Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE a anunțat că ministrul Marcel Boloş se află în vizită de lucuru la Bruxelles, până în 18 mai. Acesta va discuta despre închiderea proiectelor perioadei 2014-2020 şi va încerca să renegocieze PNRR. Sunt următite mai multe obiective, între care modificarea unor indicatori cantitativi cu păstrarea alocării financiare, modificarea unor jaloane şi înlocuirea unor investiţii. De asemenea, se vor purta discuţii pentru renunţarea la procentul de 9,4% din PIB pentru pensii.
„O delegaţie a Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, condusă de ministrul Marcel Boloş, efectuează în perioada 15-18 mai o vizită de lucru la Bruxelles şi Luxemburg, în cadrul căreia au loc întrevederi cu înalţi reprezentanţi ai Comisiei Europene. Scopul deplasării este consultarea experţilor Executivului European în vederea atingerii potenţialului maxim pentru oportunităţile de investiţii pe care România le are prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, avansarea discuţiilor pentru modificarea PNRR şi a discuţiilor necesare pentru închiderea Programelor aferente Politicii de Coeziune 2014-2020 fără să fie periclitate investiţiile strategice naţionale”, anunţă oficial MIPE, luni, într-un comunicat de presă.
Sursa citată a precizat că, pe durata vizitei, ministrul Marcel Boloş are întrevederi cu comisarul pentru politică regională Elisa Ferreira, Celine Gauer, DG Task force Recovery, precum şi cu reprezentanţii Băncii Mondiale şi ai Băncii Europene de Investiţii.
Ministerul oferă detalii despre fiecare dintre obiectivele ministrului în vizita la Bruxelles.
Închiderea proiectelor perioadei 2014-2020
„Reprezentanţii MIPE şi cei ai CE vor discuta despre modalitatea prin care se va asigura continuitatea şi predictibilitatea implementării proiectelor cu finanţare europeană în următoarea perioadă de programare şi instituirea prevederilor care să asigure continuitatea finanţării. Reamintim că Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a publicat în consultare un proiect de Ordonanţă de urgenţă privind stabilirea cadrului general pentru închiderea programelor operaţionale finanţate în perioada de programare 2014-2020”, a mai transmis MIPE.
Ministerul precizează că proiectul reglementează şi modalităţile prin care proiectele nefinalizate în acest exerciţiu financiar pot fi continuate din fondurile alocate pentru perioada de programare 2021-2027.
„Proiectul a venit la solicitarea autorităţilor publice locale, pentru asigurarea unui cadru de predictibilitate pentru acţiunile şi proiectele aflate în implementare din fonduri europene, prin intermediul programelor operaţionale 2014-2020”, a precizat instituţia citată.
Compensarea facturilor la energie
„Se va discuta despre posibilitatea rambursării cheltuielilor plătite prin Ministerul Energiei, de la bugetul de stat, prin Fondul de…