România va beneficia de programul care oferă 100 miliarde euro pentru cercetare


Noul Consiliu de Cercetare a Comisiei Europene alocă prin programul Hrizon Europe aproximativ 100 de miliarde de euro pentru cercetare din care 3 miliarde sunt destinate exclusiv statelor, 13 la număr, cu nivel de cercetare inferior, printre care se află şi Romania.

“Cercetarea este un limbaj universal, iar Europa este un lider mondial datorită trecutului ei. Este adevărat că în acest program nou Orizont Europa avem noutăţi şi cred că va depinde de noi să folosim această oportunitate. Dar pentru mine este foarte important să cresc participarea lărgită a ţărilor din întreg programul Orizont Europa.

De data aceasta în Orizont Europa am reuşit să triplăm bugetul de la 900 milioane euro la aproape 3 miliarde de euro”, de declarat Maryia Gabriel, Comisar European pentru inovare şi cercetare.

Un alt succes al programului este faptul că şi cercetatorii români vor fi plătiţi cu 50 euro pe oră, la fel ca cei din Occident.

“Era o discriminare foarte mare, același cercetător român cu cercetătorul din Belgia, spun Belgia pentru că erau cei mai bine plătiţi, lucau la acelasi proiect,  unul primea o sumă, cel din Romania primea o sumă mult mai mică, iar cle ind belgia primea o suma mult mai mare”, spune Dan Nica.

Europarlamentarul îndeamnă cercetătorii și întreprinderile din Romania să trimită cât mai multe proiecte pentru a avea acces la toate modulele programului Orizont Europa.
 

Citeste continuarea pe www.antena3.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Prefectului judeţului Dolj, prezent la Buzduc, pe şantier

Urmatoarea stire

4 oameni răniți pe Șoseaua Cristianului, într-un accident rutier ! | Monitorul Expres

Stiri pe aceeasi tema