Radu Ciuceanu, fost deținut politic şi fondator al AFDPR, a murit


Radu Ciuceanu a murit, luni, potrivit unui anunț al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului. „A decedat astăzi (luni – n.d.), 12 septembrie, fostul deținut politic Radu Ciuceanu”, anunță Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului.

Născut la Arad, în 1924, Radu Ciuceanu a intrat în Mișcarea Națională de Rezistență în 1947, pe când era elev al Liceului „Carol I din Craiova”. Arestat în septembrie 1948 și condamnat la 15 ani de închisoare, Radu Ciuceanu a trecut prin temnițele de la Craiova, Jilava, Târgșor, Pitești (unde a cunoscut reeducarea violentă, fiind torturat în camera 4-Spital) Gherla, Aiud, Văcărești, Dej, până la eliberarea din 1963.

Doliu în lumea teatrului! A murit actrița Valeria Seciu, la 83 de ani. Apropiații spun că suferea de cancer
La 18 septembrie 1948 a fost arestat și condamnat la 15 ani de temniță grea. A executat pedeapsa în închisorile Craiova, Pitești, Jilava, Târgșor, Gherla, Dej, Jilava, Văcărești și Poarta Albă și a fost eliberat la 18 septembrie 1963, dar a rămas în atenția Securității.

În 1970 a terminat Facultatea de Istorie a Universității din Bucureşti și a lucrat ca arheolog la Institutul de Arheologie şi mai târziu la Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie al Municipiului Bucureşti.

În 1990 a fost unul dintre fondatorii Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, iar în 1993 a fondat Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, pe care l-a condus de atunci ca director.

Doliu în PSD, a murit unul dintre primarii cu state vechi. Ionel Toma a fost ales timp de 26 de ani la Giroc

A fost deținut politic în perioada 1948-1963.Absolvent al Facultății de Istorie, Universitatea din București (1972), doctor în istorie al Academiei Române, a fost cercetător științific I și director al Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului din 1993. A devenit membru de onoare al Academiei Române în 2019.

A fost deputat în Adunarea Constituantă (1990-1992) și în Parlamentul României (2000-2004), președinte al Comisiei parlamentare pentru Cercetarea Abuzurilor, Petiții și Anticorupție.

Teodor Baconschi: Asemenea figuri ar trebui să cuprindă manualele de istorie

„S-a stins d-l Radu Ciuceanu, omul care a suferit 15 ani în pușcăriile comuniste, pentru că – elev fiind – s-a dus în munți, cu arma în mână, sperând să oprească tăvălugul sovietizării.
După 89 a lucrat continuu pentru a scoate la lumină, printr-o pedagogie a memoriei, crimele regimului marxist-leninist din România.
Asemenea figuri ar trebui să cuprindă manualele de istorie, însă mai avem probabil de așteptat. Nu se știe ce și până când.
Dumnezeu să-l odihnească!”

Citeste continuarea pe www.romaniatv.net

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Zelenski afirmă că armata ucraineană a eliberat 6.000 de kilometri pătrați din teritoriul țării, de la începutul lunii septembrie

Urmatoarea stire

FCSB – FC Voluntari 1-1, în Superligă

Stiri pe aceeasi tema