“Rom├ónia va primi 2,6 miliarde euro, primii bani din PNRR, ca urmare a progreselor sale”


La data de 31 mai 2022, Rom├ónia a prezentat Comisiei o cerere de plat─â bazat─â pe atingerea celor 21 de jaloane ┼či ┼úinte selectate din Decizia de punere ├«n aplicare a Consiliului pentru prima tran┼č─â. Acestea vizeaz─â reforme privind transportul durabil, decarbonizarea, siguran┼úa rutier─â, pia┼úa energiei electrice, ├«nlocuirea c─ârbunelui din mixul energetic, ├«mbun─ât─â┼úirea proceselor de administrare fiscal─â, intensificarea luptei ├«mpotriva corup┼úiei, reforma sistemului de ├«nv─â┼ú─âm├ónt obligatoriu pentru prevenirea ┼či reducerea p─âr─âsirii timpurii a ┼čcolii ┼či sistemul de audit ┼či control al Rom├óniei pentru punerea ├«n aplicare a Mecanismului de redresare ┼či rezilien┼ú─â (PNRR).

├Än cererea lor, autorit─â┼úile rom├óne au furnizat dovezi detaliate ┼či cuprinz─âtoare care demonstreaz─â ├«ndeplinirea celor 21 de jaloane intermediare. Comisia a analizat ├«n detaliu aceste informa┼úii ├«nainte de a prezenta evaluarea preliminar─â pozitiv─â a cererii de plat─â.

ÔÇ×Am ve┼čti bune pentru Rom├ónia. S-au ├«nregistrat progrese suficiente ├«n cadrul planului s─âu na┼úional de redresare ┼či rezilien┼ú─â, Rom├ónia fiind astfel preg─âtit─â s─â primeasc─â o prim─â plat─â ├«n cadrul NextGenerationEU. Odat─â ce statele membre vor da und─â verde, Rom├ónia va primi 2,6 miliarde euro ca urmare a progreselor sale bune ┼či rapide ├«n punerea ├«n aplicarea primului set de reforme ┼či investi┼úii din cadrul planuluiÔÇ×, a declarat pre┼čedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Cite┼čte ┼či EXCLUSIV | Marius Bud─âi, gata s─â renegocieze cu Bruxellesul pensiile din PNRR: ÔÇ×Premierul Nicolae Ciuc─â e al─âturi de mineÔÇŁ / Ce se ├«nt├ómpl─â cu pachetele ÔÇ×anti-s─âr─âcieÔÇŁ

La r├óndul s─âu, vicepre┼čedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a precizat c─â multe ditre cele 21 de jaloane vor contribui la tranzi┼úia verde a Rom├óniei, prin m─âsuri de decarbonizare a economiei ┼či de promovare a transportului durabil, cu accent pe dezvoltarea infrastructurii feroviare.

ÔÇ×Felicit─âri Rom├óniei pentru ├«ndeplinirea primelor 21 de jaloane ┼či ┼úinte stabilite ├«n planul s─âu de redresare ┼či rezilien┼ú─â. Multe dintre acestea vor contribui la tranzi┼úia verde a Rom├óniei, prin m─âsuri de decarbonizare a economiei ┼či de promovare a transportului durabil, cu accent pe dezvoltarea infrastructurii feroviare. De asemenea, Rom├ónia ├«┼či ├«mbun─ât─â┼úe┼čte administra┼úia fiscal─â ┼či sistemul de educa┼úie, precum ┼či lupta ├«mpotriva corup┼úiei. Odat─â ce evaluarea Comisiei va fi revizuit─â ┼či aprobat─â de statele membre, Rom├ónia urmeaz─â s─â primeasc─â granturi ┼či ├«mprumuturi ├«n valoare de 2,6 miliarde euro, care vor contribui la crearea unei economii mai reziliente, cu beneficii considerabile pentru cet─â┼úeni ┼či ├«ntreprinderiÔÇŁ, a declarat Dombrovskis.

Comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni, a ad─âugat c─â Rom├ónia ┼či-a consolidat sistemele de audit ┼či control, esen┼úiale pentru a se asigura c─â fondurile NextGenerationEU ofer─â beneficii maxime cet─â┼úenilor ┼či firmelor.

ÔÇ×Ast─âzi d─âm und─â verde primei cereri de plat─â a Rom├óniei ├«n cadrul Mecanismului de redresare ┼či rezilien┼ú─â, dup─â ce am ajuns la concluzia c─â aceasta a ├«ndeplinit primele 21 de jaloane ┼či ┼úinte ale planului s─âu ambi┼úios. Printre acestea se num─âr─â reforme importante pentru decarbonizarea economiei Rom├óniei, ├«mbun─ât─â┼úirea func┼úion─ârii administra┼úiei publice ┼či consolidarea rezilien┼úei economice ┼či sociale. Rom├ónia ┼či-a consolidat, de asemenea, sistemele de audit ┼či control, care sunt esen┼úiale pentru a se asigura c─â fondurile NextGenerationEU ofer─â beneficii maxime cet─â┼úenilor ┼či firmelor. Dup─â ce Consiliul ├«┼či va da acordul, Comisia va pl─âti 2,6 miliarde euro sub form─â de ├«mprumuturi ┼či granturi: un bust de ├«ncredere at├ót de necesar ├«n aceast─â perioad─â dificil─â pentru toate economiile noastre ┼či o ├«ncurajare puternic─â adresat─â Rom├óniei de a continua pe aceast─â traiectorie de investi┼úii ┼či reformeÔÇŁ, a men┼úionat Paolo Gentiloni.

Citește și România devine plămânul Europei! 56.000 de hectare vor fi împădurite în următorii trei ani cu bani din PNRR! Ministrul Mediului a anunţat ce se va întâmpla până în 2026

Comisia a transmis Comitetului economic ┼či financiar (CEF) evaluarea sa preliminar─â pozitiv─â cu privire la ├«ndeplinirea de c─âtre Rom├ónia a etapelor necesare pentru aceast─â plat─â, solicit├óndu-i avizul ┼či urmeaz─â s─â ┼úin─â cont de avizul CEF, care va fi emis ├«n termen de cel mult patru s─âpt─âm├óni.

În urma avizului CEF, Comisia va adopta decizia finală privind plata contribuţiei financiare, în conformitate cu procedura de examinare, prin intermediul unui comitet de comitologie.

Planul de redresare ┼či rezilien┼ú─â al Rom├óniei include o gam─â larg─â de m─âsuri de investi┼úii ┼či de reform─â, grupate ├«n cadrul a 15 componente tematice. Acesta se ridic─â la 29,2 miliarde euro sub form─â de granturi ┼či ├«mprumuturi, din care 13% (3,7 miliarde euro) au fost deja pl─âtite Rom├óniei cu titlu de prefinan┼úare.

Pl─â┼úile din cadrul MRR se bazeaz─â pe performan┼ú─â ┼či depind de punerea ├«n aplicare de c─âtre statele membre a investi┼úiilor ┼či a reformelor prezentate ├«n planurile lor de redresare ┼či rezilien┼ú─â.

Decizia de joi a Comisiei Europene de a da aviz pozitiv primei cereri de plat─â din cadrul PNRR, confirm─â disponibilizarea a 2,6 miliarde de euro pentru economia rom├óneasc─â ┼či reprezint─â rezultatul efortului coordonat la nivel guvernamental pentru ├«ndeplinirea ┼úintelor ┼či jaloanelor asumate pentru ultimul trimestru al anului trecut, a transmis prim-ministrul Nicolae Ciuc─â.

ÔÇ×Valorific─âm resursele de care Rom├ónia beneficiaz─â prin PNRR ┼či preg─âtim pentru aceast─â toamn─â transmiterea celei de a doua cereri de plat─â, fundamentat─â pe realizarea a ceea ce ne-am asumat c─â facem ├«n primele dou─â trimestre ale acestui an, mai exact ├«ndeplinirea a 51 de noi jaloane/┼úinteÔÇŁ, a afirmat Ciuc─â, potrivit unui mesaj postat pe pagina de Facebook a Guvernului.┬áEl a ad─âugat c─â Executivul monitorizeaz─â ÔÇ×cu aten┼úieÔÇŁ angajamentele asumate prin acest mecanism european de finan┼úare pentru ca Rom├ónia s─â beneficieze de aproape 30 de miliarde de euro.

Citeste continuarea pe www.romaniatv.net

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

UE aprobă un împrumut de 5 miliarde de euro pentru Ucraina

Urmatoarea stire

Conference & Europa League | ACUM!┬áSheriff – Manchester United 0-2 (VOYO). Cristiano Ronaldo majoreaz─â scorul din penalty

Stiri pe aceeasi tema