Recunoașterea și eliberarea din relațiile toxice


Când vorbim despre relații, adesea oamenii consideră în mod eronat că iubirea pe care o dăruiesc este suficientă pentru a beneficia de o relație fericită și împlinită, dar adevărul este că persoanele toxice profită de cei ce nu știu să spună “nu“. Contral poveștilor iubirea ta nu este suficientă să schimbe o altă persoană. 

Relatii FOTO: Shutterstock

Adesea însă, semnele unei relații toxice pot fi identificate cu usurinta încă de la început, pe care insa alegem sa le ignorăm in numele iubirii, găsind scuze constante pentru detaliile ce ne deranjează sau comportamentele toxice.

Cele mai grav afectate în situațiile de acest gen, sunt persoanele care ajung să accepte abuzurile de orice tip, inclusiv fizice, recunoscandu-și apartenența la o relație disfuncțională, respectiv toxică.

Din nefericire, tipurile de abuzuri sunt multiple, începand cu cel emoționale (critici, injurii, desconsiderări, manipulări etc),  urmând cele psihice și în cele din urma și fizice, metode care lăsa urme adanci atat în sufletele victimelor cât și în psihicul și trupul acestora.

Unele din cele mai comune detalii ale comportamentelor nesănătoase sunt ignorarea de către abuzator, sufocarea victimei prin insistenta de apartenența, absentarea progresivă a agresorului din implicarea emoțională a relației, comportamentul impredictibil al agresorului este de asemenea unul dintre detaliile importante de care este necesar sa ținem cont.

în relatiile toxice nevoiile agresorului sunt identificate ca fiind cele mai importante, și de multe ori, singurele care contează, victima fiind obligată să supraviețuiască în umbra acestuia.

S-a identificat de asemenea, în relatiile defectuoase, competiția ca fiind una din cele mai importante metode pentru abuzator, unelta ce îl ajută să poată manipula partenerul de cuplu prin demontarea și subminarea acestuia pe mai multe planuri. Persoana toxică urmărește constant un caștig, astfel încat, prin orice tip de cale, își va asigura succesul, oricât de rănită ar fi victima.

Nevoia de a epata și de a se găsi constant în centrul atenției, îl determina pe agresor să aplice măsuri drastice, de la manipulare până la abuzuri fizice, pentru a se simți câștigător.

Traiul alaturi de o astfel de persoana este un calvar și de cele mai multe ori, victimele rămân cu urme adanci în suflet, trup și minte după o astfel de relație, în funcție de gravitatea abuzului și de durata relației.

Specialistii ne sfătuiesc să gasim căi de iesire, cât mai rapid, din asftel de situatii, deși poate fi extrem de dureros. Adeseori victima alege să “își salveze relația”, depunând eforturi majore pentru a îndeplini și satisface nevoile agresorului, din dorința de a evita să trăiască și durerea despărțirii de abuzator.

Desparțirea de partenerul toxic, te seacă energetic, te consumă atât psihic,…

Citeste continuarea pe adevarul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema