Consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Joe Biden, Jake Sullivan, s-a întâlnit sâmbătă şi duminică în Malta cu şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, într-un context care rămâne, totuşi, tensionat între cele două mari puteri, a transmis duminică Administrația de la Washington.
“Cele două părţi au avut discuţii sincere, de fond şi constructive”, a declarat Casa Albă într-un comunicat.
O înaltă responsabilă a executivului american, sub protecţia anonimatul, a precizat că reuniunea a durat în total douăsprezece ore pe parcursul a două zile şi a amintit că ultima întâlnire de acest tip, şi la acest nivel, a fost în luna mai, precizează Agerpres, citând AFP.
Aproximativ în aceeaşi perioadă, în primăvară, preşedintele american a prezis un “dezgheţ” în relaţiile chino-americane, care s-au tensionat în februarie în urma zborului deasupra Statelor Unite a unui balon chinez, moment care a culminat cu amânarea unei vizite în China a șefului diplomației americane Antony Blinken, înlocuită totuși cu o întrevedere Blinken – Wang Yi la Conferința de Securitate de la Munchen.
“Această întâlnire a făcut parte din eforturile continue de a menține liniile deschise de comunicare și de a gestiona în mod responsabil relația. Cele două părți au purtat discuții sincere, substanțiale și constructive, pe baza angajamentelor dintre președintele Biden și președintele Xi în Bali, Indonezia, în noiembrie 2022”, a precizat Casa Albă.
În cursul discuţiilor cu ministrul chinez, Jake Sullivan “a subliniat că Statele Unite şi China sunt angajate într-o competiţie, dar că Statele Unite nu caută nici conflict, nici confruntare”, a adăugat responsabila Casei Albe, în timpul unei întâlniri cu presa, preluând o formulare devenită ritualică pentru administraţia Biden.
“Wang Yi a subliniat că problema Taiwanului este prima linie roşie care nu trebuie depăşită în relaţiile chino-americane”, a asigurat Beijingul, la rândul său.
Potrivit responsabilei americane, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe a reiterat că Statele Unite nu “sprijină” independenţa insulei – pe care China o pretinde ca parte integrantă a teritoriului său -, şi nu doresc o “modificare unilaterală a statu-quo-ului”, fie din partea taiwanezilor, fie a chinezilor.
Pe de altă parte, în aceste discuţii din Malta, China şi Statele Unite s-au angajat să “desfăşoare consultări” în anumite domenii, în special privind “evoluţiile în domeniul politic şi de securitate din Asia-Pacific”, potrivit sursei de la Casa Albă.
În comunicatul oficial, Casa Albă precizează că Beijingul și Washingtonul s-au angajat “să mențină acest canal strategic de comunicare și să continue angajamentul și consultările suplimentare la nivel înalt în domenii-cheie între Statele Unite și Republica Populară Chineză în lunile…