Rafila, despre tânăra însărcinată care a murit în Botoșani: Medicii au făcut o universitate. Nu trebuie să lase în suferință o pacientăMinistrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, marți, la TVR Info, că dincolo de faptul că Maternitatea din Botoşani nu avea protocoale privind modul în care cadrele medicale ar trebui să acţioneze în cazuri precum cel al tinerei care a murit, după ce sarcina i s-a oprit din evoluţie, medicii de acolo au terminat o universitate şi nu trebuie să lase în suferinţă o pacientă care se plânge de dureri atroce.

„E vorba despre responsabilitate, conştiinţă profesională. Toate aceste elemente care ţin de profesia medicală sunt prevăzute în Legea Sănătăţii, acolo unde legea se referă la Colegiul Medicilor şi la membrii Colegiului Medicilor. Noi trebuie să ne facem datoria permanent şi dacă suntem plătiţi, şi dacă nu suntem plătiţi. Nu putem lăsa pe cineva fără să-i acordăm asistenţă medicală”, explică ministrul.

„Nu exista protocol la spitalul din Botoșani”

El a mai explicat că „la acest spital nu exista protocol”.

„Nu exista la acest spital protocol, la alte spitale există. Este responsabilitatea spitalului să aibă protocoale, sigur, nu pentru orice, dar pentru o situaţie de genul ăsta ar fi fost bine să aibă un protocol, dar să ştiţi că, dincolo de protocol, am terminat toţi o universitate de medicină şi, în mod evident, o sarcină oprită din evoluţie, o femeie care se plânge de dureri atroce trebuie să beneficieze de intervenţie terapeutică. Eu nu vreau să mă antepronunţ, de asta nici nu am intrat în foarte multe detalii, pentru că nu este specialitatea mea şi nici nu este cazul. Noi am sesizat acest aspect Colegiului Medicilor Botoşani, care poate să aprecieze oportunitatea sau lipsa intervenţiei medicale, că, de fapt, discutăm despre o lipsă a intervenţiei medicale”, a afirmat Alexandru Rafila, marţi, la TVR Info.

Ministrul a precizat că a fost informată şi Autoritatea Naţională pentru Managementul Calităţii în Sănătate, care acreditează spitalele şi care va evalua spitalul de la Botoşani, care nu este acreditat. Ministerul Sănătăţii a notificat şi Poliţia în acest caz.

Conform lui Rafila, responsabilitatea în ceea ce priveşte funcţionarea spitalelor este împărţită între mai multe instituţii.

„Trebuie să fim siguri că exercitarea profesiunii de medic, care este, clar, în responsabilitatea Colegiului Medicilor, este în mod serios tratată. Eu am auzit tot felul de declaraţii publice ale unora din conducerea Colegiului Medicilor, privind tot felul de probleme care apar, dar am auzit foarte puţine declaraţii şi foarte puţine acţiuni în sensul implicării în asigurarea asistenţei medicale”, a declarat Rafila.

Ministrul a explicat că sunt situaţii în care Ministerul nu poate interveni

În ceea ce priveşte implicarea autorităţilor locale care au în administrare spitale, ministrul a explicat că sunt situaţii în care Ministerul nu poate interveni.

„Am auzit un medic de la Botoşani…

Citeste continuarea pe www.digi24.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema

„Poate fi o discuție corectă”

Invitat în studioul ”Puterea Știrilor”, purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a declarat că rotativa guvernamentală va…