al ambasadei ruseRusia a ameninţat sâmbătă Polonia cu represalii „dure” după confiscarea unei clădiri în care funcționa liceu destinat copiilor angajaţilor ambasadei ruse, clădire despre a cărei confiscare Varşovia invocă o hotărâre judiciară.

„Pasul făcut de Varşovia, care iese din cadrul unei relaţii interstatale civilizate, este atât de obraznic încât nu poate rămâne fără o reacţie corespunzătoare pentru autorităţile şi interesele Poloniei în Rusia. Acest lucru trebuie să-l înţeleagă iniţiatorii unor aventuri atât de provocatoare”, a transmis Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Moscova consideră confiscarea acelei clădiri drept „o nouă acţiune ostilă” din partea Poloniei şi o „încălcare grosolană a Convenţiei de la Viena” privind relaţiile diplomatice, precum şi „un atentat împotriva proprietăţilor diplomatice ruse în Polonia”.

De partea sa, Ministerul polonez de Externe a transmis că această confiscare survine „în baza unei hotărâri judiciare care conferă statului polonez proprietatea asupra acestei clădiri, pe care ambasada rusă a ocupat-o ilegal ani la rând”. MAE polonez mai afirmă că respectiva clădire nu avea statut diplomatic, aşadar ea nu intră sub incidenţa Convenţiei de la Viena.

Imagini difuzate de mass-media poloneze arată cum poliţia forţează uşa de la intrare şi pătrunde în clădire. Potrivit televiziunii publice poloneze, clădirea fusese naţionalizată şi predată autorităţilor sovietice în anul 1945.

Această nouă dispută confirmă deteriorarea accelerată a relaţiilor bilaterale între Varşovia şi Moscova, în timp ce Polonia se remarcă printre cei mai activi susţinători politici şi militari ai Ucrainei în războiul pornit contra acesteia din urmă de Rusia, relatează Agerpres.

Citeste continuarea pe www.gandul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema