Putin, pe urmele lui Ceaușescu

  • Criza de militari ╚Öi recentele ├«nfr├óngeri de pe front l-au dus pe liderul rus ├«ntr-o pozi╚Ťie ├«n care nu mai poate controla desf─â╚Öurarea evenimentelor.
  • Discursul s─âu se aseam─ân─â cu cel al lui Nicolae Ceau╚Öescu, ╚Ťinut ├«n seara zilei de 20 decembrie 1989, c├ónd a anun╚Ťat c─â armata va trage ├«n protestatarii de Timi╚Öoara. 48 de ore mai t├órziu, Ceau╚Öescu pierdea puterea.
  • Vladimir Putin sus╚Ťine referendumurile din teritoriile cucerite ├«n Ucraina ╚Öi cere guvernului s─â m─âreasc─â produc╚Ťia de armament.
  • Liderul rus e m─âcinat puternic de b─ât─âliile pierdute de armata sa ╚Öi consider─â c─â responsabilitatea e a Occidentului care a ├«narmat Ucraina.

╚śocant─â este asem─ânarea de ton, limbajul de lemn ╚Öi team─â ascuns─â ├«n spatele cuvintelor at├ót ├«n discursul ╚Ťinut de Vladimir Putin c├ót ╚Öi ├«n cel ╚Ťinut de Nicolae Ceau╚Öescu ├«n data de 20 decembrie 1989, cu 48 de ore ├«nainte de a pierde puterea.

citizen

Dup─â 33 de ani, un alt dictator vine ├«n fa╚Ťa unei na╚Ťiuni ╚Öi vorbe╚Öte de neonazi╚Öti. Ceau╚Öescu, ├«n urm─â cu trei decenii, le spunea fasci╚Öti. Putin d─â vina pe Occident, fostul pre╚Öedinte al Rom├óniei, pe ÔÇťagenturile str─âineÔÇŁ. Pre╚Öedintele Rusiei vorbe╚Öte┬áde faptul c─â du╚Ömanii impun voin╚Ťa lor asupra altor ╚Ť─âri, Ceau╚Öescu sus╚Ťinea ÔÇťindependen╚ŤaÔÇŁ ╚Öi ÔÇťconstruc╚Ťia socialismuluiÔÇŁ.

citizen

Prezent─âm integral cele dou─â discursuri, cel al lui Vladimir Putin, fiind comentat, pentru ca publicul s─â deslu╚Öeasc─â mai u╚Öor starea emo╚Ťional─â a liderului rus ╚Öi problemele cu care se confrunt─â, dar s─â descopere ╚Öi asem─ân─ârile cu una dintre ultimele ÔÇťcuv├ónt─âriÔÇŁ ale lui Ceau╚Öescu.

Vladimir Putin, discurs 21 septembrie, 2022: 

Vladimir Putin, discurs 21 septembrie 2022 – Foto: Hepta.ro

Tema discursului meu este situa╚Ťia din Donbas ╚Öi desf─â╚Öurarea unei opera╚Ťiuni militare speciale pentru eliberarea acestuia de regimul neonazist care a preluat puterea ├«n Ucraina ├«n 2014, ca urmare a unei lovituri de stat militare.

citizen

Comentariu: Putin face referire la Revolu╚Ťia Demnit─â╚Ťii, care a avut loc ├«n Kiev, ├«n luna februarie 2014, fiind provocat─â de refuzul guvernului pro-rus din Ucraina de a semna acordul de asociere la Uniunea European─â.┬á

Acest lucru a dus la protestul Euromaidan la care au participat ├«n jur de 800.000 de ucraineni ╚Öi pe care regimul pre╚Öedintelui Viktor Ianukovici, un apropiat al Kremlinului, a decis s─â-l reprime. 108 protestatari au murit, peste 1.100 au fost r─âni╚Ťi. ├Än final, puterea sus╚Ťinut─â de Putin se pr─âbu╚Öe╚Öte ╚Öi Ianukovici fuge la Moscova.

Pentru pre╚Öedintele rus, ce s-a ├«nt├ómplat atunci a fost o ÔÇťlovitur─â de stat militar─âÔÇŁ. De furie, la c├óteva luni decide invadarea Peninsulei Crimeea ╚Öi ├«nceperea r─âzboiului din Donbass.

M─â adresez, azi, tuturor cet─â╚Ťenilor ╚Ť─ârii noastre, oamenilor de diferite genera╚Ťii, v├órste ╚Öi na╚Ťionalit─â╚Ťi, oamenilor din marea noastr─â patrie, tuturor celor care sunt uni╚Ťi ├«n Marea Rusie istoric─â, solda╚Ťilor, ofi╚Ťerilor ╚Öi voluntarilor care lupt─â acum pe linia frontului, se afl─â┬á ├«n gard─â, c─âtre fra╚Ťii ╚Öi surorile noastre – locuitorii republicilor populare Done╚Ťk ╚Öi Lugansk, regiunile Herson ╚Öi Zaporoje ╚Öi alte zone eliberate de regimul neonazist.

Comentariu: Putin pune sub umbrela Marii Rusii ╚Öi teritoriile ucrainene care se afl─â sub controlul invadatorilor, indic├ónd clar c─â referendumurile anun╚Ťate pentru sf├ór╚Öitul s─âpt─âm├ónii sunt o formalitate.

Va fi vorba despre pa╚Öii necesari, urgen╚Ťi, pentru a proteja suveranitatea, securitatea ╚Öi integritatea teritorial─â a Rusiei, despre sus╚Ťinerea dorin╚Ťei ╚Öi voin╚Ťei compatrio╚Ťilor no╚Ötri de a-╚Öi determina propriul viitor ╚Öi despre politica agresiv─â a unei p─âr╚Ťi din elitele occidentale, care se str─âduiesc, cu toat─â puterea lor, s─â-╚Öi men╚Ťin─â domina╚Ťia, iar pentru aceasta ├«ncearc─â s─â blocheze, s─â suprime centre suverane independente de dezvoltare pentru a continua s─â-╚Öi impun─â cu cruzime voin╚Ťa asupra altor ╚Ť─âri ╚Öi popoare, s─â-╚Öi r─âsp├óndeasc─â pseudo-valorile.

Comentariu: ÔÇťElitele occidentaleÔÇŁ sunt inamicii lui Putin, care pun ├«n pericol independen╚Ťa Rusiei. Liderul de la Kremlin nu face nicio referire la faptul c─â el a ├«nceput r─âzboiul ╚Öi el a invadat un stat independent, recunoscut pe plan interna╚Ťional, inclusiv de Rusia.

Visând la Uniunea Sovietică

Scopul acestui Occident este de a sl─âbi, de a diviza ╚Öi, ├«n cele din urm─â, de a ne distruge ╚Ťara. El spune deja direct c─â ├«n 1991 a reu╚Öit s─â pr─âbu╚Öeasc─â Uniunea Sovietic─â, iar acum a sosit momentul pentru Rusia ├«ns─â╚Öi, ca ea s─â se rup─â ├«n mai multe regiuni care se ur─âsc de moarte.

Comentariu: Face referire la Uniunea Sovietic─â ╚Öi la colapsul din 1991, provocat de o lovitur─â de stat dat─â de lideri ai partidului comunist ├«mpotriva regimului politic de socialism-liberal al lui Mihail Gorbaciov. Putin era atunci ofi╚Ťer KGB, ├«n Berlinul de Est.

Occidentul face astfel de planuri de mult timp. A ├«ncurajat bandele de terori╚Öti interna╚Ťionali din Caucaz, a adus infrastructura ofensiv─â a NATO aproape de grani╚Ťele noastre. A f─âcut din rusofobie o arm─â total─â pe care o folose╚Öte de zeci de ani, r─âsp├óndind ura pentru Rusia, ├«n primul r├ónd ├«n Ucraina. Acestei ╚Ť─âri i-a preg─âtit soarta unui punct de sprijin anti-rus, iar poporul ucrainean ├«nsu╚Öi a fost transformat ├«n carne de tun ╚Öi ├«mpins la r─âzboi cu cet─â╚Ťenii no╚Ötri, ├«nceput ├«nc─â din 2014, folosind for╚Ťele armate ├«mpotriva popula╚Ťiei civile, organiz├ónd genocid, blocade, teroare ├«mpotriva oamenilor care au refuzat s─â recunoasc─â puterea ap─ârut─â ├«n Ucraina ca urmare a unei lovituri de stat.

Comentariu. Vladimir Putin sus╚Ťine c─â Occidentului ╚Öi NATO sunt de vin─â pentru c─â sunt oameni ├«n Georgia ╚Öi Ucraina, care se opun expansionismului rusesc. ├Än realitate, NATO n-a intervenit nici c├ónd Putin a invadat Georgia, ├«n 2008, nici c├ónd a invadat Peninsula Crimeea, ├«n 2014.

Cum a renun╚Ťat Ucraina la armele nucleare

╚śi dup─â ce actualul regim de la Kiev a refuzat ├«n mod public o solu╚Ťie pa╚Önic─â a problemei Donbass ╚Öi, ├«n plus, ╚Öi-a anun╚Ťat preten╚Ťiile asupra armelor nucleare, a devenit absolut clar c─â urm─âtorul pas, a╚Öa cum se ├«nt├ómplase de dou─â ori ├«nainte, urma s─â fie, inevitabil, un atac pe scar─â larg─â asupra Donbass. ╚śi atunci, la fel de inevitabil, ar fi avut loc un atac asupra ╚Öi asupra Peninsulei Crimeea, asupra Rusiei.

├Än acest sens, decizia privind o opera╚Ťiune militar─â preventiv─â era absolut necesar─â ╚Öi singura posibil─â. Principalul scop – eliberarea ├«ntregului teritoriu al Donbass-ului – a fost ╚Öi a r─âmas neschimbat.

Comentariu. ├Än decembrie 1991, 90% din popula╚Ťia Ucrainei voteaz─â pentru declararea independen╚Ťei. Fiind parte a URSS, pe teritoriul Ucrainei, ├«n momentul disolu╚Ťiei Uniunii Sovietice, se aflau arme nucleare. ├Än 1994, Ucraina decide s─â le distrug─â ╚Öi devine membr─â a Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare.┬á

Republica Popular─â Lugansk a fost deja aproape complet eliberat─â de neonazi┼čti. Luptele ├«n Republica Popular─â Done╚Ťk continu─â. Aici, timp de opt ani, regimul de ocupa╚Ťie de la Kiev a creat o linie puternic─â de fortifica╚Ťii. Atacarea frontal─â ar fi dus la pierderi grele, a╚Öa c─â unit─â╚Ťile noastre, precum ╚Öi unit─â╚Ťile militare ale republicilor din Donbass, ac╚Ťioneaz─â sistematic, competent, folosesc echipamente, protejeaz─â personalul ╚Öi elibereaz─â pas cu pas p─âm├óntul Done╚Ťk-ului, cur─â╚Ť─â ora╚Öele ╚Öi satele de neo-nazi╚Ötii, ofer─â asisten╚Ť─â oamenilor pe care regimul de la Kiev i-a transformat ├«n ostatici, ├«n scuturi umane.

Dup─â cum ╚Öti╚Ťi, militari profesioni╚Öti, afla╚Ťi sub contract, particip─â la opera╚Ťiunea militar─â special─â. Forma╚Ťiunile de voluntari lupt─â al─âturi de ei. Sunt oameni de diferite na╚Ťionalit─â╚Ťi, profesii, v├órste, adev─âra╚Ťi patrio╚Ťi, care la chemarea inimii lor au venit ├«n ap─ârarea Rusiei ╚Öi a Donbass-ului.

Comentariu. ├Än acest fragment, Putin ├«ncearc─â s─â justifice umilitoarele ├«nfr├óngeri suferite de armata sa pe frontul de est al Ucrainei, explic├ónd e╚Öecul prin faptul c─â militarii s─âi au urm─ârit s─â protejeze civilii ╚Öi s─â fac─â pagube c├ót mai pu╚Ťine. ├Än realitate, Rusia a bombardat ├«n repetate r├ónduri civili, ad─âposturi ├«n care se aflau femei ╚Öi copii, spitale ╚Öi locuin╚Ťe.

┬áAnun╚Ť─â c─â vrea s─â rezolve problemele financiare ale solda╚Ťilor

├Än acest sens, am dat deja instruc╚Ťiuni guvernului ╚Öi Ministerului Ap─âr─ârii ca ├«n cel mai scurt timp posibil s─â realizeze un statut┬á juridic pentru voluntari, precum ╚Öi pentru cei din unit─â╚Ťile de lupt─âtori din Republicile Populare Done╚Ťk ╚Öi Lugansk. Acest statut ar trebui s─â fie acela╚Öi cu cel al militarilor obi╚Önui╚Ťi ai armatei ruse, inclusiv material, sprijin medical ╚Öi garan╚Ťii sociale.┬á

O aten╚Ťie deosebit─â trebuie acordat─â organiz─ârii aprovizion─ârii cu echipamente a deta╚Öamentelor forma╚Ťiunilor de voluntari ╚Öi a mili╚Ťiilor populare din Donbass.

Comentariu. E un pasaj care arat─â o problem─â fundamental─â ├«n armata rus─â, faptul c─â militarii nu au acela╚Öi statut. Adic─â, sunt pl─âti╚Ťi diferit. Cei din mili╚Ťiile din Done╚Ťk ╚Öi Lugansk sunt considera╚Ťi voluntari ╚Öi primesc solde mai mici dec├ót solda╚Ťii din trupele regulate.

├Än cursul rezolv─ârii principalelor sarcini de protejare a Donbass-ului, trupele noastre, pe baza planurilor ╚Öi deciziilor Ministerului Ap─âr─ârii ╚Öi ale Statului Major General, privind strategia general─â de ac╚Ťiune, au eliberat de neonazi╚Öti ╚Öi teritorii semnificative at├ót p─âr╚Ťi din regiunea Herson c├ót ╚Öi din regiunea Zaporoje ╚Öi o serie de alte teritorii ├«n urma c─ârora s-a format o linie lung─â de lupt─â, care este de peste o mie de kilometri.

Putin, nemul╚Ťumit c─â Ucraina prime╚Öte arme

Ce vreau s─â subliniez azi, ├«n mod public, e c─â dup─â ├«nceperea opera╚Ťiunii militare speciale, Ucraina a ├«nceput s─â primeasc─â arme. Regimul de la Kiev a format bande de mercenari ╚Öi lupt─âtori str─âini, unit─â╚Ťi militare instruite conform standardelor NATO, aflate sub comanda efectiv─â a consilierilor occidentali. ├Än acela╚Öi timp, regimul represiv ucrainean ├«mpotriva propriilor cet─â╚Ťeni, instituit imediat dup─â lovitura armat─â din 2014, a fost ├«nt─ârit ├«n cel mai puternic mod.

Comentariu. Se observ─â o nemul╚Ťumire profund─â, chiar o frustrare a lui Putin c─â for╚Ťele ucrainene sunt bine ├«narmate ╚Öi antrenate, f─âc├ónd, incon╚Ötient, referire la standardele NATO de preg─âtire, unele pe care le consider─â mai ├«nalte dec├ót cele ale armatei Rusiei.

Politica de intimidare, teroare ╚Öi violen╚Ť─â s-a r─âsp├óndit, a devenit teribil─â ╚Öi┬á barbar─â. Vreau s─â subliniez c─â ╚Ötim c─â majoritatea oamenilor care tr─âiesc ├«n teritoriile eliberate de neonazi┼čti – ╚Öi acestea sunt, ├«n primul r├ónd, ╚Ťinuturile istorice ale Noii Rusii – nu vor s─â fie sub jugul regimului neonazist. La Zaporoje, ├«n regiunea Herson, ├«n Lugansk ╚Öi Done╚Ťk, ace╚Ötia au v─âzut ╚Öi v─âd atrocit─â╚Ťile pe care neonazi╚Ötii le fac ├«n zonele ocupate din regiunea Harkov. Mo╚Ötenitorii ╚Öi criminalii nazi╚Öti ucid oameni, ├«i tortureaz─â, ├«i arunc─â ├«n ├«nchisoare, reprim─â, chinuiesc civili.

Comentariu. Putin pune accent pe conceptul de fascism ╚Öi neonazism, ├«ncerc├ónd s─â impresioneze publicul ╚Öi s─â justifice ac╚Ťiunile sale ╚Öi referendumurile prin care va ├«ncerca s─â s─â ÔÇťlegalizezeÔÇŁ cuceririle armate ale Rusiei.

├Änainte de izbucnirea ostilit─â╚Ťilor, peste ╚Öapte milioane ╚Öi jum─âtate de oameni locuiau ├«n Republicile Populare Done╚Ťk ╚Öi Lugansk, ├«n regiunile Zaporoje ╚Öi Herson. Mul╚Ťi dintre ei au fost nevoi╚Ťi s─â devin─â refugia╚Ťi, s─â-╚Öi p─âr─âseasc─â casele. Iar cei care au r─âmas – aproximativ cinci milioane de oameni – ast─âzi sunt supu╚Öi unui foc constant de artilerie ╚Öi rachete trimise de┬á militan╚Ťii neonazi╚Öti.

Au lovit spitale ╚Öi ╚Öcoli, organizeaz─â atacuri teroriste ├«mpotriva civililor. Nu putem, nu avem dreptul moral de a ne preda oamenii apropia╚Ťi pentru a fi sf├ó╚Öia╚Ťi de c─âl─âi, nu putem dec├ót s─â r─âspundem dorin╚Ťei lor sincere de a fi st─âp├óni pe propriile vie╚Ťi.

Comentariu. Liderul de la Kremlin face afirma╚Ťii neadev─ârate. Trupele ruse au bombardat sute de ╚Ťinte civile. La ├«nceputul conflictului, ucrainenii nu dispuneau de baterii de artilerie, iar c├ónd aceast─â problem─â a fost rezolvat─â, au ╚Ťintit puncte strategice – depozite de muni╚Ťie, centre de comand─â, noduri de comunica╚Ťii.┬á

N-avea nicio logic─â, din perspectiva ucrainenilor, s─â loveasc─â ╚Ťinte civile, ╚Öi-ar fi pierdut din sus╚Ťinerea popular─â. Pe c├ónd, strategia Rusiei a fost s─â provoace teroare pentru a descuraja reac╚Ťia armatei ucrainene.

Mobilizarea par╚Ťial─â ├«ncepe din momentul vorbirii┬á

Parlamentele republicilor populare Donbass, precum ╚Öi administra╚Ťiile militaro-civile ale regiunilor Herson ╚Öi Zaporoje, au decis s─â organizeze referendumuri privind viitorul acestor teritorii ╚Öi ne-au cerut s─â sprijinim un astfel de pas. Permite╚Ťi-mi s─â subliniez c─â vom face tot posibilul pentru a asigura condi╚Ťii sigure pentru desf─â╚Öurarea referendumurilor, pentru a permite oamenilor s─â-╚Öi exprime voin╚Ťa. ╚śi vom sprijini decizia cu privire la viitorul lor, care va fi luat─â de majoritatea locuitorilor din Republicile Populare Done╚Ťk ╚Öi Lugansk, regiunile Zaporoje ╚Öi Herson.

Comentariu. Vladimir Putin anun╚Ť─â organizarea referendumurilor ╚Öi faptul c─â rezultatul se ╚Ötie din acest moment. Interesant va fi ce se va ├«nt├ómpla ├«n ziua respectiv─â.

Dragi ru╚Öi. Azi, for╚Ťele noastre armate, a╚Öa cum am spus deja, opereaz─â pe linia de contact, care dep─â╚Öe╚Öte o mie de kilometri. Ele se opun nu numai forma╚Ťiunilor neonaziste, ci de fapt ├«ntregii ma╚Öini militare a Occidentului. ├Än aceast─â situa╚Ťie, consider necesar s─â lu─âm urm─âtoarea decizie. Pentru a proteja patria noastr─â, suveranitatea ╚Öi integritatea teritorial─â a acesteia, pentru a asigura securitatea poporului nostru ├«n teritoriile eliberate, consider c─â e necesar s─â sus╚Ťin propunerea Ministerului Ap─âr─ârii ╚Öi a Statului Major de a efectua mobiliz─âri par╚Ťiale ├«n Federa╚Ťia Rus─â.

Comentariu. Momentul ├«n care anun╚Ť─â mobilizarea par╚Ťial─â. Face referire la lungimea liniei frontului ╚Öi la nevoia de militari pentru defensiv─â c├ónd, ├«n realitate, Putin duce un r─âzboi de cucerire.┬á

Repet: vorbim de mobilizare par╚Ťial─â. Adic─â doar acei cet─â╚Ťeni care se afl─â ├«n prezent ├«n rezerv─â vor fi supu╚Öi serviciului militar ╚Öi, mai ales, cei care au servit ├«n for╚Ťele armate, au anumite specialit─â╚Ťi militare ╚Öi experien╚Ť─â relevant─â. Cei chema╚Ťi la serviciul militar, ├«nainte de a fi trimi╚Öi ├«n unit─â╚Ťi, vor fi obliga╚Ťi s─â urmeze preg─âtire militar─â suplimentar─â, ╚Ťin├ónd cont de experien╚Ťa unei opera╚Ťiuni militare speciale. A fost semnat decretul de mobilizare par╚Ťial─â. ├Än conformitate cu legisla╚Ťia actual─â, camerele Adun─ârii Federale: Consiliul Federa╚Ťiei ╚Öi Duma de Stat vor fi informate oficial ast─âzi prin scrisori speciale. Activit─â╚Ťile de mobilizare vor ├«ncepe azi, 21 septembrie. ├Äi invit pe ╚Öefii regiunilor s─â acorde toat─â asisten╚Ťa necesar─â activit─â╚Ťii comisariatelor militare.

Comentariu. De╚Öi spune c─â e o mobilizare par╚Ťial─â, pre╚Öedintele rus anun╚Ť─â c─â recrut─ârile ├«ncep imediat, ceea ce arat─â c├ót de mari sunt problemele trupelor ruse de pe front.

Anun╚Ť─â c─â va folosi arme nucleare dac─â teritoriul Rusiei e ├«n pericol. A╚Öa arat─â un bluf

A╚Ö dori s─â subliniez c─â ru╚Öii chema╚Ťi ├«n serviciul militar prin mobilizare vor primi statutul, pl─â╚Ťile ╚Öi toate garan╚Ťiile sociale ale personalului militar care serve╚Öte ├«n baza unui contract. Voi ad─âuga ca decretul de mobilizare par╚Ťial─â s─â prevad─â ╚Öi m─âsuri suplimentare pentru ├«ndeplinirea ordinului de ap─ârare a statului. ╚śefii ├«ntreprinderilor din industria de ap─ârare sunt direct responsabili pentru rezolvarea sarcinilor de cre╚Ötere a produc╚Ťiei de arme ╚Öi echipamente militare ╚Öi de dezvoltarea capacit─â╚Ťilor de produc╚Ťie suplimentare. La r├óndul lor, toate problemele de sprijin material, de resurse ╚Öi financiare pentru ├«ntreprinderile din sistemul de ap─ârare trebuie rezolvate imediat de c─âtre guvern.

Dragi prieteni! ├Än politica agresiv─â anti-rus─â, Occidentul a dep─â╚Öit toate limitele. Auzim constant amenin╚Ť─âri la adresa ╚Ť─ârii noastre, a poporului nostru. Unii politicieni iresponsabili din Occident vorbesc doar despre planuri de organizare a furniz─ârii de arme ofensive cu raz─â lung─â de ac╚Ťiune ├«n Ucraina – sisteme care vor permite lovituri ├«mpotriva Peninsulei Crimeea ╚Öi a altor regiuni ale ╚Ť─ârii. Astfel de lovituri teroriste (inclusiv prin utilizarea armelor occidentale) sunt deja efectuate ├«n a╚Öez─ârile de grani╚Ť─â din regiunile Belgorod ╚Öi Kursk. ├Än timp real, folosind sisteme moderne, avioane, nave, sateli╚Ťi, drone strategice, NATO efectueaz─â recunoa╚Öteri ├«n tot sudul Rusiei.

Comentariu. Putin le promite noilor recru╚Ťi salarii la nivelul celor actuale, peste 3.000 de dolari pe lun─â, conform unor date anun╚Ťate de Radio Free Europe (Radio Europa Liber─â). Liderul rus ├«╚Öi justific─â decizia d├ónd vina pe Occident care ├«narmeaz─â Ucraina ╚Öi pune ├«n pericol teritoriul Rusiei.

La Washington, Londra, Bruxelles, ei ├«mping direct Kievul s─â transfere opera╚Ťiuni militare pe teritoriul nostru. Ei nu mai ascund c─â Rusia ar trebui ├«nvins─â prin toate mijloacele pe c├ómpul de lupt─â, cu privarea ulterioar─â de orice suveranitate politic─â, economic─â, cultural─â. Cu jefuirea total─â a ╚Ť─ârii noastre.

A intrat ├«n joc ╚Öi ╚Öantajul nuclear. Vorbim nu numai despre bombardarea centralei nucleare de la Zaporoje, ├«ncurajat─â de Occident, care amenin╚Ť─â cu o catastrof─â nuclear─â, ci ╚Öi despre declara╚Ťiile unor reprezentan╚Ťi de rang ├«nalt ai principalelor state NATO despre posibilitatea ╚Öi admisibilitatea utiliz─ârii armelor de distrugere ├«n mas─â, arme nucleare ├«mpotriva Rusiei. Celor care ├«╚Öi permit astfel de afirma╚Ťii despre Rusia, vreau s─â le reamintesc c─â ╚Ťara noastr─â are diverse mijloace de distrugere, iar unele componente sunt mai moderne dec├ót ce de╚Ťin ╚Ť─ârile NATO. ╚śi dac─â integritatea teritorial─â a ╚Ť─ârii noastre este amenin╚Ťat─â, cu siguran╚Ť─â vom folosi toate mijloacele pe care le avem la dispozi╚Ťie pentru a proteja Rusia ╚Öi poporul nostru. Asta nu e o cacealma.

Comentariu. Vladimir Putin, pornind de la criza pe care Rusia a provocat-o la centrala nuclear─â de la Zaporojie, anun╚Ť─â c─â responsabilitatea pentru aceasta, de fapt, apar╚Ťine Occidentului ╚Öi anun╚Ť─â c─â va folosi arme nucleare dac─â integritatea teritorial─â a Rusiei e amenin╚Ťat─â. Care Rusie nu mai spune, dar las─â s─â se ├«n╚Ťeleag─â c─â ╚Öi noile teritorii intr─â ├«n aceast─â categorie.┬á

Mai face precizarea c─â ceea ce spune nu e un bluf. Prin asta, vrea s─â fie luat ├«n serios ╚Öi s─â devin─â amenin╚Ť─âtor, ├«ncerc├ónd cu disperare s─â rup─â solidaritatea european─â, iar oamenii s─â ├«nceap─â s─â se team─â. Dar, scos astfel ├«n eviden╚Ť─â, referirea dramatic─â la armele nucleare arat─â ca un bluf.

Cet─â╚Ťenii Rusiei pot fi siguri c─â integritatea teritorial─â a patriei noastre, independen╚Ťa ╚Öi libertatea noastr─â vor fi garantate – subliniez din nou acest lucru – cu toate mijloacele de care dispunem. ╚śi cei care ├«ncearc─â s─â ne ╚Öantajeze cu arme nucleare ar trebui s─â ╚Ötie c─â v├óntul se poate ├«ntoarce ╚Öi ├«n direc╚Ťia lor.

Este ├«n tradi╚Ťia noastr─â istoric─â, ├«n destinul poporului nostru, s─â-i oprim pe cei care lupt─â pentru domina╚Ťia lumii, care amenin╚Ť─â cu dezmembrarea ╚Öi ├«nrobirea patriei noastre. O vom face ╚Öi acum. A╚Öa va fi. Cred ├«n sprijinul vostru.

Comentariu. Discursul lui Vladimir Putin e cel al unui dictator ajuns ├«n etapa ├«n care nu mai are solu╚Ťii ╚Öi dubleaz─â miza. E o strategie care-i vulnerabilizeaz─â pozi╚Ťia ╚Öi ├«i face pe cei din jurul s─âu s─â se g├óndeasc─â la solu╚Ťii de salvare. E greu s─â sus╚Ťii pe cineva c├ónd pierde ╚Öi te cheam─â s─â mori pentru ca el s─â r─âm├ón─â la putere.

Discurs Nicolae Ceaușescu, 20 decembrie 1989. Transcriere realizată de jurnalistul și scriitorul Marius Mioc.

Nicolae Ceau╚Öescu se adreseaz─â rom├ónilor ├«n seara zilei de 20 decembrie. ├Än 22, a fugit cu elicopterul de pe sediul Comitetului Central, acolo unde azi se afl─â Ministerul de Interne – Sursa: Blogul lui Marius Mioc

Dragi tovar─â╚Öi ╚Öi prieteni, cet─â╚Ťeni ai Republicii Socialiste Rom├ónia. M─â adresez, ├«n aceast─â sear─â, ├«ntregului popor al patriei noastre socialiste, ├«n leg─âtur─â cu evenimentele grave care au avut loc, ├«n ultimele zile, la Timi╚Öoara.

├Än zilele de 16 ╚Öi 17 decembrie, sub pretextul ├«mpiedic─ârii aplic─ârii unei sentin╚Ťe judec─âtore╚Öti legale, c├óteva grupuri de elemente huliganice au organizat o serie de manifest─âri ╚Öi incidente, trec├ónd la atacarea unor institu╚Ťii de stat, distrug├ónd ╚Öi jefuind o serie de cl─âdiri, de magazine, de cl─âdiri publice, iar ├«n ziua de 17 decembrie ╚Öi-au intensificat activitatea ├«mpotriva institu╚Ťiilor de stat ╚Öi de partid, inclusiv a unor unit─â╚Ťi militare.

Din desf─â╚Öurarea evenimentelor ╚Öi din declara╚Ťiile unor reprezentan╚Ťi, unor participan╚Ťi la aceste evenimente, aceste grupuri aveau scopul de a provoca dezordine ╚Öi distrugerea institu╚Ťiilor ╚Öi bunurilor generale ale ora╚Öului ╚Öi de a da semnalul unor asemenea ac╚Ťiuni ╚Öi ├«n alte centre din ╚Ťar─â.

Popula╚Ťia din Timi╚Öoara cunoa╚Öte ┼či a v─âzut toate aceste distrugeri de tip fascist care au avut loc.

├Än aceste ├«mprejur─âri grave, ├«n seara zilei de 17 decembrie, fiind atacate, unit─â╚Ťile militare au r─âspuns prin focuri de avertisment ├«mpotriva celor care au continuat s─â ac╚Ťioneze ├«mpotriva unit─â╚Ťilor militare ┼či institu╚Ťiilor de stat ┼či politice.

Deoarece ac╚Ťiunile grupurilor antina╚Ťionale, teroriste au continuat, conform Constitu╚Ťiei ┼či ├«n conformitate cu legile ╚Ť─ârii, unit─â╚Ťile militare au fost obligate s─â se apere, s─â apere ordinea ┼či bunurile ├«ntregului ora╚Ö. De fapt s─â apere ordinea ├«n ├«ntreaga ╚Ťar─â.

Organele de ordine, procuratura au efectuat ┼či continu─â s─â efectueze cercet─ârile corespunz─âtoare pentru a stabili cauzele ┼či vinova╚Ťii acestor acte cu caracter net fascist, provocator, de distrugere.

Din datele de care se dispune p├ón─â ├«n prezent, se poate declara cu deplin─â certitudine c─â aceste ac╚Ťiuni cu caracter terorist au fost organizate ┼či declan╚Öate ├«n str├óns─â leg─âtur─â cu cercuri reac╚Ťionare, imperialiste, iredentiste, ╚Öoviniste ┼či cu serviciile de spionaj din diferite ╚Ť─âri str─âine.

Scopul acestor ac╚Ťiuni antina╚Ťionale provocatoare a fost acela de a provoca dezordine ├«n vederea destabiliz─ârii situa╚Ťiei politice, economice, de a crea condi╚Ťiile dezmembr─ârii teritoriale a Rom├óniei, distrugerii independen╚Ťei ┼či suveranit─â╚Ťii patriei noastre socialiste.

Nu ├«nt├ómpl─âtor, posturile de radio de la Budapesta ┼či din alte ╚Ť─âri au declan╚Öat, ├«nc─â ├«n cursul acestor ac╚Ťiuni antina╚Ťionale, teroriste, o campanie de╚Ö─ân╚Ťat─â, de ponegrire, de minciuni ├«mpotriva ╚Ť─ârii noastre.

Scopul ÔÇô repet, dup─â datele pe care le avem p├ón─â acum ┼či din pozi╚Ťia luat─â de cercurile revizioniste, revan╚Öarde, de cercuri imperialiste din diferite ╚Ť─âri ÔÇö este acela de a distruge independen╚Ťa, integritatea, de a opri cursul dezvolt─ârii socialiste a Rom├óniei, de a ├«ntoarce Rom├ónia ├«napoi sub domina╚Ťie str─âin─â, de a lichida dezvoltarea socialist─â a patriei noastre.

├Än fa╚Ťa acestei situa╚Ťii deosebit de grave, este necesar s─â ac╚Ťion─âm ├«n deplin─â unitate, cu toate for╚Ťele, pentru ap─ârarea independen╚Ťei, integrit─â╚Ťii ┼či suveranit─â╚Ťii Rom├óniei, de a asigura dezvoltarea construc╚Ťiei socialiste ├«n patria noastr─â.

M─â adresez cet─â╚Ťenilor din Timi╚Öoara cu chemarea de a da dovad─â de ├«nalt─â r─âspundere ┼či de a face totul pentru lini╚Ötea ┼či ordinea ora╚Öului lor, de a contribui la lini╚Ötea ┼či ordinea ├«n ├«ntreaga ╚Ťar─â.

Doresc s─â declar cu toat─â r─âspunderea c─â unit─â╚Ťile armatei noastre, care au misiunea ap─âr─ârii independen╚Ťei ┼či suveranit─â╚Ťii patriei, a cuceririlor revolu╚Ťionare, au dat dovad─â de mult─â, foarte mult─â r─âbdare.

Nu au r─âspuns, chiar atunci c├ónd solda╚Ťii ┼či ofi╚Ťerii au fost lovi╚Ťi, ci numai atunci c├ónd situa╚Ťia a ajuns de a╚Öa natur─â ├«nc├ót au fost ataca╚Ťi de bandele teroriste ┼či au fost puse ├«n pericol institu╚Ťiile fundamentale, ordinea din jude╚Ť.

Armata ┼či-a ├«ndeplinit pe deplin datoria fa╚Ť─â de patrie, fa╚Ť─â de popor ┼či cuceririle socialismului !

Dac─â armata ┼či unit─â╚Ťile de ordine nu ┼či-ar fi ├«ndeplinit datoria ┼či r─âspunderea fa╚Ť─â de patrie, fa╚Ť─â de popor, ar fi ├«nsemnat s─â nu r─âspund─â jur─âm├óntului, s─â nu ├«ndeplineasc─â prevederile Constitu╚Ťiei ╚Ť─ârii de a ac╚Ťiona cu fermitate ├«n ap─ârarea cuceririlor socialiste, a cuceririlor ├«ntregului popor, a independen╚Ťei, integrit─â╚Ťii ┼či suveranit─â╚Ťii Rom├óniei.

├Än acest fel trebuie de altfel, s─â ac╚Ťioneze orice cet─â╚Ťean al patriei noastre ├«n ap─ârarea socialismului ┼či independen╚Ťei ╚Ť─ârii !
Vreau s─â declar deschis c─â nu a╚Ö r─âspunde ├«ncrederii acordate de popor dac─â nu a╚Ö face totul pentru a ap─âra integritatea, independen╚Ťa, suveranitatea Rom├óniei, dreptul deplin al poporului nostru de a-┼či hot─âr├« dezvoltarea ├«n mod independent, f─âr─â niciun amestec din afar─â.

Campania declan╚Öat─â de diferite cercuri ┼či guverne ├«mpotriva Rom├óniei demonstreaz─â cu putere c─â aceste ac╚Ťiuni au fost din timp ┼či bine preg─âtite.

Se pune pe drept cuv├ónt ├«ntrebarea: de ce acele cercuri imperialiste ┼či guverne, care fac tot felul de declara╚Ťii ├«mpotriva Rom├óniei, nu au spus niciodat─â nimic ├«n leg─âtur─â cu evenimentele foarte grave din diferite ╚Ť─âri, din ultimul timp?

Reiese cu toat─â claritatea c─â aceast─â campanie ├«mpotriva Rom├óniei face parte dintr-un plan mai general ├«mpotriva independen╚Ťei ┼či suveranit─â╚Ťii popoarelor ÔÇö a acelor popoare care nu vor domina╚Ťia str─âin─â ┼či sunt gata s─â-┼či apere cu orice pre╚Ť, inclusiv cu arma ├«n m├ón─â, independen╚Ťa, dreptul la o via╚Ť─â liber─â.

Cu to╚Ťii ne reamintim de pozi╚Ťia ferm─â a ├«ntregului nostru popor ├«n 1968, ├«mpotriva invaziei Cehoslovaciei ┼či pentru ap─ârarea independen╚Ťei Rom├óniei. Acum se poate afirma c─â este o situa╚Ťie asem─ân─âtoare, sau chiar mai grav─â. De aceea, se impune s─â ac╚Ťion─âm cu ├«ntreaga r─âspundere pentru a respinge orice atacuri ├«mpotriva Rom├óniei, a construc╚Ťiei socialiste din patria noastr─â!

Regret─âm foarte mult c─â s-a ajuns la o asemenea situa╚Ťie, dar aceasta nu se datoreaz─â organelor de ordine ┼či unit─â╚Ťilor militare, care timp de dou─â zile au dat dovad─â de maxima r─âbdare ┼či ├«ng─âduin╚Ť─â fa╚Ť─â de ac╚Ťiunile elementelor teroriste, fasciste din Timi╚Öoara, ci acelora care s-au pus ├«n slujba agenturilor str─âine ┼či care au ac╚Ťionat ├«n mod premeditat ┼či bine preg─âtit pentru declan╚Öarea acestor grave incidente de la Timi╚Öoara!

M─â adresez tuturor organelor ┼či organiza╚Ťiilor de partid, comuni╚Ötilor, organiza╚Ťiilor U.T.C., sindicatelor ┼či tuturor sindicali╚Ötilor, Organiza╚Ťiei Democra╚Ťiei ┼či Unit─â╚Ťii Socialiste, tuturor organelor ┼či organiza╚Ťiilor ob╚Öte╚Öti pentru a ac╚Ťiona, ├«n deplin─â unitate, ├«n aceste ├«mprejur─âri grele, pentru a asigura respingerea oric─âror ac╚Ťiuni ├«mpotriva patriei noastre socialiste, pentru a asigura dezvoltarea muncii pa╚Önice, de realizare a hot─âr├órilor Congresului al XIV-lea al partidului!

M─â adresez tuturor cet─â╚Ťenilor patriei noastre, f─âr─â deosebire de na╚Ťionalitate, cu chemarea de a da dovad─â de o ├«n╚Ťelegere deplin─â a situa╚Ťiei grave care s-a creat prin ac╚Ťiunile teroriste de la Timi╚Öoara ┼či de a ac╚Ťiona, ├«n deplin─â unitate ┼či solidaritate, pentru ap─ârarea socialismului, de a face totul pentru a nu se mai permite s─â se repete asemenea st─âri de lucruri!

Societatea noastr─â asigur─â condi╚Ťii de participare deplin─â a tuturor cet─â╚Ťenilor ╚Ť─ârii, a tuturor categoriilor sociale la ├«ntreaga via╚Ť─â politic─â, !a conducerea ├«ntregii societ─â╚Ťi. Sunt create cele mai largi posibilit─â╚Ťi ca, ├«n cadrul democra╚Ťiei noastre muncitore╚Öti-revolu╚Ťionare, s─â dezbatem ┼či s─â solu╚Ťion─âm, ├«n deplin─â unitate, toate problemele privind via╚Ťa, munca, bun─âstarea ├«ntregii na╚Ťiuni, dar ┼či independen╚Ťa, suveranitatea ┼či integritatea patriei.

Este necesar s─â respingem cu hot─âr├óre orice ac╚Ťiuni ├«ndreptate ├«mpotriva patriei, a poporului nostru, constructor pa╚Önic al socialismului, a independen╚Ťei, a construc╚Ťiei noii or├ónduiri socialiste ├«n Rom├ónia !

S─â ac╚Ťion─âm cu ├«ntreaga r─âspundere fa╚Ť─â de prezentul ┼či viitorul socialist al patriei noastre, pentru a asigura munca ┼či lini╚Ötea ├«ntregului nostru popor!

Este de datoria tuturor cet─â╚Ťenilor Republicii Socialiste Rom├ónia s─â ac╚Ťioneze cu toate for╚Ťele ├«mpotriva tuturor celor care, ├«n slujba diferitelor interese str─âine, a serviciilor de spionaj, a cercurilor imperialiste reac╚Ťionare, ├«╚Öi v├ónd ╚Ťara pentru┬áun pumn de dolari sau de alte valute.

Trebuie s─â d─âm o ripost─â hot─âr├ót─â ├«mpotriva celor care vor s─â dezmembreze Rom├ónia, s─â lichideze integritatea ┼či independen╚Ťa patriei noastre!

Este necesar s─â sprijinim ÔÇô ├«n orice ├«mprejur─âri ÔÇö armata noastr─â, ap─âr─âtoare de n─âdejde a independen╚Ťei, suveranit─â╚Ťii ┼či integrit─â╚Ťii ╚Ť─ârii, a construc╚Ťiei socialiste, a vie╚Ťii pa╚Önice a ├«ntregii noastre na╚Ťiuni!

S─â ac╚Ťion─âm ├«n a╚Öa fel pentru a nu fi necesar─â interven╚Ťia armatei. Dar, ├«n acela╚Öi timp, s─â nu se admit─â, ├«n nici o ├«mprejurare, ca armata s─â fie atacat─â, s─â nu admitem ca ea s─â fie oprit─â s─â ac╚Ťioneze ├«mpotriva celor ce creeaz─â dezordine, a celor ce ├«mpiedic─â activitatea ┼či munca pa╚Önic─â a poporului!

Adev─ârata libertate, adev─âratul umanism ├«nseamn─â a asigura dezvoltarea socialist─â a patriei, bun─âstarea ├«ntregii na╚Ťiuni, a asigura independen╚Ťa, integritatea ╚Ť─ârii ┼či a-i demasca pe to╚Ťi aceia care ac╚Ťioneaz─â ÔÇô indiferent sub ce forme ÔÇô ├«mpotriva intereselor patriei, a independen╚Ťei, a socialismului ├«n Rom├ónia.

├Än╚Ťeleg├ónd bine gravitatea evenimentelor petrecute la Timi╚Öoara, aceste ac╚Ťiuni dirijate ┼či organizate ├«mpotriva patriei noastre, doresc s─â asigur ├«ntregul nostru popor, ├«ntreaga noastr─â na╚Ťiune, c─â at├ót organele de stat, c├ót ┼či organele de partid, vor face totul ┼či vor ac╚Ťiona cu ├«ntreaga r─âspundere pentru a solu╚Ťiona problemele ├«n deplin─â colaborare cu to╚Ťi oamenii muncii, cu to╚Ťi cet─â╚Ťenii patriei noastre, pentru a face totul ca programele m─âre╚Ťe de f─âurire a societ─â╚Ťii socialiste multilateral dezvoltate s─â fie realizate ├«n cele mai bune condi╚Ťii.

Doresc s─â declar, ├«n aceast─â sear─â, ├«n fa╚Ťa ├«ntregii noastre na╚Ťiuni c─â, ├«n ce m─â prive╚Öte, ca fiu devotat al poporului, ├«n munca ┼či r─âspunderile ├«ncredin╚Ťate de partid ┼či popor, voi ac╚Ťiona ├«n orice ├«mprejur─âri ├«n interesul poporului, pentru bun─âstarea ┼či fericirea sa, ├«n interesul construc╚Ťiei socialiste, al independentei ┼či suveranit─â╚Ťii ╚Ť─ârii! Nu am ┼či nu voi avea niciodat─â nimic mai presus dec├ót poporul, patria, integritatea Rom├óniei ┼či socialismul!

Cel mai bun r─âspuns pe care ├«l putem da cercurilor reac╚Ťionare, acelora care doresc s─â distrug─â independen╚Ťa ┼či s─â opreasc─â construc╚Ťia socialist─â ├«n Rom├ónia este unitatea noastr─â, a tuturor, a ├«ntregii na╚Ťiuni, ├«ndeplinirea ├«n cele mai bune condi╚Ťii a programelor de dezvoltare social-economic─â, de ├«naintare ferm─â a patriei noastre, liber─â ┼či independent─â, pe calea socialismului, ac╚Ťion├ónd cu toat─â hot─âr├órea pentru pace ┼či colaborare, pe principiile deplinei egalit─â╚Ťi ├«n drepturi cu toate na╚Ťiunile lumii!

M─â adresez tuturor cet─â╚Ťenilor patriei noastre cu chemarea de a da dovad─â de ├«nalt spirit patriotic ┼či revolu╚Ťionar, de a ├«n╚Ťelege c─â cele ├«nt├ómplate la Timi╚Öoara constituie ac╚Ťiuni organizate din timp de cercurile reac╚Ťionare, de agenturile de spionaj str─âine, care au ini╚Ťiat toate acestea ├«mpotriva patriei noastre.

S─â ac╚Ťion─âm cu toat─â r─âspunderea ├«n a╚Öa fel ca nic─âieri ├«n ╚Ťara noastr─â s─â nu se mai poat─â organiza ┼či s─â nu se mai produc─â asemenea situa╚Ťii.

Este necesar, dragi tovar─â╚Öi ┼či prieteni, cet─â╚Ťeni ai Republicii Socialiste Rom├ónia, s─â d─âm dovad─â de marea r─âspundere ┼či ├«n╚Ťelepciune a poporului nostru, care ├«n cele mai grele timpuri a dat mari jertfe. Mul╚Ťi din cei mai ├«nainta╚Ťi fii ai na╚Ťiunii noastre ┼či-au dat via╚Ťa pentru independen╚Ťa, pentru bun─âstarea, pentru integritatea ╚Ť─ârii ┼či construc╚Ťia socialismului ├«n Rom├ónia. Nu trebuie s─â existe nimic care s─â ├«mpiedice ac╚Ťiunea noastr─â hot─âr├ót─â pentru a servi poporul, socialismul, viitorul luminos al patriei noastre, al na╚Ťiunii noastre!

V─â adresez, dragi tovar─â╚Öi ┼či prieteni, dragi compatrio╚Ťi, chemarea de a ├«nt─âri colaborarea ┼či unitatea, de a face totul pentru libertatea, pentru construc╚Ťia socialismului, pentru bun─âstarea poporului, pentru integritatea ┼či independen╚Ťa Rom├óniei!

Citeste continuarea pe spotmedia.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

├Äncepe vaccinarea antigripal─â. Medic: ÔÇ×S─â a╚Ötepte s─â treac─â un an, dac─â s-au imunizat anul trecutÔÇŁ

Urmatoarea stire

Lumea nu se mai ├«ngra╚Ö─â de la gland─â, de vin─â sunt guvernele: cercet─âtorii sus╚Ťin c─â obezitatea fr├óneaz─â cre╚Öterea economic─â

Stiri pe aceeasi tema