Pui de mistreț, ieșiți la „socializare”. Câți godăcei vedeți în filmare? VIDEO


În ultimii ani, în România s-a semnalat o înmulțire fără precedent a mistrețului. Un grup consistent de godăcei simpatici a fost filmat recent într-o pădure din Suceava.

Imaginile cu puii de mistreț au fost postate, miercuri, de Romsilva pe pagina de Facebook a Regiei Naționale a Pădurilor și au adunat sute de aprecieri în doar câteva ore

„Câți godăcei vedeți în această filmare? Frumoasa filmare cu puii de mistreț a fost realizată de către colegul nostru Adi Luca într-o pădure administrată de Ocolul Silvic Putna din cadrul Direcției Silvice Putna”, se arată în postarea Romsilva.

Scroafele, foarte protective cu puii lor

Scoafele de mistreț fată anual între patru și șase purcei, pe care îi alăptează până la vărsta de 3 – 4 luni, femelele fiind foarte protective cu puii lor.

„Femelele trăiesc în cârduri împreună cu purceii şi godacii, fiind conduse de scroafele cele mai bătrâne, numite şi <>. Masculii tineri sunt acceptaţi în cârduri până la vârsta de un an, iar cei maturi sunt solitari”, explică Romsilva.

Mistrețul are culoarea negru – cafeniu și scoate sunete foarte asemănătoare celor ale porcilor domestici. Colindă în turmă pădurile şi culturile agricole de la marginea acestora și produce stricăciuni, mai ales în lanurile de porumb şi cartofi

Pui de mistteț. FOTO captură video Adi Luca, Ocolul Silvic Putna – Direcția Silvică Suceava

În România, mistreţul populează pădurile, începând cu Delta şi Lunca Dunării, până în desişurile Carpaţilor.

Stați departe de ei!

Este vânat pentru trofeu şi pentru carne. Nu ezită să atace omul, de aceea întâlnirea cu aceste animale trebuie evitată. Dentiţia este adaptată modului de hrănire şi e formată din incisivi, canini şi măsele.

Trunchiul său este puternic, îndesat, turtit lateral, mai rotunjit la umeri şi mai lat la şale. Râtul lung se termină cu un disc mobil, susţinut de un os cu care poate săpa şi pământul tare.

În România a fost semnalată, în ultimii ani, o înmulțire fără precedent a mistrețului. În zona Apusenilor, turmele ies deseori din păduri și distrug culturile și pajiștile oamenilor. De cele mai multe ori, foarte rarele compensații acordate de stat nu acoperă valoarea pagubelor.

Romsilva – Directia Silvica Suceava administrează, prin intermediul celor 24 de ocoale silvice, peste 270 de mii de hectare păduri de stat.

Citeste continuarea pe adevarul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema