puțină muncă și bani mulți. Romii sunt slab reprezentați, deși reprezintă a doua minoritate din România – PSnews

Grupul minorităților din Parlament este format din 17 deputați, care de cele mai multe ori susțin coaliția de guvernare. Modul în care sunt împărțite locurile pentru minorități arată că romii sunt discriminați și slab reprezentați și în Parlamentul României, unde nu au suficienți deputați care să le apere drepturile și identitatea culturală.

Bani mulți, muncă puțină

Ionel Stancu, viceliderul grupului minorităților, este deputat din partea Asociației Macedonenilor din România, însă din decembrie 2020 a vorbit doar de 3 ori în plen, în total având 46 de secunde. Cel mai mult a vorbit atunci când a depus jurământul la preluarea mandatului.

Deputatul Ognean Crîstici, secretarul grupului minorităților, reprezintă Uniunea Sârbilor din România și a vorbit o singură dată în 2 ani, atunci când a depus jurământul.

Silviu Feodor, deputat pentru Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, nu a fost nici el foarte vorbăreț, având doar 6 intervenții în plen. Feodor a vorbit cel mai mult despre biserica ortodoxă și Ivan Patzaichin. În total, deputatul minorităților a vorbit 26 de minute și 33 de secunde, despre lucruri care nu privesc drepturile minorităților.

Iulius Marian Firczak reprezintă Uniunea Culturală a Rutenilor din România și a avut doar 5 intervenții în ședințele din plen, în total a vorbit 13 minute și 39 de secunde. Deputatul a vorbit despre cu totul alte lucruri decât despre problemele rutenilor din România. Acesta a semnat doar 10 propuneri legislative în ultimii 2 ani.

Iusein Ibram este deputat pentru Uniunea Democrată Turcă din România și a vorbit de 7 ori în plen, având în total 17 minute și 15 secunde. Spre deosebire de colegii săi, Ibram a avut două intervenții despre comunitatea turcă. Deputatul a reușit să-și păstreze fotoliul din Parlament încă din anul 2000.

Gheorghe Longher, reprezentantul polonezilor din România, a avut 7 intervenții în plen, vorbind în total 16 minute și 27 de secunde. Deputatul a avut mai multe intervenții despre trecutul istoric al polonezilor în România.

Bogdan Alin Stoica a intrat în Parlament pentru a-i reprezenta pe albanezi, însă a vorbit doar de 2 ori în plen: prima dată când a depus jurământul și a doua oară când s-a dezbătut Fondul de garantare a depozitelor bancare. Pentru cele 2 minute și 20 de secunde, Stoica a fost plătit cu aproape 3.000 de euro pe lună, în ultimii 2 ani.

Ce averi au deputații minorităților

Mulți dintre ei trăiesc doar cu banii din indemnizație, însă câțiva se fac remarcați cu averea strânsă.

Deputatul Giureci Ghera, viceliderul grupului și reprezentantul croaților din România, este la al treilea mandat și a declarat că ar avea în conturile bancare 348.000 lei și 44.000 de euro. De asemenea, deține un apartament, o casă și un autoturism Mercedes.

Deputatul Ognean Crîstici deține circa 30.000 de metri pătrați de teren, fiind moștenire. De asemenea, are 3 apartament și 2 case. În conturile bancare a declarat circa 40.000 de lei.

Deputatul Varol Amet, din partea tătarilor din România, are 3 apartamente în Constanța și o casă în localitatea Lazu, județul Constanța. Deține și un Audi A6 achiziționat în 2017.

Deputatul Ovidiu Ganț este cel mai bogat din grupul minorităților, având în conturile bancare peste 120.000 de euro, circa 95.000 de dolari și 7.400 de lei, arată declarația de avere. Deputatul mai are 3 case în Timișoara și 3 terenuri intravilane.

Deputatul Adrian Merka, reprezentantul slovacilor și cehilor din România, a strâns în conturile bancare peste 150.000 de lei și peste 110.000 euro. De asemenea, are 2 case și un apartament, arată declarația de avere.

Deputatul Bogdan Stoica a declarat că ar avea în conturile bancare peste 200.000 de lei. Totodată, acesta a acordat și împrumuturi în valoare de aproape 250.000 de lei.

Deputatul Silviu Vexler deține ceasuri în valoare de 15.000 de euro, bijuterii estimate la 2.000 de euro și are în conturile bancare circa 140.000 de lei, reiese din declarația de avere.

Dragoș Zisopol, deputat pentru a reprezenta grecii din România, are în conturile bancare peste 660.000 de lei, plus alți 54.000 de euro. Deține 3 case, 2 apartamente și numeroase terenuri.

Sursa foto: stiriactuale.ro

Romii, slab reprezentanți în Parlament

Romii sunt a doua minoritate din România, după maghiari, având peste 620.000 de persoane, potrivit recensământului din 2011. Pe lângă aceștia, mai sunt mulți alți romi care își ascund apartenența la această minoritate. Numărul real al romilor ar putea fi mult mai mare decât numărul maghiarilor. În ultimii 30 de ani, romii au fost ținta tuturor atacurilor rasiste și continuă să suporte discriminările.

În Parlament, comunitatea romilor are un singur reprezentant: Cătălin Manea, din partea Asociației Partida Romilor „Pro-Europa”. Un singur reprezentant pentru o minoritate de peste 600.000 de persoane. În același timp, tot un reprezentant are și minoritatea croaților din România, care în 2001 avea circa 6.000 de persoane. Comunitatea romilor nu poate avea același număr de reprezentanți precum o comunitate care nu are niciun impact în societatea românească.

În ultimii doi ani, deputatul Cătălin Manea a vorbit de mai multe ori în plen despre problemele comunității rome, însă un singur reprezentant nu poate acoperi toate problemele. Pe 18 mai 2022, deputatul a vorbit despre discriminarea copiilor romi în școlile din România, un fenomen tot mai frecvent și ignorat sistematic de instituțiile statului. De asemenea, a mai abordat și subiecte despre Strategia de incluziune pentru minoritatea romă sau înființarea unui muzeu pentru istoria romilor.

Faptul că România are o mare problemă cu integrarea romilor în societate nu mai reprezintă niciun secret pentru nimeni. Potrivit unui sondaj, 31% dintre romii din România nu știu să scrie sau să citească, ceea ce îi împiedica să intre pe piața muncii.

Citeste continuarea pe psnews.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Jeff Bezos nu mai este al doilea cel mai bogat om din lume. A fost surclasat de indianul Gautam Adani, cu o avere de aproximativ 150 de miliarde de dolari și cu afaceri în tranporturi și energie.

Urmatoarea stire

Constantin Brâncuşi e lângă noi!

Stiri pe aceeasi tema