Revoltă în Franța. Proteste violente la Paris, Lyon, Nantes și RennesReforma pensiilor, cerută de Macron, a stârnit furia populației. Franța arde, la propriu, de câteva zile, joi noapte fiind pentru prima dată când pe străzile capitalei Paris s-a vorbit despre „revoluție”.

Francezii resping planul de majorare a vârstei de pensionare și cer politicienilor să găsească alte soluții la criza din sistem.

Lupte de stradă în Paris și alte mari orașe

Au fost adevărate lupte de stradă date în Paris și alte mari orașe între forțele de ordine și protestatarii furioși. Mobilizarea împotriva reformei pensiilor s-a dovedit mai puternică decât credeau autoritățile, inclusiv elevii din școli și licee mărșăluind împotriva conducerii politice a țării. În multe zone s-a intervenit cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene împotriva manifestanților.

În total, mai bine de 3,5 milioane de persoane au manifestat în peste 300 de oraşe din Franţa, potrivit Confederaţiei Generale a Muncii (CGT). Ministerul de Interne a coborât cifra la „doar” 1,08 milioane de protestatari.

Marșul de la Paris a degenerat încă de la început. Pietre de pavaj, sticle şi artificii au fost aruncate în direcția polițiștilor și jandarmilor, vitrinele magazinelor au fost sparte, staţiile de autobuz şi mobilierul stradal, distruse, iar tomberoanele de gunoi şi chioşcurile trusturilor de presă, incendiate de persoane îmbrăcate în negru şi care purtau măşti şi ochelari de protecţie.

O parte a Aeroportului Charles-de-Gaulle, precum și gările și drumurile de la periferia Capitalei au fost blocate de protestatarii furioși.

Peste 80 de persoane arestate

În prima parte a serii de joi, ministrul de Interne, Gerald Darmanin, a anunțat că 123 de jandarmi şi poliţişti au fost răniţi, iar peste 80 de persoane, arestate. Potrivit surselor oficiale, „în jur de 1000 de elemente radicale” au apărut în Paris.

De asemenea, au avut loc ciocniri între manifestanţi şi forţele de ordine și în oraşele Nantes şi Rennes, din vestul Franței. S-au folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă împotriva protestatarilor. La Nantes, demonstranţii au pătruns în clădirea Tribunalului, spărgând ferestre şi uşi. Mai multe magazine au fost avariate. În Lorient, s-a atacat o secție de Poliţie, lupte de stradă dându-se și în Toulouse, Bordeaux și Lille, informează BBC.

Ministrul Gerald Darmanin a denunţat „atacuri inacceptabile” și a decis mobilizarea a 12.000 de poliţişti şi jandarmi, dintre care 5.000 numai la Paris.

Presa vorbește despre o mobilizare masivă pentru această a 9-a zi de acţiune, prima de când Guvernul s-a folosit de o prevedere constituţională pentru a trece fără vot reforma pensiilor. Iar dacă Executivul spera ca protestul să se liniştească şi ca totul să revină în ordine în zilele următoare, sindicatele deja fac apel la o nouă ieșire în stradă pentru marți, când Franţa va fi vizitată de proaspătul rege al Marii Britanii, Charles al III-lea.

Citeste continuarea pe www.gandul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema