Riscuri majore pentru stabilitatea financiara!



Cele trei autorități europene de supraveghere (ABE, EIOPA și ESMA – ESA) avertizează în Raportul din toamna 2023 al Comitetului mixt cu privire la riscurile și vulnerabilitățile din sistemul financiar al Uniunii Europene.

Raportul subliniază incertitudinea economică ridicată continuă și avertizează autoritățile naționale de supraveghere cu privire la riscurile pentru stabilitatea financiară.

Gradul crescut de incertitudine din economia europeană solicită vigilență din partea tuturor participanților la piețele financiare, trage ESA semnalul de alarmă.

Perspective economice fragile

Ultimii ani au prezentat o serie de evenimente adverse unor condiții economice prospere, în principal războiul din Ucraina, criza energetică și turbulențele băncilor mijlocii din SUA din martie 2023.

Economia europeană continuă să experimenteze o perioadă de incertitudine sporită, iar perspectivele economice rămân fragile, nu în ultimul rând pe fondul riscurilor geopolitice persistente, al inflației ridicate și al perspectivelor macrofinanciare incerte.

Implicațiile pieței de la turbulențele din sectorul bancar din martie evidențiază, de asemenea, sensibilitatea continuă a sistemului financiar european la șocurile exogene și incertitudinea ridicată a pieței.

Nervozitatea pieței și veștile proaste despre anumite părți ale sistemului financiar s-ar putea răspândi rapid și ar putea duce la un salt general al aversiunii față de risc, atrage atenția ESA.

Băncile au câștigat, asigurătorii au pierdut

Creșterea ratelor dobânzilor a generat impacturi eterogene asupra sectorului financiar.

În cazul băncilor, a crescut venitului net din dobânzi, dar asigurătorii se confruntă cu reducerea profitabilității, iar sectorul de gestionare a activelor cu riscuri de lichiditate.

Pe fondul acestor riscuri și vulnerabilități, Comitetul mixt al ESA sfătuiește autoritățile naționale competente, instituțiile financiare și participanții la piață să ia mai multe măsuri:

Astfel, instituțiile financiare și autoritățile de supraveghere sunt sfătuite să monitorizeze îndeaproape impactul mai larg al creșterilor puternice ale ratelor dobânzilor de politică monetară și al creșterilor bruște ale primelor de risc, ce trebuie luate în considerare în managementul riscului.

De asemenea, ar trebui să rămână pregătite pentru o deteriorare a calității activelor din sectorul financiar.

În consecință, supraveghetorii ar trebui să continue să monitorizeze îndeaproape calitatea activelor și provizioanele pentru pierderi din credite, dar și să cunoască și să monitorizeze îndeaproape impactul riscului de inflație.

Instituțiile financiare ar trebui să acorde o mare importanță gestionării eficiente a riscurilor și aranjamentelor de guvernanță, în special în ceea ce privește riscul de lichiditate și riscul ratei dobânzii, așa cum evidențiază problemele recente din SUA și Elveția, arată…

Citeste continuarea pe business24.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema