Rusalii 2023. Legendă, tradiții și obiceiuri. Rugăciune în ziua Pogorârii Sfântului DuhSe mai numește Duminica Mare sau Cincizecime și încheie ciclul pascal, respectiv Învierea, Înălțarea și Pogorârea Sfântului Duh. Se prăznuiește în a opta duminică după Paște iar pe 5 iunie este Sfânta Treime.

Semnificații

Este una dintre cele mai vechi sărbători creștine, datând de pe vremea sfinților apostoli. Până la începutul secolului al V-lea într-o singură zi erau Înălțarea și Pogorârea Sfântului Duh însă apoi cele două sărbători au fost separate.

Legenda spune că atunci când s-au împlinit 50 de zile de la Înălțare, s-a auzit un tunet care a străbătut mulțimea adunată la Ierusalim, iar Duhul Sfânt a fost văzut sub forma unor limbi de foc pogorând peste cei 12 apostoli și cei 70 de ucenici ai lui Isus Hristos. Atunci apostolii au început să vorbească în toate limbile pământului iar Sf. Petru a vorbit în mijlocul mulțimii și 3.000 de oameni s-au convertit la creștinism. Aceștia au format prima comunitate creștină din Ierusalim.

În Imperiul roman, Rusaliile era sărbătoarea trandafirilor, închinată morților. Creștinii au preluat obiceiul roman și au decis ca sâmbăta dinaintea Rusaliilor să fie considerată Sâmbăta Morților sau Moșii de Vară. 

Totodată, Rusaliile întruchipează și fetele împăratului Rusalim, care se spune că aveau puteri magice și seduceau oamenii la miezul nopții. Mai sunt cunoscute sub numele de Iele. 

Obiceiuri și superstiții

În această zi, casele sunt împodobite cu ramuri sfințite de nuc, tei, plop sau stejar pentru a alunga relele și bolile. Frunzele de nuc semnifică limbile de foc care au coborât asupra apostolilor la Ierusalim.

Băieții tineri iau ramuri din păduri și le duc la biserică pentru a fi sfințite. Acestea se împart apoi credincioșilor. Ramurile de tei sfințite se pot folosi apoi ca leacuri tot restul anului.

În această perioadă are loc Jocul Călușarilor în anumite zone ale țării. A doua zi de Rusalii, călușarii ies să colinde pentru a alunga spiritele rele.

Femeile fac descântece și ung ușile caselor cu usturoi pentru a păzi locuința de rele tot anul.

În Transilvania, de Rusalii există obiceiul udatului nevestelor. Femeile sunt stropite cu apă proaspătă pentru a fi frumoase și sănătoase. Ele poartă leuștean, pelin sau usturoi în sân.Este plimbat boul împănat pe ulițele satului,împodobit cu flori și dus în fața bisericii, urmat de oamenii din sat. 

În a doua zi de Rusalii există obiceiul spălatului pe picioare cu pelin pentru a aduce noroc. 

Nu este voie să se spele haine și nu se face curat în casă și în curte. Nu se merge în locuri pustii, lângă fântâni sau păduri, pentru a nu întâlni spirite rele. 

Oamenii nu au voie să se certe și nici să dezvăluie secrete pentru că pot fi pedepsiți. Nu este permis cățăratul în copaci, nici călătoriile departe de casă. Nu este bine să se…

Citeste continuarea pe jurnalul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema