Canada va livra Ucrainei încă patru tancuri Leopard 2 pentru a ajuta la lupta împotriva invaziei ruse, ridicând la opt contribuţia sa totală în acest domeniu, a anunţat premierul Justin Trudeau vineri, la un an de război, transmite AFP.
„Canada este solidară cu Ucraina încă de la începutul conflictului (…) şi aşa vom rămâne”, a subliniat premierul canadian în cursul unui briefing de presă la Toronto.
„Vladimir Putin a făcut o gravă eroare de calcul atunci când a lansat războiul său de agresiune. El i-a subestimat pe ucraineni şi a subestimat solidaritatea prietenilor acestora din întreaga lume”, a spus Justin Trudeau.
„Putin este periculos, este laş şi slab”, a adăugat el.
De asemenea, au fost luate noi sancţiuni împotriva a 129 de persoane, în special miniştri şi parlamentari care au votat pentru măsuri în favoarea invaziei ruse, şi a 63 de entităţi, dintre care majoritatea lucrează în sectorul apărării.
În plus, au fost deblocaţi peste 32 de milioane de dolari canadieni (22 de milioane de euro) ca ajutoare noi pentru „promovarea securităţii şi stabilizării ţării”.
Ottawa va furniza, de asemenea, un vehicul blindat de recuperare şi mii de muniţii noi.
În ceea ce priveşte cele patru tancuri anunţate la sfârşitul lui ianuarie, acestea au ajuns în Polonia pentru a fi livrate Kievului, a precizat cabinetul premierului într-un comunicat.
Aceste noi măsuri au fost dezvăluite la scurt timp după ce Statele Unite au anunţat, în coordonare cu ţările din G7, o vastă paletă de sancţiuni împotriva Rusiei, exact la un an de la începerea invaziei Ucrainei.
Între timp, Uniunea Europeană a aprobat vineri seară un nou set de sancţiuni menite să lovească economia Rusiei pentru invadarea Ucrainei, care a început exact cu un an în urmă, a anunţat preşedinţia suedeză pe contul său de Twitter, notează AFP.
„A trecut un an de la invazia brutală şi ilegală a Ucrainei de către Rusia. Astăzi, UE a aprobat al 10-lea pachet de sancţiuni care include, printre altele, restricţii mai stricte în domeniul exportului de tehnologie şi de bunuri cu dublă utilizare, măsuri restrictive ţintite împotriva persoanelor şi entităţilor care sprijină războiul, răspândesc propaganda sau livrează drone utilizate de Rusia în război şi măsuri împotriva dezinformării ruse”, a indicat preşedinţia suedeză.
Negocierile au durat mai mult decât era prevăzut, potrivit unor surse diplomatice, în special fiindcă Polonia aprecia drept insuficiente restricţiile propuse asupra importurilor de cauciuc sintetic din Rusia, utilizate pentru anvelope.
Italia cerea o tranziţie lungă, pentru a putea diversifica aprovizionările industriei sale de anvelope, ceea ce Varşovia refuza, au explicat sursele.
Potrivit unui diplomat polonez, Varşovia a acceptat pachetul de sancţiuni cu condiţia ca importurile de cauciuc sintetic în UE să fie monitorizate regulat pe viitor.