Racheta Ariane 5 a fost lansată cu succes. Europa a revenit în spațiu după încetarea lansărilor cu rachetele ruseşti Soiuz


Lansatorul a transportat satelitul Measat-3d, al operatorului malaezian Measat, şi GSAT-24, operat de filiala comercială a agenţiei spaţiale indiene (ISRO), au anunţat Arianespace şi Arianegroup într-un comunicat comun.

Cei doi sateliţi au o sarcină utilă totală de 9,8 tone. Aceștia sunt dedicaţi serviciilor de telecomunicaţii şi difuzării TV prin satelit. Measat 3-d va putea oferi de asemenea servicii de conexiune la internet de mare viteză. Va fi folosit de agenţia spaţială sud-coreeană pentru a îmbunătăţi gestionarea traficului aerian în ţară.

La puţin peste 28 de minute după ce racheta Ariane 5 a fost lansată, lansatorul a eliberat Measat-3d la aproape 1.200 de kilometri altitudine. 12 minute mai târziu, a fost eliberat satelitul GSAT-24. Decuplarea a avut loc în timp ce lansatorul zbura deasupra Oceanului Indian la 3.800 de kilometri altitudine.

Cei doi sateliți vor orbita la peste 30.000 de kilometri de Pământ

De pe aceste orbite „de transfer geostaţionar”, cei doi sateliţi îşi vor lua poziţia la aproape 36.000 de kilometri de Pământ de unde îşi vor începe misiunile. Durata de viaţă estimată pentru Measat-3d este de peste 18 ani. GSAT-24 are o durată de viață de 15 ani.

Pentru Centrul Spaţial din Guyana (CSG), această lansare este a doua din acest an. Momentul în care racheta Ariane 5 a fost lansată marchează prima decolare de la ultima lansare a rachetei ruseşti Soiuz. Aceasta a avut loc tot de la Kourou, pe 10 februarie. Invazia rusă în Ucraina a întrerupt orice cooperare europeană cu Rusia. Aceasta a privat Kourou de alte trei lansări Soiuz planificate iniţial pentru 2022.

Recent, NASA a dezvăluit cât vor costa proiectele Space Launch System și Orion. Care sunt sumele enorme care vor fi cheltuite pe nave.

Agenţia Spaţială Europeană (ESA), responsabilă cu programele lansatoarelor europene, trebuie să asigure în continuare lansarea a două rachete Ariane 5 şi a două rachete Vega până la sfârșitul anului. Rachetele Vega sunt mai mici decât Ariane. Printre acestea se numără lansarea inaugurală a Vega-C, o versiune mai puternică a rachetei Vega, programată la 7 iulie. Prima lansare a rachetei Ariane 6, care va succeda Ariane 5, a fost amânată pentru 2023.

Citeste continuarea pe useit.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Inna a primit cadou un Ferrari din partea Global Records

Urmatoarea stire

dacă e mercato, Dinamo are transferurile blocate! Ce au transmis oficialii „câinilor”, pentru GSP

Stiri pe aceeasi tema