Raport. Uniunea Europeană risipește anual 153 de milioane de tone de alimente, o cantitate mai mare decât cea importată. O reducere a cantităților irosite ar stabiliza prețurile și ar întări securitatea alimentară.

Potrivit unui studiu realizat de Feedback EU, cantitatea de alimente irosită în fiecare an în Uniunea Europeană este cu 15 milioane de tone mai mare decât cantitatea de alimente importată. Specialiștii arată că UE ar putea contracara creșterea prețurilor la alimente dacă ar reuși să reducă aceste cantități risipite.

Directorul centrului care a efectuat cercetarea apreciază că “în această perioadă cu prețuri mari și cu o criză a costului de trai, este scandalos că UE aruncă, în teorie, mai multă mâncare decât importă. UE are acum imensa șansă de a stabili obiective pentru reducerea risipei, în drumul de la fermă la furculiță, până în 2030, pentru a aborda schimbările climatice și a îmbunătății securitatea alimentară”.

Conform indicelui global al prețurilor alimentelor de bază, calculat lunar de FAO (ONU), în august alimentele erau cu 8% mai scumpe decât în august 2021. Pe parcursul ultimului an, prețul cerealelor a depășit nivelul record din timpul crizei financiare din 2008, din cauza blocării exporturilor din Ucraina și a sancțiunilor impuse Rusiei. Cele două țări sunt mari exportatoare de cereale și alimente.

Un fost economist al FAO, acum analist al pieței de cereale, “era alimentelor ieftine s-a încheiat iar prețurile vor rămâne, probabil, ridicate chiar și după încetarea războiului ruso-ucrainean”. Separat, Olivier De Schutter, raportor special ONU pentru sărăcie, afirmă că este mai avantajos pentru industria alimentară să vândă mai multă hrană decât este necesar, în loc să facă investiții pentru a reduce risipa.

Este de așteptat ca Uniunea Europeană să anunțe până la finalul anului obiective asumate prin lege în vederea reducerii risipei alimentare. 43 de ONG-uri au propus înjumătățirea acestor cantități aruncate, până la finalul deceniului.

Sursa: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday

Citeste continuarea pe www.biziday.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Ultimă oră: ANPC descinde la furnizorii de energie electrică după facturile uriașe ale vedetelor și ordinul lui Virgil Popescu

Urmatoarea stire

Coronavirus în România, 20 septembrie. Peste 2.300 de cazuri şi 16 decese, în ultimele 24 de ore

Stiri pe aceeasi tema