Război în Ucraina. O largă coaliție occidentală va anunța probabil astăzi trimiterea a circa 200 de tancuri moderne Armatei Ucrainene, o decizie care va schimba cursul conflictului. ISW consideră că, prin întârzierea acestei decizii, Vestul a contribuit deja la “incapacitatea Ucrainei de a profita de concentrarea forțelor rusești în Bakhmut”.


Potrivit publicației britanice The Telegraph, astăzi și mâine SUA și Germania vor debloca probabil livrarea de tancuri moderne, ceea ce va duce la livrarea a până la 200 de tancuri grele Abrams, Leopard și probabil Leclerc, către Ucraina. Deocamdată, deciziile au fost anunțate doar pe surse, atât în SUA, cât și în Germania, dar cancelarul Scholz va cere probabil un vot în Bundestag, chiar astăzi. Tancurile germane Leopard 2, considerate alături de cele britanice, franceze și americane ca fiind printre cele mai bune din lume, au avantajul de a fi fost produse într-o mare cantitate și livrate deja unui număr de nouă țări europene. Dintre acestea, până acum doar Polonia, Spania și Finlanda și-au anunțat disponibilitatea de a livra acest tip de armament Ucrainei, iar Suedia și Portugalia au spus că iau în considerare o astfel de decizie. Toate au însă nevoie de aprobarea Germaniei. Nu este clar dacă guvernul țării producătoare se va alătura coaliției care va livra efectiva tancuri Ucrainei, sau se va mulțumi să acorde doar permisiunea de export.

Oricum, generalul Valeri Zalujni, comandantul Armatei Ucrainene, a evaluat că este nevoie de 300 de tancuri grele pentru desfășurarea unei ofensive care să elibereze teritoriile ocupate de Rusia, iar cele trei țări hotărâte să trimită dețin la un loc peste 750. Pe lângă tancurile germane și cele britanice (Challenger, deja anunțate) SUA vor trimite probabil câteva zeci de tancuri Abrams, la care s-ar putea adăuga un număr de tancuri franceze Leclerc (plus 40 de tancuri ușoare, pe roți, tot din Franța).

Potrivit analiștilor militari, acestă decizie va schimba probabil cursul războiului, Armata Ucraineană putând desfășura acțiuni ofensive decisive, utilizând mai puțină muniție pentru artilerie. The Telegraph numește decizia trimiterii tancurilor occidentale (deocamdată încă prefigurată) “o potențială lovitură de ciocan, care ar putea ajuta Kievul să câștige războiul împotriva lui Vladimir Putin”.

În analiza sa zilnică, ISW spune că abia trimiterea tancurilor va permite Ucrainei să ducă un război mecanizat împotriva Rusiei, dar va mai dura probabil câteva săptămâni până când militarii ucraineni vor fi antrenați iar tancurile ar deveni operaționale. Tot ISW mai arată că întârzierea deciziei nu a permis Ucrainei să profite de concentrarea forțelor ruse în Bakhmut pentru a desfășura contraofensive pe alte fronturi.

Potrivit CNN, decizia occidentalilor de a furniza masiv tancuri grele Ucrainei este corelată cu intenția de a schimba modul în care se desfășoară războiul și cu împiedicarea tacticii lui Putin, ce pare a dori prelungirea acestuia până la momentul în care Occidentul nu va mai putea aproviziona Ucraina cu muniție. Oficialii americani ar fi îndeamnat Ucraina, potrivit aceleiași surse, să-și mute atenția de la luptele brutale, de uzură, din Donbas, unde mii de soldați mor zilnic în ofensive și contraofensive care se desfășoară pe câteva sute de metri, către o acțiune mai amplă care să ducă la eliberarea unor teritorii mai ample, pe Frontul de Sud.

Surse: ISW, Telegraph, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday

Citeste continuarea pe www.biziday.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema