Recep Erdogan a eșuat în tentativa de a-l convinge pe Vladimir Putin să fie de acord cu reactivarea acordului privind transportul cerealelor prin Marea Neagră


Așteptările de la vizita președintelui Recep Erdogan la Soci au fost mari privind posibilitatea revenirii la un acord privind exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră. Dar, așa cum s-a exprimat un comentator de la publicația elvețiană ”Le Temps”, președintele turc s-a întors acasă ”cu coada între picioare”. Nu i-au reușit calculele pe care și le făcuse bizuindu-se pe relațiile sale speciale de prietenie cu Vladimir Putin. Și a mai fost ceva de care Recep Erdogan a vrut să profite. Întâlnirea la Soci fusese cerută de Vladimir Putin, după ce ea trebuia să aibă loc la Ankara. Numai că, așa cum îi stă în caracter lui Putin, el și-a asumat totuși riscul suplimentar de a-l nemulțumi pe președintele Erdogan cu poziția sa neschimbată în chestiunea transportului de cereale prin Marea Neagră, uitând probabil că acesta, șeful unui stat membru al NATO, a acceptat schimbarea locului întâlnirii în Rusia.

În cursul discuției lor de la Soci, care a durat circa o oră și jumătate, Vladimir Putin a lansat o lungă listă de reproșuri cu care a justificat la vremea respectivă retragerea Rusiei din acordul cerealier cu Ucraina la care se ajunsese sub egida Turciei și a ONU. De grâul ucrainean, a pretins Putin, beneficiază țările bogate, și nu populația lipsită de alimente.

El a evocat de asemenea sancțiunile economice care lovesc cerealele și îngrășămintele rusești, s-a plâns de lipsa echipamentelor și a pieselor de schimb ce nu mai ajung la clienții ruși. A evocat mai ales dificultățile pe care le întâmpină Banca agricolă rusă, care a fost exclusă de la sistemul de plăți Swift, precum și problemele legate de asigurarea transporturilor prin Marea Neagră.

Vladimir Putin i-a spus clar lui Erdogan, la conferința lor de presă comună de la Soci, că este gata să relanseze acordul cerealier ”numai în cazul în care se ridică restricțiile la produsele agricole rusești”.

Citeste continuarea pe curierulnational.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema