Război în Ucraina, ziua 392. Volodimir Zelenski aşteaptă “dialog” cu China privind iniţiativele de paceRăzboi în Ucraina, ziua 392. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că aşteaptă “dialog” cu administraţia de la Beijing pe tema iniţiativelor de negocieri, în contextul în care preşedintele Chinei, Xi Jinping, s-a aflat în vizită în Rusia.

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Volodimir Zelenski va participa prin videoconferinţă la summitul G7 din Japonia
  • Statele Unite accelerează trimiterea de echipamente militare în Ucraina
  • Volodimir Zelenski aşteaptă “dialog” cu China privind iniţiativele de pace​​​​​​​
  • Un militar rus este acuzat de crime de război în Ucraina
  • Ucraina ar putea primi anul acesta tancurile americane Abrams
  • China poate juca un “rol util” pentru lansarea negocierilor în Ucraina, consideră Franţa
  • Comisia Europeană a transferat Ucrainei 1,5 miliarde de euro
  • Radu Tudor: “Ucraina contraatacă în curând”
  • Xi Jinping l-a invitat pe Vladimir Putin în China în acest an
  • ONU a publicat bilanțul civililor uciși în Ucraina de la începutul războiului

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că aşteaptă “dialog” cu administraţia de la Beijing pe tema iniţiativelor de negocieri, în contextul în care preşedintele Chinei, Xi Jinping, s-a aflat în vizită în Rusia.

“Noi am propus Chinei să devină un partener” pentru soluţionarea conflictului. “Noi invităm China la dialog, aşteptăm un răspuns. Primim semnale, dar nimic concret”, a afirmat Volodimir Zelenski, citat de cotidianul Le Monde.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat marţi că a avut discuţii “foarte importante” cu omologul său chinez, Xi Jinping, privind perspectivele relaţiilor bilaterale, dar a admis că Ucraina şi Occidentul nu vor accepta planul de pace propus de Beijing. “Noi apreciem că numeroase puncte ale planului de pace propus de China pot servi ca bază pentru soluţionarea pe cale paşnică, atunci când vor fi pregătiţi Occidentul şi Kievul. Cu toate acestea, nu observăm în acest moment disponibilitate în acest sens din partea lor”, a precizat Vladimir Putin după întâlnirea cu Xi Jinping.

Administraţia de la Washington l-a îndemnat, luni, pe preşedintele Chinei, Xi Jinping, să ceară retragerea totală a trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei, reafirmând că un armistiţiu în acest moment nu ar fi adecvat, întrucât ar confrma ocupaţia militară rusă.

Ministerul chinez de Externe a prezentat recent un proiect privind un “plan de pace” între Kiev şi Moscova. Beijingul a propus un armistiţiu durabil şi negocieri de pace, prin susţinerea principiului respectării “suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale”.

În acelaşi timp, China a insistat pentru tratarea cu seriozitate a “intereselor legitime de securitate ale tuturor naţiunilor”, sugerând susţinere pentru argumentaţia Rusiei privind obţinerea de garanţii de securitate din partea Statelor Unite şi NATO.

“Toate părţile ar trebui să susţină Rusia şi Ucraina spre o singură direcţie, ajungerea la un armistiţiu complet. Toate părţile trebuie să rămână raţionale, să demonstreze reţinere şi să evite amplificarea conflictului, înrăutăţirea crizei sau chiar ieşirea conflictului de sub control”, a subliniat Ministerul de Externe de la Beijing, insistând pentru eforturi de evitare a unui conflict nuclear.

Deşi a salutat iniţiativa de pace avansată de China, Rusia a insistat pentru recunoaşterea anexării regiunilor din sud-estul Ucrainei, în timp ce Ucraina a condiţionat orice armistiţiu între armata ucraineană şi forţele militare ruse de revenirea la frontierele Ucrainei din anul 1991. Naţiunile Unite au salutat iniţiativa de pace a Chinei, catalogând-o drept o “contribuţie importantă”.

Război în Ucraina, 21 martie | Moscova ameninţă cu un “răspuns corespunzător”, după ce Londra a anunţat că va oferi Ucrainei muniţii cu uraniu sărăcit

Război în Ucraina, 20 martie | Alianța nucleară China-Rusia devine mai puternică | Riposta Statelor Unite

Război în Ucraina, 19 martie | Vladimir Putin, vizită surpriză în Mariupol şi reuniune militară în Rostov-pe-Don

Război în Ucraina, 18 martie | Vladimir Putin s-a deplasat în Crimeea, la nouă ani de la invazia peninsulei

Război în Ucraina, 17 martie | Curtea Penală Internațională a emis mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin pentru crime de război

Citeste continuarea pe www.antena3.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema