Recep Erdogan acuză Uniunea Europeană că “se îndepărtează” de Turcia


Președintele turc Recep Erdogan a acuzat sâmbătă, 16 septembrie, Uniunea Europeană că “se îndepărtează “ de Turcia, în condițiile în care negocierile de aderare se află într-un punct mort.“Uniunea Europeană caută să se îndepărteze de Turcia, dar noi vom conduce propria noastră evaluare a situației. Iar noi, de asemenea, vom putea alege o altă direcție”, a avertizat Recep Erdogan la o întâlnire cu presa la plecarea la New York pentru a participa la Adunarea generală a ONU.

Această luare de poziție a președintelui turc intervine după ce Comisarul european pentru extinderea UE, Oliver Varhelyi, aflat în vizită la Ankara în 6 septembrie, a cerut Ankarei realizarea de progrese în materie de democrație. ”Da”, a recunoscut comisarul european, ”negocierile pentru aderarea Turciei sunt în acest moment într-un punct mort. Pentru ca ele să se reia, există criterii foarte clare (…) ce trebuie luate în seamă, legate de democrație și de respectarea statului de drept”.

Turcia, în continuare candidată oficial la statutul de membru al Uniunii Europene, și-a depus candidatura în 1987 la Comunitatea economică europeană și în 1999 la Uniunea Europeană. Dar negocierile de aderare, începute în 2005, s-au oprit de mai mulți ani. Relațiile UE cu Turcia s-au tensionat considerabil după tentativa nereușită de lovitură de stat militară din 2016 din Turcia și epurările masive operate contra opozanților lui Erdogan și în rândul jurnaliștilor.

Citeste continuarea pe curierulnational.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema