România are obligația să dea veto statului austriacPreşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că România are obligaţia de a folosi dreptul de veto în forurile europene de fiecare dată când statul austriac are un interes, după ce a Austria s-a opus aderării ţării noastre în spaţiul Schengen.

„Vom negocia în continuare cu Austria astfel încât să trecem pe ordinea de zi atunci când va fi Preşedinţia Spaniei, în toamnă. (…) Până la urmă, demersul va trebui să fie unul diplomatic. Dar, până atunci, în forurile europene, România are obligaţia, în acest moment, să dea drept de veto de fiecare dată când există un interes al statului austriac. Nu ai voie să refuzi un drept al unei ţări şi al unui popor fără o justificare clară, nu poţi să inventezi. Nu poţi, tot restul Europei să fie de acord şi tu să nu fii, e un eşec al dreptei”, a declarat Marcel Ciolacu, luni seara, la Digi24.

Liderul PSD a susţinut că Austria s-a opus aderării României la spaţiul Schengen dintr-un calcul pur politic, al unor politicieni.

„Din punctul meu de vedere, este un calcul meschin, mic, al unor politicieni, nu al poporului austriac. Am văzut şi reacţiile. Şi cred că aici este bine, toţi, şi oameni politici şi presa şi toată lumea, să nu se creeze un conflict între români şi austrieci. Nu, este un calcul pur politic, există nişte alegeri în Austria în ianuarie şi din analize şi sondaje a reieşit că ar câştiga mai mult în alegeri dacă ar refuza România şi Bulgaria. În anumite zone unde sunt refugiaţi sau azilanţi şi s-au creat anumite probleme, în Austria, există această aşteptate, e altă emoţie. Dar nu răspunzi la o nedreptate cu o altă nedreptate, e o regulă de bază şi veţi vedea că vor pierde alegerile. Pentru că lumea întotdeauna ştie mai multe decât politicienii şi înţeleg greşelile făcute, s-a atacat fundamentul UE, solidaritatea UE a fost atacată. Nu-mi aduc minte să mai fi fost vreodată o recomandare a Comisie Europene şi consiliul JAI să ia altă decizie sau alt consiliu”, a mai declarat liderul PSD.

Marcel Ciolacu a adăugat că România trebuie să aibă un răspuns european şi să nu fie creată o „răfuială” între români şi austrieci.

„Cred că boicotul e în sufletul fiecăruia, boicotul îl hotărâm fiecare. Eu, dacă aş fi invitat să merg în Austria la schi, n-aş merge. Este prima reţinere, dar este normal să fie aşa. Dar nu trebuie să confundăm, românii, austriecii, cu liderii trecători ai fiecărei ţări. Şi eu sunt trecător şi cei care au luat decizia în Austria, sunt trecători. Cred că trebuie să fim mult mai raţionali şi să înţelegem că noi trebuie să rezolvăm această problemă. Locul României este în spaţiul Schengen, la fel cum este în Uniunea Europeană. Boicotul oricum o să fie, prin noi, fiecare dintre noi. Toată lumea va avea o reţinere. Primele trei bănci sunt bănci din Austria, ca şi pondere în România. În acele bănci lucrează români. Noi trebuie să avem un răspuns european, noi nu trebuie să creăm o răfuială între români şi austrieci. Repet, este o decizie a unor lideri politici vremelnici care conduc acum Austria. Răspunsul nostru trebuie să fie pe măsură acolo unde şi ei şi-au folosit dreptul de veto. Acelaşi lucru, România, în acest moment, are obligaţia să-l facă”, a conchis Ciolacu.

Citeste continuarea pe www.cotidianul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

LIVE Război în Ucraina, ziua 293: Rușii au lovit ținte din estul țării cu rachete, drone și obuze / Milioane de ucraineni au rămas fără energie electrică la temperaturi sub zero grade / Forțele de invazie au ajuns să tragă cu muniție veche de zeci de ani

Urmatoarea stire

Zeci de locatari evacuați dintr-un bloc din Mureș, din cauza unui incendiu izbucnit la prima oră a dimineții

Stiri pe aceeasi tema