Rusia a lansat zeci de rachete asupra Ucrainei, cel puțin zece explozii s-au auzit în KievRusia a lansat zeci de rachete asupra orașelor din Ucraina, mai multe explozii s-au auzit în Kiev. În jumătate din Ucraina se aud sâmbătă alarme de raid aerian, în timp ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat într-un mesaj video de Anul Nou, că victoria Rusiei în Ucraina este „garantată”. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, avertizează că Vladimir Putin nu a renunţat la planurile sale de a controla Ucraina şi spune că toată lumea trebuie “să se pregătească pentru o perioadă lungă” de război. Între timp, Kremlinul le face un cadou fiscal soldaţilor şi funcţionarilor ruşi desfăşuraţi în Ucraina, astfel că aceștia nu vor mai avea obligaţia să-şi declare veniturile. Pe de altă parte, oligarhii ruşi au pierdut, în total, 95 de miliarde de dolari anul acesta, din cauza sancţiunilor impuse de Occident după invazia din Ucraina.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI  

Explozii în Kiev

ACTUALIZARE 14.55 Rusia a lansat zeci de rachete asupra orașelor din Ucraina, scrie BBC, care citează autoritățile locale. Mai multe explozii au fost auzite sâmbătă la Kiev, capitala Ucrainei, autorităţile le-au cerut locuitorilor să se adăpostească.

Potrivit BBC, au fost auzite cel puţin zece explozii, la începutul după-amiezii.

“Explozii la Kiev! Rămâneţi la adăpost!”, a scris pe reţeaua Telegram primarul oraşului, Vitali Kliciko.

Șoigu, mesaj de Anul Nou: Victoria este „garantată”

ACTUALIZARE 13.15 Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat într-un mesaj video de Anul Nou, că victoria Rusiei în Ucraina este „garantată”.

El a salutat eroismul soldaţilor ruşi, scrie The Guardian.

Șeful armatei lui Putin, care a fost puternic criticat pentru eșecurile pe câmpul de luptă în timpul campaniei de 10 luni, a spus că situația de pe linia frontului rămâne „dificilă” și a criticat Ucraina și Occidentul pentru că au încercat să controleze Rusia.

„Întâmpinăm Anul Nou într-o situație politico-militar dificilă, într-un moment în care se încearcă să se ștergă istoria noastră glorioasă și marile realizări, să se demoleze monumente ale învingătorilor fascismului, să se pună criminali de război pe un piedestal, să se anuleze și să se profaneze tot ce este rusesc”, a spus Shoigu, potrivit Reuters

Șoigu le-a spus soldaților ruși: „Victoria, ca și anul nou, este garantată”.

ACTUALIZARE 12.40 Guvernatorul regiunii Nikolaev, Vitalii Kim, a transmis într-un mesaj pe Telegram că se așteaptă la un atac cu rachete asupra Ucrainei.

În jumătate din Ucraina se aud alarme de raid aerian.

Ministerul britanic al Apărării: Rusia ar putea ataca din nou Ucraina în zilele următoare  

ACTUALIZARE 12.00 Există o „posibilitate reală” ca forțele ruse să lanseze lovituri cu rază lungă asupra Ucrainei în zilele următoare, pentru a submina moralul Ucrainei în noul an, spune Ministerul Apărării din Marea Britanie, citat de The Guardian.

În actualizarea zilnică a informațiilor privind evoluția războiului, ministerul a spus că, din octombrie, Rusia a urmat un model general de lansare a unui val intens de atacuri la fiecare șapte până la 10 zile, vizând în primul rând rețeaua de distribuție a energiei a Ucrainei. Ultimul a avut loc joi.

“Este aproape sigur că Rusia urmează această abordare în încercarea de a bloca apărarea aeriană ucraineană.

Există o posibilitate realistă ca Rusia să rupă acest tipar pentru a lovi din nou în zilele următoare, cu intenția de a reduce moralul populației ucrainene în perioada vacanței de Anul Nou”, potrivit ministerului.

Kremlinul le face un cadou fiscal soldaţilor şi funcţionarilor ruşi desfăşuraţi în Ucraina

ACTUALIZARE 9.10 Soldaţii şi funcţionarii ruşi desfăşuraţi în Ucraina nu vor mai avea obligaţia să-şi declare veniturile, a anunţat vineri Kremlinul, în virtutea unei excepţii de la legile anticorupţie într-un moment în care Moscova şi-a înmulţit măsurile de stimulare a participării la război.

“Aceasta îi vizează pe cei care lucrează în teritorii”, a declarat presei Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, făcând referire la cele patru regiuni ucrainene – Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie – a căror anexare a fost revendicată de Moscova, care nu le controlează însă pe deplin, şi unde se desfăşoară în prezent majoritatea luptelor.

Joi seară, guvernul rus a publicat un decret al preşedintelui Vladimir Putin privind ‘specificul’ regulilor luptei anticorupţie pentru “unii cetăţeni în timpul operaţiunii militare speciale” din Ucraina. Conform acestui text, militarii, poliţiştii şi membrii serviciilor de securitate care operează în Ucraina, precum şi ceilalţi funcţionari trimişi acolo, nu vor mai avea “obligaţia de a furniza informaţii despre veniturile, cheltuielile, bunurile lor”

Măsura se aplică de asemenea “soţilor şi copiilor minori” ai persoanelor vizate şi este retroactivă începând cu 24 februarie 2022, data când a început ofensiva din Ucraina.
De asemenea, persoanele în cauză vor avea dreptul să primească “recompense şi donaţii” dacă acestea au “un caracter umanitar” şi “au fost primite în legătură cu o participare la operaţiunea militară” din Ucraina.

Oligarhii ruşi au pierdut, în total, 95 de miliarde de dolari anul acesta

ACTUALIZARE 8.50 Oligarhii ruşi au pierdut, în total, 95 de miliarde de dolari anul acesta, din cauza sancţiunilor impuse de Occident după invazia din Ucraina.

De departe cel mai afectat a fost Roman Abramovici. Averea fostului proprietar al clubului Chelsea a scăzut cu 57%, adică peste 5,3 miliarde de lire sterline. El a fost printre primii oligarhi vizați de sancţiunile britanice, după ce guvernul de la Londra l-a acuzat că are legături evidente cu regimul de la Kremlin.

Un alt oligarh rus investitor în energie și prieten apropiat al lui Putin, şi-a văzut averea redusă cu 48%.

În total, 23 de ruşi bogaţi au pierdut câte 330 de milioane de dolari pe zi, de când Rusia a început războiul.

Stoltenberg avertizează că Putin nu a renunţat la planurile sale de a controla Ucraina

ACTUALIZARE 8.10. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, avertizează că Vladimir Putin nu a renunţat la planurile sale de a controla Ucraina şi spune că toată lumea trebuie “să se pregătească pentru o perioadă lungă” de război, scrie The Guardian.

Într-un interviu acordat agenţiei de presă germane dpa, Stoltenberg a declarat că nu e “niciun indiciu că preşedintele Putin şi-a schimbat obiectivul general al acestui război”, care este “de a controla Ucraina”.

Rusia a mobilizat “multe trupe noi” şi a “demonstrat că este dispusă să suporte pierderi dureroase”, a arătat el.

“Acest lucru nu s-a încheiat. Războaiele sunt imprevizibile, dar trebuie să ne pregătim pentru o perioadă lungă şi, de asemenea, pentru noi ofensive ruseşti. Nu trebuie să subestimăm Rusia”, a spus Jens Stoltenberg.

Şeful NATO le-a cerut aliaţilor să ofere Ucrainei ajutor militar “pentru a-l convinge pe preşedintele Putin că nu îşi va atinge obiectivul de a prelua controlul asupra Ucrainei”.

“Poate suna ca un paradox, dar sprijinul militar pentru Ucraina este cea mai rapidă cale spre pace. Ştim că majoritatea războaielor se termină la masa negocierilor – probabil şi acest război – dar ştim că ceea ce poate obţine Ucraina în aceste negocieri depinde în mod inextricabil de situaţia militară. Aşadar, dacă doriţi o soluţie paşnică negociată care să asigure că Ucraina se impune ca stat democratic independent, cea mai bună modalitate de a realiza acest lucru este să îi oferiţi Ucrainei sprijin militar”, a punctat secretarul general al NATO.

 

Editor : G.M.

Citeste continuarea pe www.digi24.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Botoșani: O fată de 14 ani a fost ucisă cu 25 de lovituri de cuțit pe un pod din Botoșani / Ce se știe la acest moment despre caz

Urmatoarea stire

Video| Un arădean și-a lovit bunicul, apoi i-a distrus mașina și geamurile casei

Stiri pe aceeasi tema

De la inflație la pensii și înapoi

Incertitudinea economică care va persista și șocul care va continua asupra venitului real cu impact asupra cheltuielilor consumatorilor…