Război în Ucraina. Moscova este atacată, marți dimineață. Multiple explozii sunt raportate în diferite zone ale capitalei ruse, între patru și zece drone kamikaze fiind reperate înainte de a exploda sau de a fi interceptate. Capitala Ucrainei a fost și ea bombardată peste noapte (al treilea atac în 24 de ore), iar Zelenski spune că a dat ordinul pentru începerea contraofensivei.


Rețelele ruse de socializare sunt inundate cu filmări în care mai multe drone par a survola Moscova. În altele sunt vizibile explozii și, potrivit unor informații, neconfirmate oficial, între patru și zece aparate de zbor fără pilot au fost folosite pentru atacarea capitalei ruse, marți dimineața, la puțin timp după ora șase. Nu este clar câte dintre ele au fost interceptate de antiaeriana rusă, dar există cel puțin o filmare în care o dronă pare a exploda în aer, fără a fi vizibilă o rachetă de interceptare.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin a transmis că mai multe clădiri au fost lovite dar că pagubele sunt “minore” și “nimeni nu este grav rănit”. Agenția de stat RIA Novosti spune că rezidenții unei clădiri de locuințe din sudul orașului sunt evacuați. O altă filmare pare a arăta un bloc de 25 de etaje, care ar fi fost lovit la ora 4 dimineața.

Potrivit publicației ruse BAZA, o altă clădire, cu 14 etaje, a fost lovită de o dronă care purta trei dispozitive explozive, care însă nu au detonat. Locuitorii au fost evacuați, iar geniștii au început deminarea.

Între timp, Kievul a înregistrat peste noapte al treilea val de bombardamenete cu drone și rachete de croazieră, în decurs de 24 de ore. Apărarea aeriană susține că a doborât peste 20 de drone rusești, dar o clădire de apartamente a fost lovită în plin, provocând decesul unei persoane. Alte patru au fost transportate la spital. Sunt pagube înregistrate în mai multe zone ale capitalei ucrainene, din cauza resturilor căzute după interceptarea proiectilelor rusești.

Consecințele atacului de la Kiev: există distrugeri în diferite zone, o persoană a murit

Președinția Ucrainei a distribuit imagini ce par a arăta momentul în care Rusia a atacat Kievul, luni, în jurul prânzului, iar un grup de copii care ieșeau de la școală aud exploziile.

Acest tip de atac este mai puțin obișnuit (de regulă bombardamentele au loc noapte) și pare a fi urmări exact răspândirea terorii printre locuitorii capitalei ucrainene.

Aseară, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că a avut o ședință cu comandanții Armatei Ucrainene și că a fost stabilită data începerii contraofensivei terestre. Firesc, Zelenski nu a comunicat care ar fi această dată: Acesta este cea mai importantă decizie – Momentul în care ne vom pune în mișcare. Căci o vom face, iar decizia a fost luată. Mulțumesc fiecărui soldat, fiecărui sergent, fiecărui ofițer, fiecărui general și fiecărei brigăzi care este gata să intre în luptă, a mai spus președintele ucrainean în mesajul său de noaptea trecută. 

Similar, în vara anului trecut, Zelenski a anunțat că a semnat decizia de începere a contraofensivei, dar operațiuni militare de amploare au avut loc la câteva săptămâni după anunțul său.

Surse alternative: PravdaUA, RIA Novosti

Echipa Biziday nu a…

Citeste continuarea pe www.biziday.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema

Se vede luminița de la capătul Covidului

Experţii internaţionali au început, vineri, discuţiile referitoare la posibilitatea ridicării urgenţei de sănătate publică de interes internaţional asociată…