Război în Ucraina, ziua 137


Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Volodimir Zelenski a demis ambasadorii ucraineni din cinci state, printre care și Germania
  • Rusia adună forţe militare la graniţa cu Ucraina pentru o nouă ofensivă
  • Mai mulți civili au fost uciși într-un bombardament rusesc la Siversk
  • Deputat rus: “Păcat că nu putem schimba alți lideri, așa cum l-am ales pe Trump în SUA”
  • Rusia a bombardat un nou centru comercial în Donețk
  • Criza întreținută de Rusia în domeniile alimentar și energetic va provoca zeci sau sute de mii de victime, iar ce se vede în state sărace precum Sri Lanka este doar vârful icebergului, prognozează, la Antena 3, analistul Bogdan Chirieac
  • Vladimir Putin a anunțat că “războiul abia acum începe” în Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis ieri pe ambasadorul Kievului în Germania. Totodată, au fost înlăturați din funcții alți ambasadori din Europa și Asia, potrivit site-ului prezidențial.

Decretul prezidențial privind demiterile nu oferă explicații. Documentul anunță demiterea ambasadorilor Ucrainei în Germania, India, Republica Cehă, Norvegia și Ungaria. Nu se știe dacă ambasadorii vor primi noi posturi sau se va renunța la ei.

Între timp, cel puțin patru civili au fost uciși, sâmbătă, de o lovitură efectuată de armata rusă asupra orașului Siversk din regiunea Donețk, a anunțat guvernatorul local Pavlo Kirilenko.

De asemenea, rușii au bombardat puternic localitatea Drujkivka, situată tot în Donețk, unde au distrus, între altele, supermarketul “Astron”.

Imagini ale ruinelor centrului comercial, cu un crater de proiectil în imediata apropiere, au circulat în ultimele ore pe rețelele sociale.

Oficialii Kievului au mai raportat lovituri efectuate cu rachete de trupele Moscovei în Harkov (în nord), în Nikolaev (sud) și în Krivoi Rog, oraș situat la nord-est de Nikolaev.

Forțele ruse, care au anunțat la începutul lunii iulie că au preluat controlul asupra regiunii Lugansk, vizează acum regiunea vecină, Doneţk. Obiectivul este să ocupe întregul bazin minier Donbas, controlat parțial din 2014 de separatiștii susținuți de Moscova.

Este puțin probabil ca Rusia să se retragă de pe o porțiune de teren de pe coasta sudică a Ucrainei și va învinge forțele ucrainene în întreaga regiune estică Donbas, a declarat ambasadorul Rusiei la Londra, citat de The Guardian.

Rusia aduce noi trupe la graniţa cu Ucraina pentru o nouă ofensivă

Rusia adună forțe de rezervă în apropiere de Ucraina pentru o viitoare ofensivă, avertizează serviciilor secrete britanice, scrie Reuters.

Rusia mută forțe de rezervă din întreaga țară și le adună în apropierea Ucrainei pentru viitoare operațiuni ofensive, au anunțat sâmbătă serviciile de informații militare britanice.

O mare parte din noile unități de infanterie rusești folosesc ca mijloc de transport vehicule blindate MT-LB, a transmis Ministerul britanic al Apărării într-un buletin periodic.

Între timp, Ucraina și-a îndemnat aliații să trimită mai multe arme în timp ce forțele sale se consolidează, în speranța de a bloca înaintarea militară a Rusiei în regiunea Donbas din estul țării.

Război în Ucraina, 9 iulie | Legătura dintre criza din Sri Lanka și războiul din Ucraina

Război în Ucraina, 8 iulie | Oficial ucrainean: Situația umanitară din Severodonetsk va deveni “catastrofală”

Război în Ucraina, 7 iulie | Vladimir Putin: “Nu am început încă lucrurile serioase în Ucraina

Război în Ucraina, 6 iulie | Cea mai frumoasă luptătoare din Ucraina a murit ucisă de ruși la Harkov | Guvernatorul din Donețk îndeamnă civilii să părăsească regiunea

Război în Ucraina, 5 iulie | Atac aerian asupra unei piețe din UcrainaCiteste continuarea pe www.antena3.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Wimbledon: Trofeul la dublu masculin a plecat în emisfera sudică

Urmatoarea stire

Donald Trump:„Suntem o naţiune care eşuează”

Stiri pe aceeasi tema