Recomandările directorului Enel pentru românii cu facturi mari. Motivul pentru care prețurile au explodat


Din ce în ce mai mulți români primesc facturi imense de la Enel. Unii spun că tarifele sunt duble, în timp ce alții ajung la sume de ordinul miilor de lei.

În acest sens, Marius Chiriac, director general în cadrul ENEL, a vorbit la Antena 3 despre situația reală și totodată a venit și cu recomandări pentru clienții care consideră că au de plătit prea mult.

Cel mai important lucru este, spune el, transmiterea la timp a indexului.

“Într-adevăr, în ultima perioadă am avut mai multe facturi expuse în spaţiul public. Ceea ce vreau să vă asigur este că am interacţionat cu clienţii, am verificat facturile respective, le-am explicat clienţilor de unde vine această creştere şi cred că explicaţiile noastre au fost înţelese. Într-adevăr, pe parcursul ultimului an au fost câteva modificări succesive ale legislaţiei.

Am avut o primă schemă de subvenţionare până la sfârşitul lunii martie, în care toţi clienţii casnici au beneficiat de plafonare. Ulterior, de la data de 1 aprilie legislaţia s-a schimbat, în sensul în care o categorie relevantă de clienţi şi anume cei care au consumat în anul 2021. Aşa s-a făcut încadrarea, conform reglementării.

Clienţii ce au consumat peste 300 kwh/lună au intrat pe o categorie specială, fiind facturaţi după o formulă legată de costul mediu de achiziţie al furnizorului de energie. Acest lucru a condus pentru această categorie de clienţi ce nu beneficiază de plafonare, la o creştere semnificativă a nivelului facturii.

Ulterior, în data de 14 iulie, odată cu legea de aprobare a ordonanţei 27, a mai venit o modificare. Aici trebuie să înţelegeţi că pe parcursul ultimelor zece luni, furnizorii au avut de gestionat nu mai puţin de 14 schimbări ale legislaţiei, iar jumătate din ele au avut şi un impact relevant în sistemele de facturare. Acest lucru a pus o presiune fantastică asupra implementărilor în sistem. Odată cu data de 14 iulie a venit o altă schimbare, în sensul în care, de data aceasta legiuitorul a schimbat formula, alegând ca formulă de calcul, minimul dintre preţul contractual şi costul mediu al furnizorului, lucru care a generat o modificare suplimentară.

Începând cu data de 1 septembrie, o altă schimbare va fi aplicabilă, inclusiv unei categorii mai mici de consum. Începând cu data de 1 septembrie este important să ştim că toţi clienţii ce au un consum de peste 255 kwh/lună vor plăti un preţ ce va fi bazat pe costul mediu al furnizorului sau preţul de contract”, a explicat Marius Chiriac, la Antena 3.

Citeste continuarea pe www.money.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Şefa FMI trage un semnal de alarmă: “Dacă Mama Natură nu ne ajută, vor fi tulburări sociale”. Economia mondială, în recesiune!

Urmatoarea stire

LIVE Ziua 206 de război. Izium este un nou Bucea, anunță Zelenski/ Liderii occidentali condamnă dur atrocitățile/ Kievul susține că a găsit camere de tortură, oameni împușcați de amuzament și cadavre de copii

Stiri pe aceeasi tema