Proteste în China din cauza restricțiilor Covid. Se cere demisia…


Protestele izbucnesc în toată China, inclusiv la universități și în Shanghai, unde sute de oameni au scandat “Pleacă, Xi Jinping! Demisia, Partidul Comunist!, într-o demonstrație fără precedent de sfidare față de politica strictă și din ce în ce mai costisitoare a țării zero-Covid, relatează CNN, preluat de News.ro.

Un incendiu mortal la un bloc de apartamente din regiunea de vest a țării, Xinjiang, care s-a soldat cu moartea a 10 persoane și rănirea altor nouă joi, pare să fi alimentat furia, deoarece a apărut un videoclip care părea să sugereze că măsurile de izolare au întârziat pompierii să ajungă la victime.

CITEȘTE ȘI Europa acuză SUA că profită de pe urma războiului din Ucraina

Protestele au izbucnit în orașe și la universități din toată China sâmbătă și duminică devreme dimineața, potrivit videoclipurilor din rețelele sociale și relatărilor martorilor.

Videoclipuri difuzate pe scară largă pe rețelele sociale chineze arată sute de oameni din centrul orașului Shanghai aprinzând sâmbătă lumânări pentru a deplânge morții din incendiul din Xinjiang.

Mulțimea a ridicat ulterior foi albe de hârtie albă – în ceea ce este în mod tradițional un protest simbolic împotriva cenzurii – și a scandat: „Am nevoie de drepturile omului, avem nevoie de libertate”.

SUA au interzis vânzările de echipamente Huawei Technologies și ZTE, din motive de securitate națională CITEȘTE ȘI SUA au interzis vânzările de echipamente Huawei Technologies și ZTE, din motive de securitate națională

În mai multe videoclipuri văzute de CNN, oamenii au putut fi auziți cereri ca liderul Chinei Xi Jinping și Partidul Comunist să „demisioneze”. Mulțimea a mai scandat „Nu vreau test Covid, vreau libertate!” și „nu vreau dictatură, vreau democrație!”

Unele videoclipuri arată oameni cântând imnul național al Chinei și The Internationale, un standard al mișcării socialiste, în timp ce țin pancarte care protestează față de măsurile excepțional de stricte ale Beijingului împotriva pandemiei.

Citeste continuarea pe www.profit.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Rochia norocoasă a lui Elizabeth Taylor, găsită după 61 de ani! Cum arăta diva în singura seară în care a purtat-o

Urmatoarea stire

Meta a dezvoltat un AI mai bun la diplomație decât oamenii

Stiri pe aceeasi tema