Protest față de discursul lui Zelenski în Parlamentul austriacParlamentari din formaţiunea de extremă dreapta Partidul Libertăţii (FPÖ, pro-rus) au părăsit joi o şedinţă a camerei inferioare a parlamentului austriac Austriei în timpul unui discurs al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în semn de protest faţă de ceea ce ei consideră o încălcare a neutralităţii Austriei, transmite Reuters.

Zelenski s-a adresat parlamentarilor austrieci prin videoconferinţă, în intervenţia sa mulţumind Austriei pentru ajutorul umanitar şi pentru alte proiecte precum identificarea minelor terestre. Austria susţine că neutralitatea sa o împiedică să se implice militar în conflict şi, deşi susţine Ucraina politic, ea nu îi poate trimite acestei ţări arme pentru a fi utilizate împotriva invadatorilor ruşi.

Totuşi, FPÖ avertizase în urmă cu câteva zile că va protesta faţă de intervenţia lui Zelenski în parlamentul de la Viena. Parlamentarii FPÖ au fost prezenţi la începutul discursului şefului statului ucrainean, după care au plecat din sală.

”Este trist că FPÖ este singurul partid din parlament care ia în serios neutralitatea noastră dintotdeauna, apărând în acest fel pacea”, declarase marţi liderul formaţiunii, Herbert Kickl.

Pe birourile parlamentarilor care au părăsit sala se aflau mici pancarte pe care era scris ‘spaţiu pentru neutralitate’ sau ‘spaţiu pentru pace’.

Dintre cele cinci partide parlamentare austriece, FPÖ are al treilea număr de locuri în camera inferioară. În prezent, partidul are un mic avans în sondajele de opinie faţă de opoziţia social-democrată (SPÖ) şi Partidul Popular (ÖVP), al cancelarului Karl Nehammer, care guvernează într-o coaliţie alături de Verzi.

Actuala legislatură din Austria se încheie în toamna anului viitor.

La 24 februarie anul trecut, Rusia a lansat o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei vecine. Moscova a susţinut constant că desfăşoară o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a populaţiei rusofone din Ucraina.

Kievul a anunţat că, înainte de a discuta despre un eventual plan de pace cu Moscova, trupele ruse trebuie să părăsească întregul teritoriu al Ucrainei, inclusiv regiunile anexate anul trecut şi peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

Citeste continuarea pe www.cotidianul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Producătorii de cereale din Bulgaria au protestat la granița cu România și au blocat punctul de trecere a frontierei cu utilaje agricole : Europa FM

Urmatoarea stire

Cum a fost prins jurnalistul american arestat pentru „spionaj” în Rusia

Stiri pe aceeasi tema