REPORTAJ La Atelierul De Pălării. Afacerea Eleganței Din Alte Vremuri, ținută în Viață De Trei Meșteri 


În anii ’40, la Alba Iulia, o mică afacere prindea contur. Apoi, Constantin Niculaș, fiul celor care au început afacerea, a învățat și preluat meșteșugul și secretele confecționării de pălării.

În timp, afacerea s-a mutat la Ighiu. În atelierul de pe strada Pajiștei, de la numărul 313, tradiția continuă. O afacere de familie, deoarece familie se consideră cei trei.

Vremea de afară, de marți dimineață, mohorâtă, cu un cer plin de nori și o ploaie măruntă, era în contrast atmosfera din atelier. În locația puternic luminată și într-o căldură primitoare de la o sobă pe lemne, Niculaș, Aura și Eva lucrau de zori la mai multe comenzi pe care trebuie să le onoreze.

Aura, care este alături de Niculaș încă din primii ani de activitate, ne primește și ne arată atelierul. În camera din spate, printre zeci de calapoade, meșterul șef, Niculaș, lucra la ingredientul secret și cel care dă calitatea pălăriilor de Ighiu: apretul. Doar el știe ce pune în substanță pentru a-i da rezistența pălăriei.

Cea mai nouă în afacere, de peste patru ani, este Eva. În patru ani a învățat să facă o pălărie de la zero. A fost nevoie de multă muncă pentru a învăța procesul. De asemenea, este nevoie de răbdare și pasiune, mai explică Eva.

”Aici este scretul, în apret și modul în care le apretezi”, explică meșterul.

Constantin Niculaș a intrat în domeniu imediat după Revoluție, când a preluat afacerea familiei. ”Este o meserie care se învață și care se fură, trebuie să înveți să te uiți bine. Ca la mecanici auto, ca la orice meserie”, spune Constantin Niculaș despre cum a învățat meserie.

Procesul în sine, cel de confecționare a unei pălării, nu pare complicat la prima vedere, dar când meșterii încep să vorbească despre el, îți poți da seama că în spate sunt zeci de ani de experiență, lucruri învățate, lucruri învățate din greșeli, dar în special multă dedicare.

Aura Rațiu a început să lucreze alături de Constantin Niculaș încă din anul 1993. Aceasta spune că a învățat meseria de la meșter, dar și de la mama acestuia. Din 2015 au făcut o firmă împreună și au accesat fonduri europene, pentru a pune pe picioare o afacere mai modernă.

Însă nu au uitat și de începuturi. În atelierul din Ighiu, la loc de cinste se află o mașină de cusut clasică, Singer, mașina la care au lucrat primele pălării părinții meșterului.

Cine mai poartă pălării în 2023

Cu această întrebare am plecat, la drum să îi cunoaștem pe meșterii din Ighiu. Se mai poartă pălării în 2023? Și dacă da, cine le mai poartă? Iar răspunsul a fost unul simplu, de la doamna Aura.

Ministrul ucrainean de Interne și alți oficiali au murit după ce s-au prăbușit cu elicopterul lângă o grădiniță din regiunea Kiev

De la tineri la bătrâni, toată lumea poartă pălării. Modelul și-l alege fiecare, în funcție de activitatea pe care o are zi de zi sau de evenimentul la care merge.

Este drept că s-a pierdut un pic din semnificația pălăriilor. Înainte, în urmă cu zeci de ani, pălăria era chiar semnul unui statut social. De la afaceriști, politicieni, bancheri, medici, avocați, țărani, vânători sau oieri, cu toții purtau pălării.

Fiecare clasă socială avea un model preferat, au explicat meșterii. O pălărie era un simbol al locului în societate, au adăugat aceștia.

O pălărie chiar și la haine sport, moderne

În timp, pălăria a devenit un accesoriu mai rar folosit. Există o oarecare reținere în societatea modernă în ceea ce privește portul unei pălării, dar sunt destui cei care încă le poartă.

Pot fi combinate și cu haine sport. O pereche de teniși, un pantof mai modern cu un pantalon sau o pereche de blugi, la care adaugi o bluză merge cu o pălărie cu un model mai modern.

De asemenea, clasicul rămâne clasic. Pentru o notă de cea mai mare eleganță, la un pantof clasic cu o cămașă și o haină, pălăria este accesoriul de finețe, ne explică Aura și Niculaș.

Într-o societate acaparată de zeci de brand-uri, sute de modele de haine, accesorii la tot pasul, cei trei meșteri din Ighiu păstrează vie o meserie care se poate face doar cu pasiune, dedicare și multă, multă muncă.

Mai multe, pe Alba24.ro.Urmărește-ne pe Google News

Citeste continuarea pe www.libertatea.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Vremea 19 ianuarie. România, împărțită între temperaturi de primăvară și viscol la munte

Urmatoarea stire

STUDIU. Profesorii nu ar trebui să fie stricti cu studenții

Stiri pe aceeasi tema