Reacții! Pele, omagiat de staruri și de președinți


Numeroase personalităţi ale fotbalului au transmis mesaje de condoleanţe, pe reţelele de socializare, după anunţul decesului brazilianului Edson Arantes do Nascimento „Pele”, desemnat de FIFA jucătorul secolului XX, care a încetat din viaţă joi, la vârsta de 82 de ani, în urma unui cancer la colon.

„Înainte de Pele, ’10’ era doar un număr. Am citit fraza asta undeva, la un moment dat în viaţă, dar această propoziţie frumoasă este incompletă. Aş spune că înainte de Pele, fotbalul era doar un sport. Pele a schimbat totul. A transformat fotbalul în artă, în divertisment. Le-a dat voce tuturor, a oferit vizibilitate Braziliei. Fotbalul şi Brazilia s-au ridicat datorită Regelui. El a plecat, dar magia lui rămâne. Pele este etern”, se arată în mesajul lui Neymar Jr, actualul star al selecţionatei Braziliei.

„Odihneşte-te în pace, Pele”, a scris argentinianul Lionel Messi, proaspătul campion mondial cu naţionala ţării sale. Septuplul câştigător al Balonului de Aur a publicat mesajul său pe Instagram, alături de trei fotografii: două cu el însuşi alături de Pele şi alta cu legendarul brazilian sărbătorind un gol în finala Cupei Mondiale din 1970.

„Condoleanţele mele sincere întregii Brazilii şi, în special, familiei lui Edson Arantes do Nascimento. Un simplu ‘La revedere’ de la eternul Rege Pele nu va fi niciodată suficient pentru a exprima durerea pe care întreaga lume a fotbalului o simte în prezent. O inspiraţie pentru atâtea milioane de oameni, o referinţă ieri, azi şi pentru totdeauna. Dragostea pe care mi-a arătat-o mereu a fost reciprocă în fiecare moment împărtăşit chiar şi de la distanţă. Nu va fi uitat niciodată şi amintirea lui va dăinui veşnic în fiecare dintre noi, iubitorii de fotbal. Odihneşte-te în pace, Rege Pele!”, a transmis portughezul Cristiano Ronaldo.

„Regele fotbalului ne-a părăsit, dar moştenirea sa nu va fi niciodată uitată. Rege, odihneşte-te în pace”, a scris şi Kylian Mbappe, vedeta selecţionatei Franţei.

Jamaicanul Usain Bolt, fostul star al sprintului mondial, deţinătorul recordurilor lumii la 100 m şi 200 m, a transmis un mesaj de condoleanţe: „O legendă a sportului! Odihneşte-te în pace, Rege Pele”, însoţit de o fotografie în care apare alături de fostul fotbalist brazilian.

Tenismanul spaniol Rafael Nadal a ţinut să-şi exprime la rândul său regretul după dispariţia lui Pele. „Astăzi a plecat un nume mare din sportul mondial. O zi tristă pentru lumea fotbalului, pentru lumea sportului. Moştenirea lui va rămâne mereu. Nu l-am văzut jucând, nu am avut norocul ăsta, dar am fost învăţat mereu şi mi s-a spus că este Regele fotbalului”, a scris campionul iberic.

Marile cluburi ale fotbalului european, în frunte cu Real Madrid, FC Barcelona, Bayern Munchen şi AC Milan, au transmis la rândul lor mesaje de condoleanţe.

Pele, singurul fotbalist din istorie care a câştigat de trei ori Cupa Mondială (1958, 1962, 1970), a înscris în cariera sa 1.281 de goluri în 1.363 de meciuri disputate.

Fostul mare fotbalist român Gheorghe Hagi a apreciat, joi seara, după moartea legendarului Pele, că este o zi tristă pentru fotbalul mondial.

„O zi tristă pentru fotbalul mondial, care astăzi a pierdut poate cea mai importantă personalitate. A fost un model pentru mine de cum a jucat, a iubit şi respectat fotbalul. A fost şi va rămâne Unic. Condoleanţe familiei, cu stimă şi respect”, a transmis Gheorghe Hagi pe pagina de Facebook a clubului Farul Constanţa.

Preşedintele ales al Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a adus un omagiu legendei fotbalului Pele, spunând pe Twitter că „nu a existat niciodată un număr 10 ca el”, informează AFP.

„Puţini brazilieni au purtat numele ţării noastre atât de departe ca el”, a adăugat Lula, care va fi învestit în funcţia de preşedinte duminică, postând mai multe fotografii cu el şi legendarul atacant care a murit de cancer într-un spital din Sao Paulo.

Şi preşedintele francez Emmanuel Macron a salutat memoria legendei fotbalului brazilian.”Jocul. Regele. Eternitatea”, a scris şeful statului francez pe Twitter.”Regele Pele ne-a părăsit. Legenda sa, însă, nu se va stinge niciodată”, a reacţionat, la rândul ei, ministrul francez al sportului, Amelie Oudea-Castera.”El a fost sufletul fotbalului. Un campion, un magician, un geniu. Al cărui zâmbet spunea totul”.

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, l-a lăudat pe fotbalistul brazilian, descriindu-l drept „una dintre cele mai mari, dacă nu chiar cea mai mare” figură din istoria fotbalului.”Pele a fost unul dintre cei mai mari, dacă nu chiar cel mai mare. A distrat miliarde, a prezentat unor generaţii întregi bucuria fotbalului şi a arătat lumii că nu există un vis prea mare”, a declarat pe Twitter preşedinta Parlamentului European. Metsola, primul înalt oficial al Uniunii Europene care a reacţionat la moartea regelui fotbalului, a asigurat că „Europa se alătură Braziliei şi lumii în doliu pentru un gigant cu un joc frumos”, într-un mesaj însoţit de o fotografie în care Pele sărbătorea înscrierea unui gol.

La rândul său, preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a scris pe Twitter:”Pentru un sport care apropie oamenii mai mult ca oricare altul, călătoria lui Pele de la începuturile umile la legenda fotbalului este o poveste despre ceea ceea ce este posibil”.

Barack Obama, fostul preşedinte al SUA, a scris, tot pe Twitter:”Pele a fost unul dintre cei mai mari jucători care au practicat acest sport frumos. A fost şi unul dintre cei mai cunoscuţi sportivi din lume. El a înţeles puterea sportului de a aduce oamenii împreună”.

Fostul preşedinte american, Bill Clinton, a reacţionat, la rândul său, pe Twitter:”Pele nu a fost doar o legendă a fotbalului, ci a fost şi o persoană implicată în acţiuni umanitare, un simbol mondial. Şi-a folosit faima pentru a-i împuternici pe copiii proveniţi din medii defavorizate şi pentru a inspira generaţii din întreaga lume”.

Singurul fotbalist care a câştigat de trei ori Cupa Mondială (1958, 1962 şi 1970), brazilianul Pele, al cărui nume real este Edson Arantes do Nascimento, a fost ales în 1999 sportivul secolului de către Comitetul Olimpic Internaţional.

Preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a decretat trei zile de doliu printr-un decret publicat în Jurnalul Oficial.

The post Reacții! Pele, omagiat de staruri și de președinți appeared first on Cotidianul RO.

Citeste continuarea pe www.cotidianul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema