Război în Ucraina. Ucrainenii au distrus o barjă pe care se aflau militari ruși și armament, la est de Herson. În paralel, continuă ofensiva peste râul Oskil. Rușii încep să piardă primele teritorii și în Luhansk, în timp ce separatiștii din Donbas cer anexarea la Rusia.

Potrivit Comandamentului de Sud al Ucrainei, barja rusească a fost distrusă în zona Nova Kakhovka, în timp ce încerca să creeze un punct de trecere peste râul Nipru. Pe Frontul de Est, ucrainenii au recucerit localitatea Bilohorivka din apropierea orașului Lisiceansk. Este vorba despre un teritoriu de dimensiuni mici, însă cu o valoare simbolică deosebită, deoarece arată că rușii încep să piardă teritoriile din Luhansk.

În aceste condiții, separatiștii ruși din Donbas încep să simtă tot mai puternic presiunea contraofensivei ucrainene și vor organizarea imediată a unor “referendumuri” locale astfel încât Donețk și Luhansk să fie recunoscute ca fiind teritorii rusești și să fie anexate la Rusia. ISW cataloghează aceste cereri drept “incoerente”, în condițiile în care rușii nu dețin complet controlul asupra Donbas, iar o asemenea anexare ar fi doar parțială, în final. 

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Imaginile geolocalizate confirmă că ucrainenii au recucerit Bilohorivka, care se află de-a lungul graniței Donețk-Lugansk.
  • Forțele ucrainene continuă operațiunile ofensive limitate și localizate peste râul Oskil și de-a lungul liniei Liman-Yampil.

  • Dacă ucrainenii trec de Liman, vor înaintea mai ușor în direcția Lisiceansk – Severodonețk. Surse rusești remarcă faptul că ucrainenii folosesc în Harkov tancuri rusești T-72 capturate, ceea ce sugerează din nou că panica inițială a contraofensivei i-a determinat pe ruși să-și abandoneze echipamentele, aflate în stare bună de funcționare.
  • Șeful republicii separatiste Donețk susține că luptele sunt în desfășurare în Yarova, la 20 km nord-vest de Liman, confirmând că trupele ucrainene au avansat probabil spre est din pozițiile capturate anterior în Sviatohirsk. Tot în Donbas, rușii au continuat atacurile la sol în mai multe zone aflate la sud de Bakhmut.
  • În paralel, pe Frontul de Sud, Armata Rusă a continuat să bombardeze puternic în regiunea Zaporijie și în orașul Nikolaev, unde au lovit la 300 de metri de centrala nucleară Pivdennoukrainsk. Totuși, reactoarele nu au fost afectate și au continuat să funcționeze.
  • Forțele ucrainene continuă să lovească mijloacele militare, de transport și logistice rusești în regiunea Herson.
  • Apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât aproximativ 55 de avioane de luptă ruseşti de la începutul războiului, conform comandantului Forţelor Aeriene americane în Europa.

Surse: ISW, Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday

Citeste continuarea pe www.biziday.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

“Nu vrem să-i servim pe ocupanți”. Georgienii se răzbună pe ruși și nu le dau voie în baruri decât dacă dau declarație anti-Putin

Urmatoarea stire

Forțele Aeriene ale Ucrainei au doborât un avion rusesc Su-25, o rachetă ghidată și cinci drone

Stiri pe aceeasi tema