România lucrează la construirea unui cablu de înaltă tensiune care ar urma să furnizeze curent nu doar întregii ţări, ci şi Ungariei. Se speră ca prin această măsură şi-ar putea dubla producţia de energie regenerabilă şi ar putea deveni furnizori regionali de curent.
Ministrul român al energiei, Sebastian Burduja a menţionat într-un interviu că până în 2030 şi-ar putea extinde producţia de energie regenerabilă şi şi-a exprimat speranţa că studiul de fezabilitate necesar ar putea fi realizat în şase luni. Studiul va determina capacitatea cablului care va costa conform unor aprecieri peste 3 milioane euro, ceea ce ar însemna mult pentru ţara care se confruntă cu un deficit în creştere continuă, relatează Index preluat de Rador.
“Pentru noi acest cablu constituie prioritatea cea mai importantă care va trebuie realizată până în 2028-2029. Proiectul cablului de înaltă tensiune cu curent continuu constituie de asemenea un alt instrument pentru reţeaua electrică în a absorbi această cantitate de energii regenerabile, a putea garanta echilibrul şi a fi capabilă să o exporte în celelalte ţări vest-europene” – citează Bloomberg cele afirmate de Burduja.
Cablul ar însemna o legătură de importanţă cheie cu marea piaţă europeană şi va permite României să exporte în zilele însorite sau cu vânt un surplus de curent, respectiv în ce situaţii să importe.
Totodată ar ajuta la ajungerea curentului din locul în care este produs în centrele comerciale ale ţării. Exploatarea mai bună a surselor de energie regenerabilă constituie o parte de importanţă cheie a proiectului european care prevede renunţarea la combustibilul fosil şi mai ales la gazul rusesc.
Acordul despre acest proiect a fost semnat anul trecut în decembrie, la Bucureşti, în prezenţa şi a lui Viktor Orbán. La vremea respectivă acesta afirma că “ne pregătim pentru construirea celei mai lungi conducte de curent electric din lume”, ceea ce înseamnă deja o investiţie unică chiar şi la nivel mondial. Atunci premierul a evidenţiat că UE se află într-un vacuum strategic, în care conducătorii ţărilor membre trebuie să se îngrijească de crearea securităţii economice şi energetice pentru ţările lor. După cum a formulat premierul, “surse de energie există în jurul Mării Caspice, iar conducta menţionată la acest moment constituie o soluţie inovatoare pentru fructificarea acestora”.