România și Chile au convenit să continue să lucreze ”împreună în foruri multilaterale pentru condamnarea războiului” rus din Ucraina. Klaus Iohannis: Comunitatea internațională are datoria să sprijine Ucraina


Există perspective promițătoare de extindere a relațiilor noastre bilaterale pe multiple planuri și am convenit ca în perioada următoare să dezvoltăm cooperarea în domenii importante atât pentru România, cât și pentru Chile, a subliniat președintele Klaus Iohannis în cadrul declarațiilor comune de presă susținute alături de președintele Chile, Gabriel Boric.

Conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale, aspectele la care a făcut referire acesta sunt dezvoltarea schimburilor comerciale și a investițiilor, la energie verde, mediu și schimbări climatice, la protecție civilă, educație, cultură, cercetare, inovare, dar și digitalizare.

”Am convingerea că vom continua să lucrăm împreună pentru a încuraja oamenii de afaceri din Chile și din România să demareze proiecte comune atât în plan bilateral, cât și pe piețe terțe. Am încurajat, totodată, și dezvoltarea de parteneriate între autoritățile locale din cele două țări”, a mai precizat șeful statului.

Acesta a anunțat că vizita o prilejuit semnarea unui de ”colaborare între cele două instituții responsabile de gestionarea situațiilor de urgență și, din discuțiile pe care le-am avut, înțeleg că există dorința reciprocă de a învăța unii de la alții, fiecare se pricepe la anumite domenii foarte bine”.

De asemenea, cei doi au anunțat decizia de ”a înființa în cursul acestui an primul lectorat de limba română de pe continentul latino-american, la Universidad de Chile, cu sprijinul Institutului Limbii Române”.

Un alt subiect discutat a vizat relația dintre Chile și Uniunea Europeană.

”Domnule Președinte, Chile poate conta pe România în ceea ce privește promovarea și dezvoltarea relațiilor de cooperare cu Uniunea Europeană. Summitul dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Statelor Latino-Americane și Caraibiene, prevăzut să aibă loc în această vară, va fi un moment istoric. Instrumentele europene, precum Global Gateway, oferă oportunități concrete și voi încuraja autoritățile și companiile românești să se implice suplimentar în implementarea lor, în favoarea Chile”, i-a dat asigurări Iohannis omologului său.

În încheiere, acesta a amintit că România a fost primul stat care a oferit azil politic chilienilor.

”În total, peste 6.000 de refugiați din Chile au tranzitat România, circa 2.000 dintre aceștia stabilindu-se în țara noastră, care a devenit a doua lor casă. Povestea acestora reprezintă, domnule Președinte, un liant al relațiilor româno-chiliene. Astfel, astăzi tocmai am plăcerea de a înmâna o serie de documente de arhivă, mărturii ale acelei perioade. Îi mulțumesc președintelui Boric pentru discuțiile foarte bune și i-am adresat invitația de a face o vizită în România. Sunt convins că, în viitor, relațiile româno-chiliene se vor consolida, cu beneficii reciproce pentru statele și cetățenii noștri”, a conchis…

Citeste continuarea pe www.caleaeuropeana.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema