Ruinele din Hunedoara restaurate de maghiari. Clădirile istorice atrag mii de turiști din Ungaria VIDEO


O mulțime de clădiri istorice din Hunedoara, lăsate de izbeliște în ultimele decenii, continuă să atragă numeroși turiști maghiari. Unele au fost achiziționate de fundații finanțate din Ungaria și sunt repuse în valoare.

Bastionul roșu din Ilia. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Față de celelalte județe din Transilvania, minoritatea maghiară este mai restrânsă în Hunedoara, însă în privința turismului, oaspeții veniți din Ungaria ocupă o pondere importantă în numărul de vizitatori străini.

Castelul Corvinilor și Cetatea Devei atrag cei mai mulți turiști maghiari, dar în circuitul turistic prefereat de vecinii României mai intră clădiri istorice de pe Valea Mureșului, ca Bastionul Roșu din Ilia, ori din Țara Hațegului, ca biserica medievală din Sântamaria Orlea (video).

În timpul regimului comunist, numeroase clădiri istorice aflate în trecut în proprietatea unor familii maghiare sau care au avut o importanță sentimentală pentru maghiari au fost neglijate, chiar dacă puteau fi la fel de prețioase și pentru români.

Unele au fost transformate în sedii ale unor întreprinderi agricole, în școli, spitale și aziluri, însă în același timp, au fost lăsate să se degradeze.

După 1990, au fost abandonate, iar localnicii au putut contribui nestingheriți la distrugerea lor. la finalul unor procese îndelungate, unele au fost restituite unor presupuși moștenitori ai foștilor proprietari dinainte de naționalizare. Alte clădiri – monument au rămas în proprietatea statului român.

O serie de clădiri istorice lăsate să se ruineze în ultimii ani, în Hunedoara, au fost achiziționate în ultimii ani de fundații și societăți patronate de maghiari și refăcute în scop turistic, cu ajutorul donațiilor ori prin finanțări publice externe.

Unele, ca Bastionul roșu din Ilia și castelul Bornemisza din Ilia, se află în satul aflat la circa 25 de kilometri de Deva (video), pe Valea Mureșului, la răscrucea drumurilor dinspre centrul Transilvaniei spre Arad și Timișoara.

Castelul Bornemisza, de la ruină la hotel

Castelul Bornemisza din Ilia a fost ridicat la mijlocul secolului al XIX-lea de baronul Ignac Bornemisza, descendent al unei vechi familii de români maghiarizată.

Intrarea în curtea castelului Bornemisza. Foto: Daniel Guță

Intrarea în curtea castelului Bornemisza. Foto: Daniel Guță

Castelul și moșia au fost naționalizate după Al Doilea Război Mondial de regimul comunist, care l-a transformat într-un spital.

„În acel castel a funcționat spitalul, mai era o farmacie, iar o secție de interne și birouri ale medicilor erau peste drum, în conacul la fel de vechi, ajuns ruină. Dar după 1990, spitalul a fost închis și devastat, iar în clădirea de peste drum (video) au ajuns să locuiască niște familii de romi”, povestește o localnică, din Ilia.

Castelul Bornemisza a fost retrocedat, iar accesul în incinta lui a…

Citeste continuarea pe adevarul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema