Qatargate: Pier Antonio Panzeri, Un Suspect Cheie în Dosarul De Corupție, și-a Recunoscut Vinovăția. El A Semnat Un Acord în Schimbul Diminuării Pedepsei


„Prin acest memorandum”, precizează Parchetul belgian într-un comunicat de presă, Panzeri „se angajează să informeze anchetatorii şi justiţia în special despre modul de operare, aranjamentele financiare cu statele terţe, schemele financiare folosite şi beneficiarii acestor scheme şi avantajele propuse”.

Pier Antonio Panzeri, aflat în prezent în arest preventiv în Belgia, va trebui totodată să-i informeze pe procurorii belgieni asupra „implicării persoanelor cunoscute sau încă necunoscute în dosar, inclusiv asupra identităţii persoanelor pe care a admis că le-a corupt”.

În schimbul acestei colaborări, realizată în virtutea legii belgiene asupra statutului persoanelor care încheie cu justiţia acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, „pedeapsa pe care o riscă de dl. Panzeri va fi efectivă, dar limitată”, a mai precizat Parchetul belgian.

Această pedeapsă va consta în „închisoare cu executare, o amendă şi confiscarea tuturor avantajelor patrimoniale dobândite, evaluate deocamdată la un milion de euro”, potrivit comunicatului anchetatorilor belgieni.

Suspecții din dosar, inculpați pentru spălare de bani și corupție

În vârstă de 67 de ani, Pier Antonio Panzeri a fost arestat la Bruxelles pe 9 decembrie, odată cu arestarea vicepreşedintei Parlamentului European, eurodeputata socialistă elenă Eva Kaili, şi a unui asistent europarlamentar italian, Francesco Giorgi, partenerul de viaţă al Evei Kaili.

Împreună cu Niccolo Figa-Talamanca, un italian responsabil al unui ONG care de asemenea este în arest preventiv, ei au fost inculpaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat, spălare de bani şi corupţie.

Justiţia belgiană a cerut de asemenea extrădarea soţiei lui Panzeri, Maria Colleoni, şi a fiicei sale, Silvia Panzeri. Extrădarea lor a fost validată de un tribunal italian, dar cea a Mariei Colleoni a fost atacată cu recurs la Curtea de Casaţie a Italiei, iar avocatul Silviei Panzeri a declarat luni că urmează o decizie dacă va fi formulat un astfel de recurs şi în cazul ei.

Alţi doi eurodeputaţi social-democraţi, belgianul Marc Tarabella şi italianul Andrea Cozzolino, sunt investigaţi şi a fost lansată procedura ridicării imunităţii lor parlamentare.

Secretarul general al Confederaţiei Sindicale Internaţionale (CSI), Luca Visentini, este cercetat în stare de libertate pentru corupţie şi spălare de bani.

Cei puşi sub acuzare sunt suspectaţi de încasarea unor mari sume de bani din partea statului Qatar pentru a influenţa în favoarea acestuia declaraţii şi decizii politice în cadrul Legislativului european, în special în ce priveşte drepturile lucrătorilor în Qatar, ţară criticată adesea pentru încălcarea acestor drepturi.

Ce a găsit Curtea de Conturi la primăria unde un funcționar a reclamat o fraudă la DNA și apoi s-a trezit pedepsit de șefi

Panzeri ar urma să execute doar un an de închisoare, potrivit acordului

În cursul unei percheziţii la domiciliul lui Panzeri a fost găsită suma de 600.000 de euro. Conform presei belgiene, el ar fi primit bani şi din partea Marocului pentru a susţine interesele acestei ţări în Parlamentul European.

Potrivit avocatului său, în urma acordului cu justiţia belgiană, Pier Antonio Panzeri ar urma să primească o pedeapsă de cinci ani de închisoare, din care numai un an cu executare.

Foto: Profimedia ImagesUrmărește-ne pe Google News
Urmărește cel mai nou VIDEO

Citeste continuarea pe www.libertatea.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

”Are un aer englezesc”. Câți bani au cheltuit FOTO

Urmatoarea stire

Mercur iese din retrograd și continuă mersul direct în Capricorn. Cum va fi perioada următoare pentru fiecare zodie

Stiri pe aceeasi tema