Comisiile juridică şi de muncă ale Senatului vor dezbate, luni, pentru raport, proiectul de lege al Guvernului privind reducerea cheltuielilor cu pensiile de serviciu, potrivit ordinii de zi ale celor două comisii publicate pe site-ul instituţiei.
Proiectul de lege al Guvernului vizează reducerea cheltuielilor cu pensiile şi indemnizaţiile de serviciu, jalon inclus în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
Modificările propuse de Guvern vizează calculul pensiilor de serviciu plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut, stagiul de contributivitate minim fiind similar celui aplicat în sistemul public de pensii. Termenul de adoptare tacită a proiectului de lege în Senat se împlineşte pe 31 martie.
Într-o intervenție la Prima News, duminică seara, ministrului Muncii, Marius Budăi, a spus că la acest proiect vor fi depuse luni amendamentele agreate de liderii Coaliției.
El a spus că ministerul Muncii doar a adunat propuneri de la ministerele direct implicate și că în cadrul discuțiilor a văzut determinare la liderii coaliției pentru a rezolva această problemă.
„Ministerul Muncii nu o să aibă niciodată drept de iniţiativă pe un statut special, fie că vorbim de magistraţi, fie că vorbim de apărare şi ordine publică, fie că vorbim de diplomaţi, fie că vorbim de navigatori şi aşa mai departe. (…) Noi centralizăm ceea ce ne vine de la ministere. Nu avem noi posibilitatea, indiferent cine ar fi ministru, nu are posibilitatea legală şi constituţională să facă orice modificare pe statutul magistraţilor, de exemplu”, a spus Budăi, citat de Agerpres.
El a confirmat că duminică seara încă se mai discuta despre forma amendamentelor care urmează să fie depuse luni la senat.
„Colegii mei miniştri au înţeles şi au venit cu aceste amendamente pe care le discutam şi în seara asta şi mâine se depun la liderii de grupuri parlamentare de la Senat, se vor dezbate în comisie şi vor fi trecute în vot final, astfel încât să nu ajungă la Camera Deputaţilor, proiectul de lege cu amendamente nedezbătute şi la Senat”, a mai declarat Budăi.
Ministrul Muncii a mai zis că a văzut determinare la liderii coaliţiei să rezolve această problemă.
„Am văzut determinare la liderii coaliţiei să rezolve această problemă astfel încât acele principii să fie nicio pensie mai mare ca salariul, să nu se mai abuzeze de sisteme, să ai o anumită vechime care să fie aliniată la vechimea minimă, să ai parte de contributivitate, toate acele lucruri să se întâmple şi mai ales să nu se creeze alte noi categorii de speciali”, a explicat Budăi.
Social-democratul a adăugat că „există voinţa să rezolve problema, dar trebuie să ţinem cont de deciziile Curţii Constituţionale, de independenţa sistemelor şi de tot ce este practică a Uniunii Europene.
Întrebat câți pensionari speciali are România, Budăi a răspuns: „Aproximativ 200.000. Sunt 190.000 în apărare şi ordine publică şi 10.000 în cele două legi de magistratură, navigatorii, MAE, Curtea de Conturi şi funcţionari publici parlamentari”. Potrivit ministrului, efortul financiar pentru aceste pensii speciale este de „0,72% din PIB pentru pensiile militare și 0,1% din PIB pentru cele şase legi”, iar cea mai mare pensie specială din România este de 40.000 – 50.000 de lei pe lună.