Revolta pensionarilor „speciali” în fața reformelor. Cine sunt magistrații care lansează mesaje antieuropeneAmendamentele depuse de guvernul Ciucă la proiectul de lege privind pensiile speciale au fost „negociate și convenite” cu Comisia Europeană, metodă „inacceptabilă”, care demostrează „ipocrizia și iresponsabilitatea Comisiei în relația cu sistemul judiciar din România”, acuză patru asociații de magistrați într-o scrisoare deschisă.

Documentul a fost trimis șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și comisarului european pentru justiție, Didier Reynders.

Cele patru asociații semnatare sunt:

  • Asociația Magistraților din România (AMR) – condusă de Andreea Ciucă;
  • Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) – Dana Gîrbovan;
  • Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) – Florica Roman;
  • Asociația Procurorilor din România (APR) – Elena Iordache.

Magistrații, uniți în spirit antieuropean cu polițiștii din penitenciare

Este vorba de aceleași asociații care în timpul guvernării Dragnea (fost lider PSD, condamnat la închisoare pentru corupție) nu au luat poziție împotriva modificărilor Codurilor Penale și legilor justiției, criticate de toate organismele internaționale.

Unele asociații, cum este UNJR, au fost suspectate de legături cu PSD. Dana Gîrbovan, de pildă, a fost propusă ministru al Justiției în guvernul Viorica Dăncilă.

E îngrijorător pentru că vedem astfel de valori suveraniste și antieuropene într-o zonă unde ar trebui să fie elita societății, oameni care au și educație, și resurse. E îngrijorător pentru evoluția societății.

„Cerem Comisiei Europene să își asume întreaga responsabilitate pentru situația dezastruoasă în care se află în prezent sistemul judiciar, confruntat cu o criză gravă de resurse umane, și să oprească imediat această așa-zisă «reformă».

Orice modificare substanțială a statutului magistraților ar trebui să se facă în condiții de stabilitate în sistem, mai ales în ceea ce privește resursele umane, stabilitatea și atractivitatea carierei judiciare”, se arată în scrisoarea deschisă a celor patru asociații de magistrați.

Analistul politic și sociologul Ovidiu Voicu spune pentru Europa Liberă că aceste asociații au fost dintotdeauna împotriva reformelor.

„Au fost mereu antireformiste, nu au devenit brusc antieuropene. Sunt aceiași oameni care erau alături de așa-zisa reformă Dragnea, iar acum blochează orice schimbare benefică în justiție”, spune Voicu.

Un ton similar, puternic anti-UE, adoptă și politiștii din penitenciare, care joi au protestat în fața reprezentanței Comisiei Europene la București împotriva preconizatelor modificări la pensiile militarilor.

Într-un comunicat de presă, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor acuză Comisia Europeană că „se amestecă în politica internă a țării” și că „șantajează” Parlamentul să adopte legea pensiilor militare în forma…

Citeste continuarea pe romania.europalibera.org

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema