Este evocată însă tot mai insistent opinia, pe baza situației concrete, că actuala contraofensivă va fi ” lungă și costisitoare”
Ministerul ucrainean al Apărării a revendicat luni, 4 septembrie, înregistrarea în cursul săptămânii trecute a unor succese în dificila contraofensivă pe frontul de sud ucrainean, trupele ucrainene reușind să recupereze 3 km pătrați lângă Bahmut de sub ocupația trupelor ruse. Iar înaintarea în zona Bahmut continuă. Dar, analiști geopolitici europeni, cunoscători bine informați despre evoluțiile de pe fronturile din Ucraina, cred că recucerirea teritoriului Ucrainei se anunță ”lungă și costisitoare în oameni și material”.
Forțele ucrainene, a declarat luni la posturile de televiziune Ganna Maliar, ministrul adjunct al Apărării, continuă operațiunile ofensive în sectorul Melitopol și au repurtat succese în apropiere de localitățile Novodanilivka și Novoprokopivka, în sud. Și domnia sa a confirmat recuperarea de către trupele ucrainene, cu mari sacrificii în oameni și material de război, a trei km pătrați lângă Bahmut, la est. La două luni după declanșarea contraofensivei și la o săptămână după eliberarea satului Robotine, armata ucraineană continuă luptele pe frontul de sud unde, așa cum s-a anunțat, a străpuns prima linie a apărării ruse din regiunea Zaporojie. Sunt astfel contrazise îndoielile apărute în Occident privind eficacitatea contraofensivei trupelor ucrainene. Dar, spune pentru RFI Ulrich Bounat, analist geopolitic specializat în Europa centrală și orientală, această contraofensivă nu poate fi decât lungă și extrem de violentă, capabilă de rezultate doar cu blindatele și tancurile ce îi sunt furnizate. Se fac totuși progrese, extrem de lente, dar sunt progrese, recunosc unii experți militari americani, citați de RFI… Se protejează, într-o măsură, material și mai ales oameni, în condițiile multiplicării fronturilor și dificultăților existente în aprovizionarea cu intariri. Ceea ce pare că se joacă în actuală fază a luptelor pe fronturile din Ucraina, spune specialistul mai sus menționat de RFI, Ulric Bounat, este ”bătălia rezervelor”, o bătălie a artileriei. Există, spune Bounat, o voință de o parte și de alta de a se epuiza rezervele de ambele părți și de a se ajunge, astfel, la momentul în care agresorul se va prăbuși… Ucrainenii speră tocmai acest lucru, spune la RFI analistul Ulric Bounat.