Români, printre turiștii dați dispăruți în urma avalanșei din Alpi, relatează presa italiană. Reacția MAE

Video

Printre turiștii dați dispăruți în urma avalanșei din Alpii italieni se numără și români, potrivit agenției de presă ANSA. Ministerul român al Afacerilor Externe a anunțat, prin intermediul unui coumnicat, că “până în prezent, printre persoanele afectate de incidentul de la ghețarul Marmolada, din Italia, nu au fost identificați cetățeni români”. Bilanțul provizoriu al victimelor în urma prăbuirii unei bucăți din ghețarul imens de pe Marmolada este de 6 morți, 9 răniți și 20 de dispăruți. 

Români, printre turiștii dați dispăruți în urma avalanșei din Alpi, relatează presa Italiană. “Este un dezastru de neimaginat!” – ANSA

UPDATE 14:50. Cei trei români dispăruți după prăbușirea ghețarului italian, în afara oricărui pericol

Familia din România care a semnalat dispariția a 3 cetățeni români a informat MAE că a fost contactată de către membrii de familie declarați dispăruți. Sunt în afara oricărui pericol.

“Familia din România care a semnalat Departamentului Consular din Centrala MAE dispariția a 3 cetățeni români a informat MAE, în urmă cu puțin timp, cu privire la faptul că a fost contactată de către membrii de familie declarați dispăruți, context în care a precizat că persoanele în cauză se află în afara oricărui pericol. Turiștii români ar fi fost cazați în această perioadă într-o locație fără acces la mijloace de comunicație (rețea de telefonie mobilă și conexiune la internet)”, transmite MAE, care precizează, de asemenea, că nu mai sunt, în prezent, alte solicitări sau semnalări privind dispariția altor cetățeni români.

UPDATE 14:45. Bilanțul tragediei de la Marmolada a ajuns la 7 morți

Bilanțul tragediei de la Marmolada se înrăutățește pe oră în oră. O altă persoană decedată a fost recuperată de salvatori, numărul victimelor urcând astfel la șapte morți. De asemenea, sunt 8 răniți și 18 persoane dispărute, dintre care doi sunt în stare gravă. potrivit agenției ANSA.

UPDATE 12:45. MAE: printre victimele avalanșei nu au fost identificați români

Ministerul Afacerilor Externe din România susține că, până în prezent, printre persoanele afectate de incidentul de la ghețarul Marmolada, din Italia, nu au fost identificați cetățeni români.

“Potrivit informațiilor preliminare obținute de la autoritățile italiene, până la acest moment, printre persoanele afectate nu au fost identificați cetățeni români. MAE precizează că procedurile de identificare a victimelor sunt în desfășurare, iar activitățile de căutare a persoanelor dispărute au fost suspendate temporar, pe fondul condițiilor meteorologice care nu permit accesul echipelor de salvatori în condiții de siguranță”, anunță MAE.

La Ambasada României la Roma și la Consulatele Generale din Trieste și Milano nu au fost primite solicitări de asistență consulară prin intermediul telefoanelor de urgență, iar la nivelul Departamentului Consular din cadrul Centralei MAE a fost recepționată o solicitare de sprijin din partea unei familii din România, precizează ministerul.

Reprezentanţii misiunii diplomatice de la Roma şi ai Consulatelor Generale ale României la Trieste şi Milano se află în dialog permanent cu autorităţile italiene pentru obţinerea unor informaţii actualizate şi sunt pregătiţi să acorde asistenţă consulară, conform competenţelor legale.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Trieste: +39 040 411 652, +39 040 452 8136, +39 040 416 350 şi ale Consulatului General al României la Milano: +39 0240098207, +39 0240074018, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau la numărul de telefon de urgenţă al Consulatului General al României la Trieste: +39 340 8821688 şi al Consulatului General al României la Milano: +39 366 108 1444.

Știrea inițială:

Români, italieni, cehi și germani, printre turiștii dispăruți în urma avalanșei de pe Marmolada

Alte 9 persoane au fost rănite, iar 20 sunt dispărute. Potrivit agenției de presă ANSA, printre dispăruți se numără italieni, germani și cehi și români.

“Situația evoluează, și în prezent este greu să spunem cu certitudine despre ceea ce s-a întâmplat”, a declarat Gianpaolo Bottacin,consilier regional pentru protecție civilă din Veneto.

Dintre cei șase turiști, patru au fost identificați: sunt trei cetățeni italieni, în timp ce al patrulea este de naționalitate cehă. Un bărbat și o femeie urmează să fie identificați. 

Cinci elicoptere şi mai multe echipe cu câini de salvare au fost desfăşurate pentru a căuta persoane prinse sub gheaţă, zăpadă şi pietre.

Operaţiunile de căutări a eventualilor supravieţuitori ar urma să se reia luni. Salvatorii alpini au activat un număr gratuit pentru a permite raportarea persoanelor care nu au luat legătura cu rudele.

Şeful guvernului italian Mario Draghi a transmis pe Twitter un mesaj cu “cele mai sincere condoleanţe” victimelor şi familiilor lor. 

Tragedia din Alpi, în urma temperaturilor extrem de ridicate

Avalanșa de pe Marmolada este “un dezastru de neimaginat, ne va fi greu să identificăm exact identitatea victimelor pentru că trupurile au fost dezmembrate” de pietre și bucățile de gheață. Sunt informațiile obținute de ANSA de la anchetatori. Conform celor reconstituite până acum, avalanșa a copleșit două grupuri de câte șase alpiniști. Printre victime ar fi și ghizii. 

Această prăbuşire a avut loc a doua zi după ce s-a înregistrat un record de temperatură în vârful gheţarului de 10 grade Celcius. 

“Prăbuşirea de pe vârful Marmolada este consecinţa condiţiilor meteorologice actuale, adică un episod de căldură timpurie care coincide cu problema încălzirii globale. Din ceea ce se vede în filmare, prăbuşirea a fost semnificativă. Putem observa că există o cantitate mare de apă deoarece topirea s-a accelerat în Alpi. Am avut o iarnă extrem de aridă, cu un deficit de precipitaţii de 40 până la 50%. Condiţiile actuale ale gheţarilor corespund cu cele de la mijlocul lunii august, nu la începutul lunii iulie​”, a explicat profesorul Massimo Frezzotti, de la departamentul de ştiinţe al Universităţii Roma 3. Gheţarul s-a prăbuşit în apropierea localităţii Punta Rocca, de-a lungul traseului parcurs în mod normal pentru a ajunge la vârf.

Gheţarul Marmolada, supranumit “regina Dolomiţilor”, este cel mai mare gheţar din acest lanţ muntos din nordul Italiei, care face parte din Alpi. Situat în Trentino, de aici izvorăşte râul Avisio şi se vede Lacul Fedaia. 

Parchetul din Trento a deschis un dosar penal în acest caz.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!Citeste continuarea pe observatornews.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

USR a sesizat CCR cu privire la legea avertizorilor de integritate impusă de Coaliția PSD-PNL-UDMR

Urmatoarea stire

În autobuz, o bunicuță privește, cu mirare, o domniță care are un tatuaj cu hieroglife pe gât

Stiri pe aceeasi tema