[ditty id=108033]

Prioritatea zero a Guvernului. 3 miliarde de lei pentru modernizarea c─âii ferate spre Ucraina

Urgen╚Ťa num─ârul unu a Guvernului Rom├óniei a devenit, peste noapte, modernizarea c─âii ferate de la frontiera cu Ucraina, pe unde trebuie s─â treac─â mai mult─â motorin─â ╚Öi mai mult armament. Proiectul va costa 3 miliarde de lei, fiind declarat lucrare de utilitate public─â de interes na╚Ťional. Este vorba desprea calea ferat─â D─ârm─âne┼čti ÔÇô Vic┼čani ÔÇô Frontier─â Ucraina, care, potrivit Ministerului Transporturilor, preia traficul feroviar interna┼úional de marf─â ┼či de c─âl─âtori dinspre Ucraina.

Dintre marile proiecte de infrastructur─â din ╚Ťara noastr─â, cel mai important ╚Öi cel mai urgent a fost declarat calea ferat─â de la vama cu Ucraina. Proiectul ÔÇ×Reabilitarea liniei de cale ferat─â D─ârm─âne┼čti ÔÇô Vic┼čani ÔÇô Frontier─âÔÇŁ face parte din Master Planul General de Transport al Rom├óniei (MPGT) ┼či este propus pentru finan┼úare ├«n perioada 2021 ÔÇô 2030, linia f─âc├ónd parte din re╚Ťeaua TEN-T Core, potrivit Ministerului Transporturilor. Realizarea ┼či derularea acestui proiect revine Companiei Na┼úionale de C─âi Ferate ÔÇ×C.F.R.ÔÇŁ SA ┼či face parte din strategia pe termen lung a acesteia, nicidecum pe termen scurt. Pe linia D─ârm─âne╚Öti ÔÇô Vic╚Öani ÔÇô Frontier─â Ucraina sunt amplasate 4 puncte de sec╚Ťionare, din care 3 sta╚Ťii de cale ferat─â ╚Öi o halt─â de mi╚Öcare.

Autorit─â╚Ťile sus╚Ťin c─â starea necorespunz─âtoare a infrastructurii ╚Öi suprastructurii c─âii ferate ╚Öi instituirea unor restric╚Ťii de vitez─â pe mai multe distan╚Ťe de circula╚Ťie, conduc ├«n prezent la viteze tehnice foarte mici. Astfel, pe linia de cale ferat─â D─ârm─ânesti ÔÇô Vic╚Öani Frontier─â, trenurile interna╚Ťionale de c─âl─âtori care circul─â pe ruta Bucure╚Öti Nord ÔÇô Vadu Siret au o vitez─â tehnic─â de 46,5 km/h ╚Öi cele care circul─â pe ruta Suceava ÔÇô Vadu Siret, de 45,5 km/h. Totodat─â, trenurile de marf─â interna╚Ťionale care circul─â pe distan╚Ťa D─ârm─âne╚Öti ÔÇô Vic╚Öani Frontier─â pe linie cu ecartament normal au o vitez─â tehnic─â de 36,5 km/h, iar cele care circul─â pe distan╚Ťa Dorne╚Öti ÔÇô Vic╚Öani- Frontier─â pe linie cu ecartament larg, de 22,2 km/h. Trenurile directe de marf─â care circul─â pe distan╚Ťa D─ârm─âne╚Öti ÔÇô Dorne╚Öti┬á ajung la o vitez─â tehnic─â de 45,1 km/h.

Se mărește gabaritul

Obiectivele principale ale proiectului sunt ├«mbun─ât─â╚Ťirea parametrilor infrastructurii feroviare pentru cre╚Öterea vitezei maxime de circula╚Ťie la 120 km/h pentru trenurile de c─âl─âtori ╚Öi, respectiv, la minim 100 km/h pentru trenurile de marf─â ╚Öi asigurarea interoperabilit─â╚Ťii prin implementarea STI, ├«n special ├«n ceea ce prive╚Öte: sarcina pe osie (maxim 25 t), gabarit de ├«nc─ârcare C ╚Öi lungimea liniilor din sta╚Ťie. Totodat─â, lucr─ârile de modernizare vor urm─âri conformitatea infrastructurii ╚Öi suprastructurii de cale ferat─â cu parametrii tehnici ceru╚Ťi de standardele ╚Öi cadrul legislativ ╚Öi de reglementare na╚Ťional ╚Öi european ├«n vigoare conform standard de proiectare p├ón─â la 200km/h, diminuarea efectelor adverse asupra mediului ╚Öi cre╚Öterea capacit─â╚Ťii de tranzit.

Lucr─ârile dureaz─â trei ani

Valoarea total─â a investi╚Ťiilor de modernizare a c─âii ferate este de peste trei miliarde de lei, iar durata execut─ârii lucr─ârilor a fost estimat─â la 36 de luni. Finan╚Ťarea obiectivului de investi╚Ťii se va realiza din fonduri externe nerambursabile, de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor ╚Öi Infrastructurii, din veniturile proprii ale Companiei Na╚Ťionale de C─âi Ferate ,,C.F.R.ÔÇŁ- S.A., precum ╚Öi alte surse legal constituite ├«n limita sumelor prev─âzute anual cu aceast─â destina╚Ťie, conform programelor de investi╚Ťii publice aprobate potrivit legii, se precizeaz─â ├«ntr-un proiect de hot─âr├óre de guvern elaborat de Ministerul Transporturilor.

Citeste continuarea pe www.national.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Un b─ârbat a r─âmas paralizat, dup─â o presupus─â toxiinfec╚Ťie alimentar─â

Urmatoarea stire

La ce s─â fii atent─â atunci c├«nd ├«╚Ťi alegi produsele pentru machiaj

Stiri pe aceeasi tema